site düzelince buldum yaziyi
paste liyorum
---------------
Filmdeki esas nokta, adamın şizofren olduğu ve bu hastalığın onun beynine çok büyük hasarlar bıraktığıdır.. Evan Treborn, küçüklüğünde çocukluk aşkı olan Kayleigh Miller'ı babasının tacizinden kurtarmaya çalışırken, Kayleigh'in yanan dinamiti eline almasıyla ölümüne sebep olur.. Burada işler kontrolden çıkar ve Evan sürekli olarak kendi beyninde geçmişe dönüp herşeyi düzeltmeye çalışır.. Bunu yaparken, geçmişte olanları gerçekten de değiştirebildiğine inandırır kendini ve sürekli olarak en ideali neyse onu yapmaya çalışır.. Fakat her denemesinde, yaptıkları illa başka birinin zararına olacak şekilde gelişir.. Filmin sonlarına doğru bir seneryo daha yaşar ve aslında bu senaryo, o zamana kadar olan gerçeklerdir (Evan'ın hastanede uyanması ve doktorun umutsuz konuşması). Evan doğal olarak bunun da kendi yarattığı bir senaryo olduğunu düşünüp, doktordan günlüklerini ister.. Doktor ona günlükleri vermeyi reddeder çünkü Evan, bu günlükleri okuduğunda gerçek dünyadan kopar ve hayal alemine dalıp birşeyleri düzeltebildiğini düşündüğü hayatları yaşamaya başlar.. Bu günlükleri okuduğu her sefer, Evan'ın beyninde kalıcı bazı hasarlar oluşur.. En son seferde de Evan beynini kullanıp annesine çocukluk kasetlerini sorar ve kasetleri izleyip tekrar hayal dünyasına dalar.. En son kurulan senaryoda ise Evan günlüklerini yakar çünkü tekrardan onları okuyup gerçek hayata (hastanede tedavi gördüğü hale) dönebileceğini düşünür ve film burada biter.. Ben de dahil olmak üzere, herkes bu noktada mutlu son'a ulaşıldığını düşünür ama aslında yanılırlar..
Ben bu düşünceye nerden vardım derseniz, Evan'ın hastanede uyandığı seneryoda doktor Evan'ın annesine ve Evan'a bazı açıklamalar yapar.. Evan'in annesine bu en son seferde beyninin geri dönüşümü olamayacak kadar hasar gördüğünü söyler. Doktorun Evan'a söylediklerini de aklımda kaldığı miktarda özetleyeyim: "Evan, sen herşeyi kafandan kuruyorsun. Geçmişe dönüp birçok şeyi değiştirebildiğini düşünüyorsun ancak bunlar sadece beyninde gerçekleşiyor. Sen de babanda olan hastalığa sahipsin ve bu sebepten dolayı hastanedesin. Geçmişi değiştiremezsin, geçmiş sadece seni yıpratır." Evan buna inanmaz ve gider çocukluk filmlerini izler.. Evan'ın bütün bunları kendi aklından kurduğuna ikinci bir kanıt, babasıyla olan görüşmesinde babasının söyledikleri ve yaptıklarıdır.. Babası Evan'a "Geçmişte olanları değiştiremezsin ve senin sonun da benim gibi olacak, bu yüzden ölmelisin" der ve üstüne saldırıp onu boğmaya çalışır.. Bu sayede Evan'ın ileride kendisi gibi acı çekmesini önlemeye çalışır ama başaramaz..