hani bir laf vadır ya "her gördüğün sakallıyı deden mi sandın" diye; tam oturuyor şu duruma.ben en son yazılan 5-6 mesajda bu durumu gördüm. bayan vokali de var diye catafalque gibi bir grup nightwish'e, therion'a, tot'a benzetilmiş. kendi adıma; bir fan olarak bunu hazmedemiyorum! her ne kadar soundu yakın olsa da catafalque bu coğrafyada, bizimle aynı havayı soluyarak yaşayan bir organizma. ne allahın isveçlisine ne de finlandiyalısına benzeyemez, benzemesinde zaten. ben bu bir müzisyeni ya da bir grubu "yabancı akranlarına benzeterek tanımlama çabasını" bir türlü anlayamıyorum. kanımca; catafalque bu ülkede "avrupa standartlarını yakayabilmiş" birkaç grup arasındadır. burda yazan kimsenin buna itirazı olduğunu düşünmüyorum ama başarının
ölçüsü "yabancıya benzemek" olmamalı. ayrıca lafı geçmis; therion'a benzeyen grubumuz varmıydı bizim? yani kariyerine isveç death metali ile başlayıp daha sonraları tarzını senfonik metale çeviren?
birbirinin aynı adamların bir araya gelerek kurup kurup dağıttığı grupların hüküm sürdüğü bir yerde kendine has bir tarz ve sound yaratmak "allı morlu"luk olabilir. ama sanatsa derdimiz; mesele renk yaratmaktır zaten. dünya ne bembeyaz, ne de kapkara. bizi hayvanlardan ayıran farklardan biri de bu değil mi zaten: dünyayı alıyla, moruyla, yeşiliyle, sarısıyla görebilmemiz?