Cep Telefonu ve Ses Karti Hk.

Merhabalar,
Bir suredir foruma giremiyordum. Gitar ve ekipmanlarima da dogru durust zaman bulamiyordum. Firsat bulunca burada paylasayim dedim.

Son zamanlarda sosyal medyada cep telefonu ve ses karti kullanimiyla ilgili bir cok video gormeye baslamistim. Ben neden denemeyeyim dedim ve ciktim yola.

digital_setup.webp

Tamamen elde olan ekipmanlari kullandim ve acikcasi beni cok mutlu etti. Proje detaylarini asagida paylasacagim ancak yolda karsilastigim 'zorluk' diyebilecegim tuhafliklardan bahsedeyim oncelikle.

1-Ses kartinin beslenmesi. Burada beslenme kelimesi elektriksel olarak guc anlaminda kullaniliyor. Gucunu telefondan mi alacak yoksa harici bir guc kaynagindan mi alacak. Deneme yapmaya vakit harcamadim, uckagitci arkadasim ChatGPT'ye sordum. Elimde olan ses kartinin (Focusrite Scarlett Solo Gen3) beslenmesi icin iPhone cikisi yeterli olmazmis. Bu nedenle PD (power delivery) ozellikli bir USB Type-C hub kullandim. Bu hublarin bazilari IOS desteklemiyormus, neyseki elimdekinin kutusunda IOS destegi vardir yaziyordu. Cahilligime verin, USB teknolojisindeki PD ifadesini bilmiyordum. Bahane ile yeni bir sey ogrendim. Bu duruma zorluk diyebilirim. Baska bazi bir takim ses kartlari bu PD konusuna takilmadan direkt iPhone ile calisabiliyormus.

2-Kullandigim yazilimda ses kartinin birinci girisini mi yoksa ikinci girisini mi kullanmak istedigimi secemiyor olusum. Bana cok sacma geldi. Cok fazla ugrasmadim, uygun kablo ile ilk girisi kullandim. Bence bu bir zorluk.

Belki eksik ya da yanlis yaptigim birseyler vardir. Bilgisi olan arkadaslar duzeltir veya eklerse ne guzel bir konu olur. Forumda benzer cok bir konu bulamadim.

Eski iPhonelar (lightning). Android'de bu isler nasil oluyor?
Farkli ses kartlarini bu sekilde kullanan oldu mu?
iRig ayni isi zaten yillardir yapiyor mu? (referans monitorlere TRS'den bolunerek mi baglanacak, kulaklik nasil olacak)
Amplitube yerine ne onerirsiniz?
Chocolate yerine ne onerirsiniz?
Chocolate'in expression girisinde aktif expression pedal mi yoksa pasif expression pedal mi kullanmali? (empedansi ne olmali)

Proje Detaylari

Telefon: iPhone 16 pro max (usb type-c girisli iPhone 15 ve IOS18 ve sonrasi olur)

Yazilim (bedava): Apple Store'dan IK Multimedia'nin Amplitube yazilimini indirip kullandim. (eskiden beri bildigim ve bilgisayarda da kullandigim bir yazilim oldugu icin bunu tercih ettim. Alternatif cok.)

USB Coklayici (Hub): Ses kartinin gerektirdigi voltaji telefon veremeyecegi icin PD (power delivery) denilen harici bir adaptor girisi olan coklayiciya hem harici adaptor hem ses kartini hem de telefonu bagladim. Ayni anda telefon da sarj oluyor. USB cihazlarin voltajini adaptorden, data'sini iPhone'dan calistiriyor. VCOM diye bir marka vardi elimde bunu kullandim. IOS uyumlu olmayanlari var, IOS uyumlu olmasi yeterli.

Adaptor: Elimde Dell 90W Type-C adaptor vardi bunu kullandim, (monitor klavye mouse hard disk gibi harici elemanlar da bagliyorum iPhone'a) herhangi bir type-C iPhone adaptor yeterli olacaktir.

Ses Karti: Elimde Focusrite Scarlett Solo Gen3 Type-C vardi bunu kullandim. Daha uygun yollu ve hatta bir onceki adimda bahsettigim harici adaptor gerektirmeyen modeller de var (orn:Arturia MiniFuse 1).

Gitar: Bu projede Fender Richie Kotzen Signature Telecaster ekipmanlarina ve birazcik da modifiyeye (2xS1 Switch, 500K Vol Pot) sahip bir Squier Telecaster kullandim. (en sevmedigim gitarimdi, en cok caldigim gitarim oldu)

Referans Monitor Hoparlor: Elimde M-Audio BX5a vardi, ucuz sayilabilecek bu modelleri (sag ve sol) kullandim,

Kulaklik: Elimde yine ucuz bir model olan Behringer HC200 monitor kulaklik vardi bunu kullandim.

Ara Kablo (Jack): Gitarla ses karti arasinda elimde olan Kirlin marka bir jack kullandim. (Benim ses kartimin iki girisi var. Birincisi XLR, ikincisi TRS. Kullandigim yazilim giris secmeme izin vermeyip default olarak birinci XLR girisini okudugu icin TRS to XLR jack kullandim. Baska yazilim veya baska ses kartlarinda buna gerek olmayabilir.)

Ara Kablo (USB Type-C): Ses karti ile hub arasinda uzerinde thunbderbolt 4 bir Type-C to Type-C kablo kullandim. Cunku elimde bu vardi.

Kablosuz Footswitch: Henuz almadim ancak M Vave firmasinin Chocolate footswitch modelini almayi planliyorum. Bluetooth ile kablosuz olarak MIDI sinyalleri gonderiyor. Kullandigim yazilim (Amplitube) da MIDI sinyalleri ile (prosesor gibi) onceden kaydedilmis presetler arasinda gecis yapabiliyor (live modu).

Expression Pedal: Henuz almadim ancak M Vave firmasinin Chocolate Footswitch modeli uzerinde expression pedal girisi var. Bu sayede kullandigim yazilima Bluetooth ile kablosuz olarak MIDI sinyalleri gondererek WAH veya WHAMMY gibi parametrik efetktleri kullanabilecegimi umut ediyorum. (aktif expression mi yoksa pasif expression mi gerekli henuz bilmiyorum, arastiracagim, fiziksel olarak kucuk bir urun arayisindayim, daha once kullandigim Mooer EXPLine modeli olabilir.)

NOT: Klavyemde bazi karakterler yok. Lutfen bunun icin kusura bakmayin.

1- güç beslemesi : telefonların usb çıkışında standart 5 V ve telefonun cinsine göre değişen mA değerinde güç sağlar. Bu amper değeri telefonun marka model, güç koruma ayarı, telefon pil seviyesi ve takılan cihazın kaç amper çekebileceği ile değişir. Telefon USB sinden bir anda belli değerin üstünde akım çekilirse telefon iflas eder, yeni modellerde akım koruması bulunur telefon sağlam kalır ama kısa devre gibi algılayacağı için usb yi askıya alır. bu durumda en iyi seçenek harici ikinci bir güç girişiyle kullanabileceğiniz bir ses kartı. Split güç kablosu kesinlikle kullanmanızı tavsiye etmem. Kaliteli bir güç girişli usb hub belki olabilir ama kaliteli bir marka seçmek lazım.

2- telefon ile ses kartı arası veri usb den sağlanacağı için data özellikli bir ara kablo gerekir. piyasada bir çok ucuz sadece power line olan ara kablo muvcut. bunları kullanırsanız veri akışı olmaz.

3- Kendinden hardware comp bulunan bir ses kartı kullanmak ekstradan pozitif keyif sağlayacaktır.

4- ses kartınızın tefona direk takıldığında çalışmış olması aşırı yük altında da aynı performans ile çalışacağının garantisini vermez.

Temel nokta usb hub 'ı ve monitörlerinizi duvar prizine takıyorsanız şöyle bir paradox ortaya çıkıyor. Cep telefonuna mobil olsun diye mi taktınız ? Eğer cevabınız evet ise prizle duvara taktığınız her şey bu mobiliteyi ortadan kaldırmıştır artık. yani cep telefonu kullanmak yerine başka bir bilgisayarda kullanarak elinizdeki ekipman ve programdan daha iyi verim alacağınız kesin.

Yani projeyi tanımlar ve modülleri yerleştirirken anlamsız bir noktaya sabit kalip elinizdeki ekipmanı bariz olarak "underperforming" hale getiriyorsunuz. Tavsiyem bilgisayar kullanmanız....

mobil kombinasyon kısaca : telefon+seskartı + powerbank beslenebilir usb hub+ monitör kulaklık 'dan ibaret olabilir.

Ses kartinin kendinden hardware comp ozelligini bilmiyordum arastiracagim. 👍

Bu projeyi denerken (priz anlaminda) duvara bagli kaldim evet. Deneme amaciyla yaptim bunu. Bu sistemle ilgili asil hayallerim telefon+hub+ses karti olarak minimize edip gittigim yerde buldugum ses kaynaklarina baglanabilmek. (ev sinema sistemi, araba aux girisi vb.)

Powerbank aklima gelmemisti, cok guzel bir fikir oldu. 👍

Ses kartinin kendinden hardware comp ozelligini bilmiyordum arastiracagim. 👍

Bu projeyi denerken (priz anlaminda) duvara bagli kaldim evet. Deneme amaciyla yaptim bunu. Bu sistemle ilgili asil hayallerim telefon+hub+ses karti olarak minimize edip gittigim yerde buldugum ses kaynaklarina baglanabilmek. (ev sinema sistemi, araba aux girisi vb.)

Powerbank aklima gelmemisti, cok guzel bir fikir oldu. 👍
Rolandlarda arkada switch ile comp ayarlanıyor (comp/limit1/limit2 vs.). Ben o yüzden roland kullanıyorum.

Geri