Cümbüş

Cümbüş, Zeynel Abidin Cümbüş tarafından 20. yüzyıl başlarında geliştirilmiş olan telli bir müzik aletidir. Sap kısmı gövde ile bağlandığı noktadan ayrılabilmektedir. Bu şekilde yalnız telleri değiştirilerek mandolin, gitar gibi birçok enstrümana çevrilebilir. Genel yapısı banjoya ve uda benzer.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Cümbüş

Cümbüş Akordu:
En Alt (ince) Telden Başlayarak,
1.TEL = DO => C
2.TEL = SOL => G
3.TEL = RE => D
4.TEL = LA => A
5.TEL = Mİ => E
6.TEL = Sİ => B

cumbus_nedir.webp

64461_362283033872957_1891990830_n.jpg
 
Son düzenleme:
Merhabalar,
Yukarıdaki gönderide enstrüman ile ilgili vikipedi'de bulunan özet bilgiyi paylaştım. Derdimi anlatıp enstrüman hakkındaki bilginin önüne geçmesini istemedim.
Forumda bu enstrüman ile ilgili herhangi bir konu bulunmuyor. Sadece Gitar-Cümbüş hakkında bir şeyler konuşulmuş.Forumun kapsamı nedeniyle de bu çok normal bir durum ancak aramızda bu enstrümanı tanıyan, bir şekilde eline almış ve çalmayı denemiş kişiler vardır diye umuyorum. Bu hafta sonu İstanbuldaydım. Bir süredir aklımda Türk müziği enstrümanlarını öğrenip en azından batı müziğine verdiğim değeri ve emeği bir şekilde içinde yaşadığım kültürü de incelemek için harcamak vardı. Perdesiz olması, tınısının Banjo'ya benzemesi, 2'li gruplar halinde 12 teli olması nedeniyle gitarın akordunu uygulayıp biraz daha kolay adapte olmak gibi kriterleri bir araya getirip cümbüşü tercih ettim.

Şimdilik cümbüşü gitarda kullandığımız standart eBGDAE akorduna çektim, teller oldukça gergin oldu. 2-3 günde 3-4 parçayı bir şekilde çalmayı becerdim 🙂
Şu an araştırmalarıma devam ediyorum bilgi toplamaya ve farklı makamlarda cümbüş taksimleri dinlemeye çalışıyorum. Zamanla belki çalmayı becerebilirsem video paylaşırım.

Şimdilik ufak bir sıkıntım var, bilgisi olanlardan bu konuda yardım istiyorum:
- Akordu gitar akorduna çektim ve teller çok gergin. Aynı zamanda sap ile teller arasında oldukça büyük bir boşluk var. Eşik yüksekliği bütün cümbüşlerde standart görünüyor. Gözlemlediğim kadarıyla sapın altında bulunan bir vida var ve bunun haricinde herhangi bir ayar mekanizması bulunmuyor. Bunu sıkıştırdığımda sap ayarı yapabileceğimi düşünüyorum, bir miktar belki teller sapa yakınlaşır ama detaylı araştırma yapmadan böyle bir işe kalkışmak istemem. Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Yurtta kalırken bir arkadaşım bu aleti çok güzel çalardı, hayranlıkla izlerdim, sesi de hoş. 🙂 Onun da telleri çok yüksekti, ben de sormuştum, normalmiş. Sap ayarını bilmiyorum malesef, yakalayabilirsem sorarım. 🙂
 
Mangır diye Eskişehirli bir NU METAL grubu vardı. Ud ve Cümbüşlü şarkılar yaparlardı sanırım. Kullanabilene güzel bir müzik enstrümanı.
 
@barrios evet saptaki simge Cort gibi duruyor 🙂

Arkadaşlar dün risk aldım ve cümbüş'e sap ayarı yapmaya kalkıştım. Problem oluşmaması için telleri biraz gevşettim ve sapın altındaki kelebeği sıktım. Sonuç muhteşem. Kelebeği çevirerek tüm istediğimi elde ettim. Her ne kadar sapta perde olmasa da telleri çok yaklaştırınca bir cızırtı oluşuyor. Dolayısıyla cızırtının kesildiği minimum yükseklik ayarını yakaladım ve o noktada bıraktım. Tel yüksekliği neredeyse gitarın tel yüksekliğiyle aynı oldu. Şu an oldukça konforlu çalıyorum.

Sap ayarı haricinde bir de alt eşiğin seyyar olması sebebiyle eşiği pozisyonlandırmak gibi bir problem var. Onu da ayarladığımda herşeyi tamam olacak. Perdesiz olması sebebiyle, eşik ayarı yapılmadan da bir şekilde aradığınız sesi bulabiliyorsunuz ancak nokta atışı doğru nota basabilmek için bu ayar da şart. bir kaç sayfa buldum direk olarak cümbüş için eşik ayarı anlatmasa da bağlama, tambur vs. gibi türk sazları için genel açıklamalar var. Bir şekilde cümbüşe uyarlayabilirsem önceki-sonraki fotoğraflarını da paylaşacağım.
 
Akort sebebiyle gerilen teller sap ayarını yaptıktan sonra oldukça normal bir gerilime döndüler. Belki de beni zorlayan kısım telleri sapa bastırmak için çok çaba sarfetmekti. Şu an istediğim şekilde net bir ses alıyorum her telden. Sanırım bu şekilde kullanmaya devam edilebilir
 
Merhaba, bende gitar saplı cümbüş vardı (6 telli, perdeli ve orjinal zeynel abidin yapımı).
Öncelikle scale ölçüleri ud ile aynı, yani üst eşikten köprüye kadar olan uzunluk küçük boy erkek udu için 57 cm, büyük boy ud için 58,5 cm olarak aynen uygulanabilir. 58,5 gerilimi azaltacağından daha kolay kullanılabilir görülüyor (ben 57 kullandım, teller gitara göre çok az yüksek kaldı). Hareketli köprü herhangi bir şekilde yer değiştirirse bu ölçülerle ayarlarınızı yapabilirsiniz. Tel yüksekliği de aynen yukarda dediğiniz gibi metal burguyla yapılıyor. Standart cümbüşte 57 ve 58,5 scale düzgün ayarlanmışsa türk müziği akor sistemini uyguladığınızda tel yüksekliği sorunu ve gerilim sorunu yaşanmıyor.
 

Geri
Üst