Destruction

Bu parça, ev ortamında kurduğum küçük stüdyomda tamamen kendi çabamla kaydettiğim bir enstrümantal metal çalışması. Tüm gitarlar, bas ve davullar bana ait. Her şeyi sıfırdan tek başıma kaydettim ve miksledim.

"Destruction", hem içsel bir mücadeleyi hem de zamanla olan ilişkimi anlatıyor. Müzikal olarak çok katmanlı bir yapıya gitmektense, sade ama duygusu güçlü bir anlatım aradım. Ağır tempolu ritimlerle ilerleyen, gitar odaklı, karanlık ve yer yer meditatif bölümlerden oluşan bir yolculuk. Gitar tonlarını özellikle derin ve atmosferik kurmaya çalıştım. Drive tonlarda kontrollü bir yoğunluk, bazı pasajlarda ise neredeyse minimal bir ifade aradım.

Müziği profesyonel düzeyde değil ama tutkuyla yapıyorum. Bu parçanın da üretim süreci benim için hem öğretici hem de duygusal açıdan besleyici oldu. Umarım dinlerken siz de kendi yolculuğunuzdan bir parça bulursunuz.

Yapay zeka ile müzik denince benim aklıma gelen tek platform suno, herkes gibi ben de sunoyu merak edip oynadım. Şimdi şöyle bir soru sorayım suno'da böyle bir müzik yapma imkanı var mı hem kompozisyon hem süreklilik hem enstrüman hem süre olarak değerlendirin lütfen. Suno uygulaması böyle bir müzik çıkarabilir mi? Başka bir Yapay Zeka Platformu varsa onu paylaşırsanız sevinirim ama bildiğim kadarıyla herhangi bir Yapay Zeka böyle bir kompozisyonun yanına bile yaklaşamaz. Bunu kendimi övmek falan için söylemiyorum yapay zekanın sınırlarını bildiğim için söylüyorum yine de eleştiri için teşekkürler
Önemli Not!!!
Bakın buraya parçayı ilk defa yazıp tamamını VST ler ile midi klavyede yaptığım halini de paylaşıyorum. Bakın bakalım yapay zeka mı? Bu halini 11 ay önce paylaşmıştım.

Yapay zeka ile yapıldığı çok belli 🙂

Son düzenleme:
Yapay zeka ile yapıldığı çok belli 🙂

Bence konu yapay zekadan ziyade herşeyin midi olması abi. Yapay zeka ile yapılsa muhtemelen daha "gerçek" duyulurdu.

Bilemiyorum Vuslat Bey, başlıklarınız sürekli gözüme ilişiyor ama 2 sene önce paylaştığınız iş de baştan sona midi, güncel paylaştığınız da. Bir de forumdan bir yorum, eleştiri, değerlendirme beklentisi içindesiniz ki her işinize başlık açıyorsunuz, hatta aynı iş üzerine yaptığınız güncellemeleri bile paylaşıyorsunuz; yalnızca medyalara paylaşıp geçmek yerine.

Nesini değerlendirelim, neresini konuşalım bilemiyorum. Çabanız ve uğraşınız gözardı edilemez. Ancak ben, üreticinin üretirken gerçek enstrümanlar kullanma özverisine girmediği bir işte tüketici olarak özveri göstermeyi doğru bulmuyorum.

Belki bir bestekar pozisyonunda sahip olduğunuzu düşündüğünüz yetkinliği, vokal konusunda yaptığınız gibi, çeşitli insanlarla yan yana gelerek kullansanız; günün sonunda herşeyden önce teknik anlamda "olmuş" bir iş ortaya çıksa fena olmaz mıydı?

Şimdi Spotify'dan tekrar baktım, 22 - 23 tane şarkı saydım. 2 senedir mesai içindesiniz. Ancak ayda dinleyen sayısı 15. Sanmıyorum ki bunun suçlusu çok özel, herkes tarafından anlaşılmayacak bir iş yapıyor olmanız.

Kabuğunuza sığamadığınız görülüyor. Bu enerjiyi, görece yetkin bir gitarist, bir basçı, bir vokal ile paylaşsanız ve biraz daha düzgün programlanmış davullar kullansanız. Bu yöntemle 2 - 3 şarkı üretseniz iş çok daha etkileşimli ve keyifli bir noktaya evrilecek.

Nicelikten ziyade nitelik yaklaşımını düstur edinmenizi naçizane tavsiye ederim.

Sevgiler.

Kabuğunuza sığamadığınız görülüyor. Bu enerjiyi, görece yetkin bir gitarist, bir basçı, bir vokal ile paylaşsanız ve biraz daha düzgün programlanmış davullar kullansanız. Bu yöntemle 2 - 3 şarkı üretseniz iş çok daha etkileşimli ve keyifli bir noktaya evrilecek.

Benzer şeyler düşünüyorum ben de. Ortadaki bir şeyler yapma motivasyonuna, "söz uçar yazı kalır" yaklaşımına saygı duyuyorum ama paylaşılan işler tüketiciye yönelik değil de demo tadında çoğunlukla. Plak şirketim yok ki elinizden tutayım.

Bence konu yapay zekadan ziyade herşeyin midi olması abi. Yapay zeka ile yapılsa muhtemelen daha "gerçek" duyulurdu.

Bilemiyorum Vuslat Bey, başlıklarınız sürekli gözüme ilişiyor ama 2 sene önce paylaştığınız iş de baştan sona midi, güncel paylaştığınız da. Bir de forumdan bir yorum, eleştiri, değerlendirme beklentisi içindesiniz ki her işinize başlık açıyorsunuz, hatta aynı iş üzerine yaptığınız güncellemeleri bile paylaşıyorsunuz; yalnızca medyalara paylaşıp geçmek yerine.

Nesini değerlendirelim, neresini konuşalım bilemiyorum. Çabanız ve uğraşınız gözardı edilemez. Ancak ben, üreticinin üretirken gerçek enstrümanlar kullanma özverisine girmediği bir işte tüketici olarak özveri göstermeyi doğru bulmuyorum.

Belki bir bestekar pozisyonunda sahip olduğunuzu düşündüğünüz yetkinliği, vokal konusunda yaptığınız gibi, çeşitli insanlarla yan yana gelerek kullansanız; günün sonunda herşeyden önce teknik anlamda "olmuş" bir iş ortaya çıksa fena olmaz mıydı?

Şimdi Spotify'dan tekrar baktım, 22 - 23 tane şarkı saydım. 2 senedir mesai içindesiniz. Ancak ayda dinleyen sayısı 15. Sanmıyorum ki bunun suçlusu çok özel, herkes tarafından anlaşılmayacak bir iş yapıyor olmanız.

Nicelikten ziyade nitelik yaklaşımını düstur edinmenizi naçizane tavsiye ederim.

Sevgiler.
Haklısınız, ben bir besteciyim, tam anlamı ile bir senfonik metal bestecisi olmaya çalışıyorum. İnanın bir çok insana tab ve nota gönderdim geri dönüş olmadı, olanlarda ise bir arkadaş 3 dakikalık bir partisyon kaydı için 55 bin lira istemişti. Kısacası beste yapıyorum ama çaldıramıyorum imkanlarım sınırlı. Dinleyici olarak haklısınız kulaklarınız kötü tını duymak zorunda değil. Eleştirinizi dikkate alıyorum ve tam bir stüdyo ortamından çıkmadıkça paylaşmayı kesiyorum. Sondaki alaycılığa gerek yoktu zannımca. Ama eleştiri için tekrar teşekkürler.

Storm Beyond Time 11 ay içinde Destruction'a mı dönüştü yani hocam? Ben anlayamıyorum madem bu kadar üretkensiniz aynı parçayı neden ısıtıp tekrar yüklüyor ve yeniymiş gibi bir de yolculuk vb diye anlatıyorsunuz?

"Müzikal olarak çok katmanlı bir yapıya gitmektense, sade ama duygusu güçlü bir anlatım aradım." burada ironi mi var trolleme mi var ben burayı da anlayamadım açıkcası...

suno'da böyle bir müzik yapma imkanı var mı, bence var, zaten birbiri ile alakası olmayan partisyonları peşi sıra eklemişsiniz...

bu seviyede müzik besteleyebilen birisi olduğunuza hiç inanmadım, beni inandırmak zorunda değilsiniz tabii ama bu başlığın hiç akla yatmadığını, gerçekten bu kadar uzun parçayı nota nota midi yazdıysanız da emeğinize yazık edecek şekilde paylaştığınızı söyleyebilirim...

Bu öfkeyi anlamadım ama tane tane gideyim: Evet bu bir yolculuk çünkü bilgisayarın başına oturup notaların yazmaya başladığım an içimde bir şeyler kopuyor ve ben yazıyor da yazıyorum. Bu düzeyde yazacağıma inanmanız ya da inanmamanız sizin sorununuz ama benim ilk yayınladığım parçalara baksaydınız daha ortada yapay zeka yokken vst kullanarak (burada haklı olarak eleştirildiğim konu) şarkılar yayınladığımı görürdünüz. Bestelerimi beğenmeme hakkına elbette sahipsiniz. Ya da üstteki yorumlarda dendiği gibi dandik vstler duymak zorunda da olmayabilirsiniz. Bunlara sözüm yok. Hak da veriyorum üstelik. Ama besteci olmadığımı söylemeye hakkınız yok. Forum gibi kamuya açık bir alanda amatör bir müzisyene bu iddia ile gelmeden önce keşke yaptıklarına baksaydınız. Neyse bir paylaşım yapıyorsam sonuçlarına da katlanacağım. Herkese ve size eleştirileriniz için çok teşekkür ediyorum ve tekrar belirtiyorum: Adam gibi bir stüdyoda enstrümanistler ile tertemiz bir kayıt yapamadığım sürece artık paylaşım yapmayacağım. Herkese iyi akşamlar.

Son düzenleme:
Ben su konularda tam acık bilgi verilmemesini iyi karsılamıyorum. Cıkıp aslan gibi tane tane diyeceksin ben besteyi yaptım ama hersey midi temelli. Tüm gitarlar, bas ve davullar bana ait. Her şeyi sıfırdan tek başıma kaydettim ve miksledim. Simdi ben bunu okuyuncu multi enstrümantalist hayal ediyorum ve ifadelerin muglaklıgı ile kandırılmıs oldugumu düsünüyorum. Cünkü biz enstruman calanlar amatör ya da prof. İcraya cok önem veriyoruz ve performans olmayınca yapılan is bir gitar müzigi olmuyor…

"Müzikal olarak çok katmanlı bir yapıya gitmektense, sade ama duygusu güçlü bir anlatım aradım." burada ironi mi var trolleme mi var ben burayı da anlayamadım açıkcası...
Bende biraz dinledikten sonra kahkaha attım Vuslat bey için sade olmayan şeyi merak ediyorum 30 dakika boyunca ardı arkası kesilmeyen kromatik shred üstüne arpeggiolar ver babam ver. Bunun neresi sade çoğu klasik senfonide bu kadar nota yok. Zaten gerçeğini kaydetmek için Dream Theater'i kiralamak lazım.

Bence konu yapay zekadan ziyade herşeyin midi olması abi.

@Vuslat Aktepe ile her ne kadar farklı tarzlarda müzik yapsakta(ben daha rock merkezli bir tarzdayım) daha önce beraber bir iş yapmıştık. Orada da alıntıdaki gibi bir geri bildirim gelmişti.

@gurkanisevic 15 dklık emeğin yapay zeka ile üretildiği geri bildirimine üzüldüm. Sen bu konuda mahir gitairistlerden birisin. İroni olsun diye yazmadım, MG3'ü de beğenerek takip ettiğim ve Taylan Abi'ninde seni geçenlerde övdüğü bi röportajına denk geldiğim için soruyorum; mesela neler daha iyi yapılabilirdi burada?

Bu arada parçayı beğendim. Emeğine sağlık 🤘

Sondaki alaycılığa gerek yoktu zannımca

@blackfriday666 muhabbeti keyifli ve bu tür işlerde fikir sorduğunda elinden geldiğince yardımsever bir arkadaştır. İnan alaycılık sezmedim yazdıklarında(kişisel tecrübemle sabittir 😊) .

Ben su konularda tam acık bilgi verilmemesini iyi karsılamıyorum. Cıkıp aslan gibi tane tane diyeceksin ben besteyi yaptım ama hersey midi temelli. Tüm gitarlar, bas ve davullar bana ait. Her şeyi sıfırdan tek başıma kaydettim ve miksledim. Simdi ben bunu okuyuncu multi enstrümantalist hayal ediyorum ve ifadelerin muglaklıgı ile kandırılmıs oldugumu düsünüyorum. Cünkü biz enstruman calanlar amatör ya da prof. İcraya cok önem veriyoruz ve performans olmayınca yapılan is bir gitar müzigi olmuyor…
Buraya sonuna kadar katılıyorum. En azından 2-3 ayda bir buraya demo tadında birşeyler atarken olabildiğince hangi ekipmanı nasıl kullandığımı ya da parçayı yazarken hissettiğim duyguyu hala hatırlıyorsam önden bilgi amaçlı yazmaya gayret ediyorum ki sonradan gelecek eleştirilere peşin bir ön yanıt vereyim.

Adam gibi bir stüdyoda enstrümanistler ile tertemiz bir kayıt yapamadığım sürece artık paylaşım yapmayacağım.
Yahu hocam sen yine paylaş, dinleyelim. Belki biri feyz alacak seni. Memlekette senin tarzından iş üreten kaç kişi var?

Plak şirketim yok ki elinizden tutayım.
Zaten tüm dert o. En azından kendi yaptıklarımı hep demo olarak Youtube'ta tutuyorum. O nedenle Spotify'a eklemiyorum. 😄 Keşke hep beraber birşeyler yapsak 🙏 Burada gerçekten müziğini beğendiğim forumdaşlar var 🤘

Son düzenleme:
@Vuslat Aktepe ile her ne kadar farklı tarzlarda müzik yapsakta(ben daha rock merkezli bir tarzdayım) daha önce beraber bir iş yapmıştık. Orada da alıntıdaki gibi bir geri bildirim gelmişti.

@gurkanisevic 15 dklık emeğin yapay zeka ile üretildiği geri bildirimine üzüldüm. Sen bu konuda mahir gitairistlerden birisin. İroni olsun diye yazmadım, MG3'ü de beğenerek takip ettiğim ve Taylan Abi'ninde seni geçenlerde övdüğü bi röportajına denk geldiğim için soruyorum; mesela neler daha iyi yapılabilirdi burada?

Bu arada parçayı beğendim. Emeğine sağlık 🤘

@blackfriday666 muhabbeti keyifli ve bu tür işlerde fikir sorduğunda elinden geldiğince yardımsever bir arkadaştır. İnan alaycılık sezmedim yazdıklarında(kişisel tecrübemle sabittir 😊) .

Buraya sonuna kadar katılıyorum. En azından 2-3 ayda bir buraya demo tadında birşeyler atarken olabildiğince hangi ekipmanı nasıl kullandığımı ya da parçayı yazarken hissettiğim duyguyu hala hatırlıyorsam önden bilgi amaçlı yazmaya gayret ediyorum ki sonradan gelecek eleştirilere peşin bir ön yanıt vereyim.

Yahu hocam sen yine paylaş, dinleyelim. Belki biri feyz alacak seni. Memlekette senin tarzından iş üreten kaç kişi var?

Zaten tüm dert o. En azından kendi yaptıklarımı hep demo olarak Youtube'ta tutuyorum. O nedenle Spotify'a eklemiyorum. 😄 Keşke hep beraber birşeyler yapsak 🙏 Burada gerçekten müziğini beğendiğim forumdaşlar var 🤘
Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim @Hakan Baysal Aslında bu başlıkta beni öncelikli rahatsız eden şey eklenen şarkı ile şarkıyı sunum yazısının tutarsızlığıydı...mütevazilik postuna bürünmüş yüksek bir kibir hissediliyor yazıdan...yahu hocam bunun neresi sade senin sadeliğin buysa çok katmanlı müzik yapsan neler yaparsın be densin istiyor sanki Vuslat Bey...

Yapay zeka kullanılmamışsa tebrik ederim tüm samimiyetimle ancak bu seviyede kompozisyon yapabilen birinin hiç enstruman çalmaması ya da çalmayı tercih etmemesi size de garip gelmiyor mu?

Her şeyi midi ile yazayım başkalarına çaldırayım derseniz milyon milyar paranız olması gerekir...organik bir parça çıkması mümkün değil yukarıda @woodsmoke da yazmış Dream Theater elemanlarını getirsen 1 ayda belki kaydederler böyle bir şeyi...

Tüm bu eleştirilerimin ve yorumlarımın Vuslat Bey'in müzik paylaşmasını engellemesini asla istemem bu arada...herkes her üretimini paylaşsın ama şeffaf olsun, 15 yaşında genç de giriyor foruma...burada nasıl her başlık açana gaz ve toz bulutundan anlatmaya başlıyorsak böyle şeffaf olmayan şeylerin de insanları yanıltmasını engellemeliyiz...

Vuslat Bey çok şeye cevap vermiş ama yayınladığı parçanın adını değiştirip ruhsal bir yolculukla ilişkilendirip neden tekrar foruma yüklediğini açıklamamış, kimsenin fark etmeyeceğini düşünmüş olmalı, zaten fark edilmedi, kendisi ispat etmek için tekrar paylaşmak durumunda kaldı...yani aslında öyle bir ruhani aydınlanma sürecinin yaşanmamış olduğu izlenimini uyandırıyor açık söylemek gerekirse, yaşanmışsa da 11 ay önce parçanın adı başka iken yaşanmış o duygular orasını bilemedim...

Hahah aslında şöyle bir şey var Vuslat Bey bu tür bir şarkıyı enstrüman çalmayı bilerek yapamazdı o yüzden hiç öğrenmemesi daha orjinal olur. Çünkü enstrüman çalmayı bilen biri neyin fiziki imkanlar dahilinde olduğunu da bilir yani yazarken düşünür ya ben bunu nasıl çalacağım, ezberliyeceğim filan diye .Mesela 12:25'den başlayan gitar partını normal bir gitarist yazmaz anormali de yazmaz Herman Lee bile yazmaz.

Hahah aslında şöyle bir şey var Vuslat Bey bu tür bir şarkıyı enstrüman çalmayı bilerek yapamazdı o yüzden hiç öğrenmemesi daha orjinal olur. Çünkü enstrüman çalmayı bilen biri neyin fiziki imkanlar dahilinde olduğunu da bilir yani yazarken düşünür ya ben bunu nasıl çalacağım, ezberliyeceğim filan diye .Mesela 12:25'den başlayan gitar partını normal bir gitarist yazmaz anormali de yazmaz Herman Lee bile yazmaz.
Indirdim yavaslatarak dinliyorum cikarmaya calisacagim, ilk dinleyiste sweep arti sag elde iki parmakla tap yapmak gerekecek gibi duyuyorum. 55 bin tl normal geldi bana. @blackfriday666 karin tokluguna calistiriyorsun millet ne paralar istiyor hahahahha

Bu parça, ev ortamında kurduğum küçük stüdyomda tamamen kendi çabamla kaydettiğim bir enstrümantal metal çalışması. Tüm gitarlar, bas ve davullar bana ait. Her şeyi sıfırdan tek başıma kaydettim ve miksledim.

"Destruction", hem içsel bir mücadeleyi hem de zamanla olan ilişkimi anlatıyor. Müzikal olarak çok katmanlı bir yapıya gitmektense, sade ama duygusu güçlü bir anlatım aradım. Ağır tempolu ritimlerle ilerleyen, gitar odaklı, karanlık ve yer yer meditatif bölümlerden oluşan bir yolculuk. Gitar tonlarını özellikle derin ve atmosferik kurmaya çalıştım. Drive tonlarda kontrollü bir yoğunluk, bazı pasajlarda ise neredeyse minimal bir ifade aradım.

Müziği profesyonel düzeyde değil ama tutkuyla yapıyorum. Bu parçanın da üretim süreci benim için hem öğretici hem de duygusal açıdan besleyici oldu. Umarım dinlerken siz de kendi yolculuğunuzdan bir parça bulursunuz.

Hocam gitar solosunun midi dosyasini ozelden yollayabilir misiniz? Guitar Pro'ya aktarip calinabilir sekle getirmeye ugrasacagim.

Geri