Dip Gürültü Sorunu

ChoosenVan

MhmtBH
Gitar çalarken gelen dip gürültü aşırı fazla. Topraklama ilgili bir sorunum yok ve bilgisayar ile aramda ortalama 1 metre civarı bir mesafe var. Noise Reduction plugini olarak (Aurora DSP GATE MATE) kullanıyorum ve iş görüyor ama bir yere kadar. Bu sorunu çözmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Ekipmanlarım ve Pluginler;
  • PRS Se Standart 22 (Super Distortion (bridge) + PAF Pro (neck))
  • Focusrite Solo Gen 3
  • Bias FX 2 / ML Sound Lab

Çetrefilli bir sorun olduğundan çözümü o kadar kolay olmuyor. Topraklama var derken mesela gerçekten doğru şekilde mi çalışıyor? Bunu test ettirdiniz mi? Ülkede her iş yarım yamalak yapılıyor. İlk buna baktırmanız lazım.

Kullandığınız hatta parazit yapan başka cihaz var mı? Bunu tespit etmek kolay değil ama evin tüm elektriğini kapatıp sadece gitarın bağlı olduğu cihazların şalterini açarak kısmen bunu test edebilirsiniz. Bu şekilde gürültü azalırsa ya da kesilirse muhtemelen evdeki bir cihaz buna sebep oluyor demektir.

Ara kablolar ve ses kartı da dip gürültü düzeyi üzerinde çok etkili, varsa muadilleri bu şekilde deneme yanılma yapılabilir.

Ve tabii ki gitardan gitara bu dip gürültüsü olayı da değişiyor, bunu da gitarı başka yerde test ederek kontrol etmeniz lazım. Deneme yanılma ile seçenekleri azaltıp çare üretmek gerekiyor. Bu saydıklarımdan biri ya da birkaçı birlikte de etkiliyor olabilir. Ya da daha detaylı şekilde kullandığınız prizden bilgisayarla ilgili bir soruna kadar da gidebilir bu olay. Deneme yanılma şekilde, yukardaki genel sıralamayı takip ederseniz zaten sorunlu alan neresiyse onu tahmin edebilecek hale gelirsiniz.

Çetrefilli bir sorun olduğundan çözümü o kadar kolay olmuyor. Topraklama var derken mesela gerçekten doğru şekilde mi çalışıyor? Bunu test ettirdiniz mi? Ülkede her iş yarım yamalak yapılıyor. İlk buna baktırmanız lazım.

Kullandığınız hatta parazit yapan başka cihaz var mı? Bunu tespit etmek kolay değil ama evin tüm elektriğini kapatıp sadece gitarın bağlı olduğu cihazların şalterini açarak kısmen bunu test edebilirsiniz. Bu şekilde gürültü azalırsa ya da kesilirse muhtemelen evdeki bir cihaz buna sebep oluyor demektir.

Ara kablolar ve ses kartı da dip gürültü düzeyi üzerinde çok etkili, varsa muadilleri bu şekilde deneme yanılma yapılabilir.

Ve tabii ki gitardan gitara bu dip gürültüsü olayı da değişiyor, bunu da gitarı başka yerde test ederek kontrol etmeniz lazım. Deneme yanılma ile seçenekleri azaltıp çare üretmek gerekiyor. Bu saydıklarımdan biri ya da birkaçı birlikte de etkiliyor olabilir. Ya da daha detaylı şekilde kullandığınız prizden bilgisayarla ilgili bir soruna kadar da gidebilir bu olay. Deneme yanılma şekilde, yukardaki genel sıralamayı takip ederseniz zaten sorunlu alan neresiyse onu tahmin edebilecek hale gelirsiniz.
evdeki topraklamadan şüphe varsa laptopu fişten çekip bataryadayken deneyin anlarsınız bu kadar uğraşa gerek yok ki.

evdeki topraklamadan şüphe varsa laptopu fişten çekip bataryadayken deneyin anlarsınız bu kadar uğraşa gerek yok ki.

Her durumda bataryadan çalıştırma daha gürültüsüz olur. Sadece toprak değil hattaki parazitler de bu şekilde birlikte gider, yani sorunu tespit edip ayırmak için tek tek uğraşmak gerekiyor. Ha ben hep bataryada kullanacağım deniyorsa onu bilemem.

Her durumda bataryadan çalıştırma daha gürültüsüz olur. Sadece toprak değil hattaki parazitler de bu şekilde birlikte gider, yani sorunu tespit edip ayırmak için tek tek uğraşmak gerekiyor. Ha ben hep bataryada kullanacağım deniyorsa onu bilemem.
Laptop kullanmıyorum kasa kullanıyorum bu arada ve evet topraklama için elektrikçi çağırdım zaten daha önce sorun yaşamıştım şuan o konuda da sorun yok. Onun dışındaki sorunlar için dediğiniz gibi tek tek deneyeceğim galiba. Teşekkür ederim, bir sonuç alırsam buraya yazarım.

Laptop kullanmıyorum kasa kullanıyorum bu arada ve evet topraklama için elektrikçi çağırdım zaten daha önce sorun yaşamıştım şuan o konuda da sorun yok. Onun dışındaki sorunlar için dediğiniz gibi tek tek deneyeceğim galiba. Teşekkür ederim, bir sonuç alırsam buraya yazarım.

Rica ederim kolay gelsin. Peki gelen elektrikçi mevzuyu biliyor muydu? Ben kaçak akım rölesi ile ilgili sıkıntı yaşadım, civardaki tüm elektrikçilere sordum, bir tanesi bile mevzuyu bilmiyordu. Hepsi "elektrikçi" yani... Hatta sırf bu iş için başka bir konuda toprak hattında ölçüm de yapılması gerektiği söylendi. Bu ölçümün dip gürültüsü tarafındaki etkisini hiç bilmiyorum ama yetkin firmalar için bunlar çerezlik işlerdir, bir bilen bulmak gerekiyor ama tabii önce toprak hattı tamam diye eleyip diğer seçeneklere geçmek lazım. Diğer seçeneklerde sorun çözülürse zaten toprakta da sorun yokmuş anlamına gelir.

Farklı prizlerde hatta farklı ortamlarda deneyin gerçi PC masaüstü yazmışsınız ama yine de uzatma kablosu vs. denenebilir.

Benzer bir sorun bende vardı. Tek bir odada Hum + sistemdeki asansör motoru gibi bir sürü parazit ses amfiden çıkıyordu. Kendi çabalarımla odadaki prizlerin fazlarının uyumsuz bağlandığını tespit ettim, düzeltince geçti. Kolay gelsin.

Yakında bu konu ile ilgili video çekip youtube'da yayınlacağım. Dip gürültüsü shielding ile kolayca çözülecek bir sorun. Ancak yaparken dikkat etmeniz gereken başka noktalar da var. Video'da Harley Benton t series kitten kurduğun gitardaki upgradeleri anlatacağım. Shielding yeterli olmayınca, devreyi çöpe atıp Alpha switch ve potanslarla yeniden lehimledim. Jack'a giden kabloyu shielded kaliteli bakır kablolarla değiştirdim, lehimler için özel lehim aldım temu'da falan bulabilirsiniz, hepsini göstereceğim. Bakır folyo döşedikten sonra folyolar arası kablo bağlantısı ve köprüyle teması da önemli.

Sonra orijinal Harley Benton pickup'ın nazı sinirimi bozdu ve onları da çıkardım. Reddit'te ismini duyduğum, Aliexpress'ten 30$'a denemek için aldığım timbre expert marka manyetiği taktım. Neredeyse yarı yarıya azaldı noise, bu arada pickups tamamen alnico 5 taklidi, sound olarak da aynı. Açıkçası çok uzun ömürlü izlenimi alamadım ama 2-3 yıl idare etse yeterli, beklentimin çok üzerinde iş çıkardı. Şu an shielding ile neredeyse 0 dip gürültüm var. Hala bazı elektronik aletlerden küçük parazitler çekiyorum yaklaşınca örneğin Edifier monitörüm var, 1 metre mesafeye yaklaştığımda paraziti hemen çekiyor üzerine ama fark edilmeyecek düzeyde. Genelde çalıştığım -17 DB üstünde fark edilmiyor. -6 civarı overdrive tonlarda hafif hafif hissediliyor tabi çok seçici kulaklar duyabilir ancak.

Diğer mesajlarımda da tekrar tekrar ayrıntılı yazmıştım onları gzden geçirmenizi öneririm. Bilgisayar ve ses kartı ile çalışıyorsanız usb toprak hattı gerçek bir toprak hattı değildir. Üçlü prize takılı amfiniz varsa toprak hattında diğer cihazların bıraktığı artıklar problem yaratır. tek duvar prizine tek takın. izole olmayan pedal güç kaynakları phase shift yaptırtır ve sorun yaratır. Odanızda EMI standartlarına uymayan herhangi bir cihaz varsa yine parazit yapar ve gürültü alırsınız. Gitar veya ses kablolarınız kaliteli değilse EMI nedeniyle parazir yapar.... ve liste uzayıp gidiyor. Bilgisayarınızın topraklı prize takılı olması usb hattınızın temiz olduğu anlamına gelmez.

okuyunuz:

Diğer mesajlarımda da tekrar tekrar ayrıntılı yazmıştım onları gzden geçirmenizi öneririm. Bilgisayar ve ses kartı ile çalışıyorsanız usb toprak hattı gerçek bir toprak hattı değildir. Üçlü prize takılı amfiniz varsa toprak hattında diğer cihazların bıraktığı artıklar problem yaratır. tek duvar prizine tek takın. izole olmayan pedal güç kaynakları phase shift yaptırtır ve sorun yaratır. Odanızda EMI standartlarına uymayan herhangi bir cihaz varsa yine parazit yapar ve gürültü alırsınız. Gitar veya ses kablolarınız kaliteli değilse EMI nedeniyle parazir yapar.... ve liste uzayıp gidiyor. Bilgisayarınızın topraklı prize takılı olması usb hattınızın temiz olduğu anlamına gelmez.

okuyunuz:
çok teşekkür ederim gayet detaylı yazmışsınız.

Geri