Dün Geceki Adam

Promptunuza sağlık

Screenshot 2026-04-30 at 23.43.01.webp

Hakaret/Küfür/Tehdit/Saldırganlık/Küçümseme/Rencide edici ifade
Arkadaşlar, 25 yıldır müzikle uğraşıyorum. Senelerce sahneye çıktım. Çıkar bunları da söylerim zaten farkettiyseniz vokallerde dikler vs yok 1.5 oktav ses aralığı olan her tenör söyler. Emek diyorsunuz ama bir bateristi, bassçıyı heleki iyi bir klavyeciyi stüdyoya sokabilmek, istediğiniz performansı alabilmek, düzgün bir mix/mastering sağlam bir prodüksüyon yapabilmek çok mu kolay? Tek bir parça için aylar ve onbinlerce TL harcamak demek. Kaç kere denedim bir sürü harcadım hiçbir şeye benzemedi ve mp3 lerini bile bırakmadan sildim. Bu konular nedeniyle zaten bu yollara başvuruyoruz. Evet, ai temelli ama suno premiumda kanalları çıkartarak kendim yaptım gerisini cubase ile. Evet, orjinal değil ama müziğin tanımı zaten bu da değil. ai ile yapılıp yapılmaması değil, müzikal olarak kalitesi, amacına yönelik duyguyu aktarabilmesi, kendi iç düzeninin oturtulması gibi şeyler. Emekle yapılıp berbat olan bir sürü yapım da var. Geleceğin teknolojisi bu yönde.
Bu isyanın aynısını elektronik malzemeler (mikrofon, amfi vb.) çıktığında "mekanik ses gerçek değil" diyerek yaptılar, synth ve efectler gelince "gerçek ses değil bu ne böyle" dediler amfiler eski teknoloji oldu vsvs... Yani gerçek ses olup full efecti, vocal proccessoru basıyorlar adam robot gibi şarkı söylüyor sorun olmuyor da bu neden olsun?
Geride kalmayın...
Maalesef hem zaman, hem müzisyen bulma zorluğu, hem kafamdaki gibi olmasının çok zor olması nedeniyle yaptım.
Burada önemli olan size keyif veriyor mu veya kulağınızı tırmayalan bir şey var mı?
Yoksa dinleyin gitsin. Çok kastı bu durum müzisyenleri, ben de senelerce gırtlak patlattım ellerimi kanattım tellerde, saatlerce stüdyoda vakit geçirdim, sahneye çıkacaz diye koşturdum vsvs.
Ama gelecek bu, ya uyum sağlarsınız ya da silinir gidersiniz.
Atlarımız var diye otomobile karşı koyamayız. At arabasında inat etmeyin...
Yeni otomobil bu...

Yapay zeka olduğu için sahnede göremeyiz gibi ya
Görürsünüz vokal ve gitar olarak beni, hatta eski grubumun bass, baterist, elektro gitar koşarak gelir ama işte klavyeci konusuna birşey diyemem 🙂 Şakıların çoğunun altyapısı boşa çıkar. Yeter ki tutsun o işi ayarlarım ben merak etmeyin. Gidip trap gibi, insanların birbirlerine küfür kıyamet, küçümseme, yüzeysel, karatersizce yaptığı şarkıları tutacaksa eğer stüdyo ürünü diye bırakın bunlar tutsun. 1 tane kötü söz yok.

dişlerimi yumruklarımı sıkıyorum yeter artık yapay zeka müzik yapıp yeni albümüm çıktı diye forumda paylaşan s.ktirsin gitsin başka yere siz bizden değilsiniz bu da sizin albümünüz falan değil
Bu kadar sinirlenecek birşey yok 🙂 Ben de o yollardan geçtim merak etme. Evet, sana ve sahnede yer alanlara saygım inanılmaz sonsuz bunlar içinde sen de varsın dostum. Ben de senelerce ter döktüm, ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum. Aslında benim zamanımda biraz daha kolaydı şu ana göre sanki, sosyal medya yoktu, sahne seçeneği çoktu, rock müzik revaçtaydı. Şu an sizin işiniz çok daha zor. Hele ki bu benim gibi yapay zeka ile yapanlar da çıkınca sinirleniyorsun. Ama bu senin değil, bilmem ne git felan gerçekten biraz ayıp sanki 🙂 Evet, albüm benim, evet telifler benim ve evet gerektiğinde sahne de yaparız ama aynısı olmayacağı kesin.
Merak etme, senin tarafındayım ama o tarafı kaldırabilecek ne enerjim var ne de psikolojim artık 🙂 Böyle birşey yaptım, güzelse dinle değilse dinleme dostum, algoritma bu kadar aslında.

86 milyonun tamamı sizin şu yaptığınızı yapabiliyor. Sizi ayrıcalıklı kılan ne ? Kim silindi şimdi?
Yapamaz. Mesela dümdüz yapanlarınkine bakın. Müzik anlamsız ritimler yapıyor, gamdan gama geçiyor, vokal zaten 8 oktav, sesler mekanik... Tamamını cubase üzerinde düzenledim kendi çapımda mix/matering yaptım. Uyumsuz hiçbir öge yok. Müziğe aykırı, dizilimlere gamlara yan bakan saçma sapam promptlar verilip yapılmadı bunlar. Müzik bilmeseydim, dengesi olmazdı diye düşünüyorum.
86 milyonun tamamı FL, Cubase gibi yazılımlarda mix/mastering yapabiliyorsa,
Gamları dengeleyebiliyorsa,
Bu olmadı deyip çıkartıp kendisi ekleyebiliyorsa,
Şarkıda midi kullanarak düzenlemeler yapabiliyorsa,
e o zaten müzisyendir.
Dimi?

Zannediyorsunuz ki liseli bir ergenim, 2 prompt verdim, aldım şarkıları yaptım buraya koydum 🙂 Hayır arkadaşlar, halen duvarlarımda asılı gitarları olan, ses kartı midi klavyesi olan, cubase(eski toprak) bilen ve birşeyler yapmaya çalışan 2 çocuk babası 40 yaşında bir bireyim. Çok istiyordum böyle kafamdakileri yapabilmek, yapay zeka yardım etti evet. Bunu saklamadım saklamıyorum da. Yalnız şunu bilmiyorsunuz ama sanırım, direk yapay zeka çıktıları olsaydı, kendim kanal kanal alıp düzenlemeseydim zaten suno imzası olurdu ve özellikle Youtube Music de yapay zeka olarak etiketlenirdim.
Bir emek olduğunun kanıtı olabilir sanırım 🙂
E tabii günlerce stüdyoya kapanmak (o 3m2 alanda havaya karışan teri yuta yuta verilen emekler) gibi değil bu bir gerçek. Ama müzik dediğimiz olguyu sadece emeğe indirgeyemezsiniz. Mesela şu da yapay zekanın ön gösterimi gibi birşey o zaman;

youtube.com/watch?v=GWggDMDhwIA&pp=ygUNdmFuZ2VsaXMgbGl2ZdIHCQkDCwGHKiGM7w%3D%3D

E hani onlarca müzisyen sahnede? Hani emek, hani gerçek müzik aletleri?

Adam tek başına dev kadro 🙂

Arkadaşlar, 25 yıldır müzikle uğraşıyorum. Senelerce sahneye çıktım. Çıkar bunları da söylerim zaten farkettiyseniz vokallerde dikler vs yok 1.5 oktav ses aralığı olan her tenör söyler. Emek diyorsunuz ama bir bateristi, bassçıyı heleki iyi bir klavyeciyi stüdyoya sokabilmek, istediğiniz performansı alabilmek, düzgün bir mix/mastering sağlam bir prodüksüyon yapabilmek çok mu kolay? Tek bir parça için aylar ve onbinlerce TL harcamak demek. Kaç kere denedim bir sürü harcadım hiçbir şeye benzemedi ve mp3 lerini bile bırakmadan sildim. Bu konular nedeniyle zaten bu yollara başvuruyoruz. Evet, ai temelli ama suno premiumda kanalları çıkartarak kendim yaptım gerisini cubase ile. Evet, orjinal değil ama müziğin tanımı zaten bu da değil. ai ile yapılıp yapılmaması değil, müzikal olarak kalitesi, amacına yönelik duyguyu aktarabilmesi, kendi iç düzeninin oturtulması gibi şeyler. Emekle yapılıp berbat olan bir sürü yapım da var. Geleceğin teknolojisi bu yönde.
Bu isyanın aynısını elektronik malzemeler (mikrofon, amfi vb.) çıktığında "mekanik ses gerçek değil" diyerek yaptılar, synth ve efectler gelince "gerçek ses değil bu ne böyle" dediler amfiler eski teknoloji oldu vsvs... Yani gerçek ses olup full efecti, vocal proccessoru basıyorlar adam robot gibi şarkı söylüyor sorun olmuyor da bu neden olsun?
Geride kalmayın...
Maalesef hem zaman, hem müzisyen bulma zorluğu, hem kafamdaki gibi olmasının çok zor olması nedeniyle yaptım.
Burada önemli olan size keyif veriyor mu veya kulağınızı tırmayalan bir şey var mı?
Yoksa dinleyin gitsin. Çok kastı bu durum müzisyenleri, ben de senelerce gırtlak patlattım ellerimi kanattım tellerde, saatlerce stüdyoda vakit geçirdim, sahneye çıkacaz diye koşturdum vsvs.
Ama gelecek bu, ya uyum sağlarsınız ya da silinir gidersiniz.
Atlarımız var diye otomobile karşı koyamayız. At arabasında inat etmeyin...
Yeni otomobil bu...

Burdaki samimiyete inanarak ve hak vererek okumaya başladım ama sonra yine hattata döndüm!

Önemli olan "keyif" zaten değil, oralara hiç girmiyorum. Kulak tırmalamama meselesi yine apayrı. Burada temel sorun "aynılık" bu sizin ürettiğiniz aynı model şarkının bin tane olması çok büyük bir sorun. Bu altyapıyı, bu basları bu davulları milyon kere duydum. Aynı tını aynı teknik aynı coşku, her şey aynı. Yeterince aynı diyebildim mi?

Bu türe özel bir aynılık da içeriyor, yani bu türde sıfır yapay zeka ile ama aynı tınıda yapmaya gayret edenlerle kıyaslayınca elbette sorun yok ama ben bunlara tümden karşı çıktığım için tutarlı şekilde bu aynılığı gömüyorum. Hiç kusura bakmayın.

Beri bir taraftan üzen sinir eden ve defalarca tekrar ettiğim için sadece link vererek geçeceğim büyük cehalet var. Yapay zekanın çalışma prensibi hakkında hiçbir bilgisi olmadan sadece bu işin kolayına geldiğini itiraf ederek de kullanan herkes şunu net anlamalı, yapay zeka ile ortalama düzeyde bir şarkı üretirsiniz, amacınız buysa kullanmaya devam edin. Ya tutarsa....

Gerçekten okuyup öğrenmek mevzuyu anlamak istiyorsanız şurda detaylı anlattım:

Ama muhtemelen gram umrunuzda olmayacak...

Analogdan dijitale geçiş meselesindeki benzerlikleri ve şu an dijital tonlardaki yapay zeka desteklerine falan da değindim. Bir taraftan haklı bir itiraz sayılabilir. Evet tonları aynılaştırıyor ama en azından notalar hala bizim, en azından hala melodinin akışına biz karar veriyoruz!

Tüm vokal kendinizin diyorsunuz ama şöyle bir dinleyince tamamen yapay zekaya söyletmişsiniz gibi de duyuluyor, bu tersten yapay zekanın insanı eğitmesi gibi, inanılmaz tehlikeli. Hani makine öğrenmesi diye makinelere öğretiyorlardı ya şimdi işler tersine dönüyor çünkü devamlı aynı girdileri alan insan beyni yapay zeka gibi üretmeye başlıyor. Yetmiyor buna ilerlemenin yönü diyor ve herkese bunu utanmadan tavsiye ediyor. Çok acayip zamanlardan geçiyoruz. Garip gerçekten.

Arkadaşlar, benim isteğim şu olur sizden,

Yapay zekayı böyle iki prompt veren kişilere bırakmayın, arkasında kalmayın, siz de bu yola girin. En azından yapay zeka bile olsa kaliteli şeyler yapılır, güzel şeyler dinleriz.

Buna bir düşman olarak değil, tüm müzisyenler için muazzam bir fırsat gözüyle de bakılabilir.

O zaman işte o prompt verip 8-10 oktavlı vokallere şarkı söyletenlerin hepsi silinir.

Lütfen siz de gelin...

Arkadaşlar, benim isteğim şu olur sizden,

Yapay zekayı böyle iki prompt veren kişilere bırakmayın, arkasında kalmayın, siz de bu yola girin. En azından yapay zeka bile olsa kaliteli şeyler yapılır, güzel şeyler dinleriz.

Buna bir düşman olarak değil, tüm müzisyenler için muazzam bir fırsat gözüyle de bakılabilir.

O zaman işte o prompt verip 8-10 oktavlı vokallere şarkı söyletenlerin hepsi silinir.

Lütfen siz de gelin...
Yanılıyorsunuz. Yaptığınızın hiç bilgisi olmayanın yaptığı ile farklılığı yok.
Siz öyle görüyorsanız dahi bir sonraki update ile sizin o bahsettiklerinize (Sanki çok değerliymiş gibi) de gerek kalmayacak.

Geri