Geçen sene 2 farklı gitara aynı manyetiği takıp, aynı koşullarda dinledik ve kayıt aldık, hatta bu forumda da bahsetmiştim. 2 gitar arasındaki fark "belirgin" farklıydı. Aynı deneyi 6 ay sonra tekrardan farklı 2 gitar ile yaptık. Yine sonuç aynıdı. Yani ancak denemeyen ya da tecrübesi olmayan biri gövde-sap önemsiz ya da hissedilmez diyebilir.
Hatta daha net belirlediğimiz birşey, tonu gövde ağacının dinamiklerinin daha baskın olarak etkilediği yönündeydi. Teorik olarak da oluşan toplam titreşimin bir frekans spektrumu var ve bu mekanik titreşimini manyetik, bir transdüser olarak algılıyor ve elektrik sinyaline çeviriyor. Temel olarak pasif bir çevirici. Hangi frekans spektrumunu görüyorsa ona göre çalışıyor. Tabii kendi sarımını ve üstündeki magnet tipine göre gelen spektrumun bazı tepelerini biraz yükseltiyor, bazı tepelerini biraz sönümlüyor ve sinyali ona göre jaktan sisteme gönderiyor. Fakat genel ağaç karakterini kesinlikle belirgin şekilde değiştiremiyor. Zaten frekans spektrumunda duruma göre 100lerce hatta 1000binlerce küçüklü büyüklü tepecik mevcut, yani bir manyetikle istenilen tipte bir ton alınamaz. Edit: Sırf ton, eq olayı da değil, her ağacın kendine özgü bir de kompresyon durumu mevcut, biri bazı tonlara daha hızlı tepki verirken, bazıları daha yavaş verir, bunu da ekleyeyim.
Örneğin dinamik mikrofonlarda da piezo-elektrik sistemler var(Aynı sistem gitarlarda da kullanılabiliyor.). Bu doğal yapı, havanın titreşimini yine elektrik sinyaline çeviriyor. Kullananın sesini belli bir miktarda etkiliyor ama yine kullananın karakter sesi "aynı" kalıyor. Yani Dio her mikrofonda Dio'dur. Bu şekilde bakmak lazım. Tabii belirttiğim gibi gitar manyetiği dediğimiz elemanlarda sarım mevcut, bu durum üstte de bahsettiğim gibi sadece belli frekansları traşlayabiliyor veya arttırabiliyor.
Sonuç olarak akustik olarak duyduğumuzun biraz daha belirgin hali kayıda yansıyordu. Kısaca bunu bilen deneyimleyen biri böyle bir konuyu tartışmaz. Frekans spektrumu çok hassas ve geniş bir alanı kapsar, çok hassas bir araçtır, her gitarın ağacının gövde şekli, kalınlığı tipi bu spektrumda bir farklılık yaratır. Amfiden yapacağınız 3 yollu bir eq ayarı ile birşeye yaklaşmak teorik olarak mümkün değil. (Örneğin; bir gitar vardır siz çalarken kendiliğinden doğal olarak 100-200hz noktasında geniş bir rezonans frekansı yaratır 3-5khzda noktaları vardır; biri vardır, 200-300hz'de yaratır, 1-2khz vardır ama 80hz'de ufak bir tepeciğe sahiptir, haliyle 2 ağacın karakteri ve bizim duyduğumuz toplam tını bambaşkadır.)
Aslında tartışılması gereken, hangi ağacın nasıl etki edeceği, hangi gitara nasıl bir manyetik takılması gerektiğidir.