Aynı amfiyi kullanıyorum, bundan 1 yıl öncesine kadar seninle aynı probleme sahiptim ve sorunu hep yeni dist ve boost pedallarıyla çözmeye çalıştım. Konunun başındaki mesajında istediğin şeyleri veren tek şey aslında amfinin sesini açmak 🙂 Evde fazla açamayınca da geriye birkaç çözüm ve dikkat edilecek nokta kalıyor.
1-Tel numarası
E standart akortta 9 numara kullanıyorsan cılız ve güçsüz olur, en düşük 10 numara kullanmalısın doyurmaya başlaması için, şuan 10 kullanıyorsan 11 e geç hatta.
2-Manyetik
Yıllarca EMG, Ibanez V7 V8 ve EMGHZ'lerle uğraştım durdum, sürekli gitar değiştirdim. Bana en güçlü ve en sert tonu veren manyetiğin DiMarzio CrunchLab olduğunu gördüm. Ayrıca bu manyetikten tam zıt yönde çamurlu bir drive tonuna sahip olan Seymour Duncan Blackout'ları da seviyorum. Onlar da bayağı güçlü ve sert manyetikler. EMG 81'de güçlü ve sert olmasıyla bilinir ama karakter olarak biraz yavan geliyor bana, bu manyetikleri denemelisin uygun vakitte neck thru ya da set neck bir gitarda.
3-Manyetik Yüksekliği
2. gitarım Jackson PS-2'de köprüde EMGHZ var. Yüksekliğini ayarlayarak eskisinden daha güçlü bir ton elde etmiştim, tellere ne kadar yakın olursa o kadar güçleniyor ama humming olayı da artabiliyor, optimum noktayı bulmak lazım.
4-Eski tel ve pena
Eski tellerde tizler genelde kaybolmaya başlar kullanım süresine bağlı olarak, mümkün olduğunca sık şekilde yenilemek lazım. Şuana kadar en sevdiğim tel Ernie Ball' Kullandığın pena ne bilmiyorum ama daha kalın pena demek daha güçlü ton demek. Ben küçük ve kalın penalar kullanıyorum. Bunları ucu eridikçe değiştirmek gerek.
5-Amfi Lambaları
Lambaların eskimeye başladıysa yavaş yavaş tizleri ve gaini kaybetmeye başlayıp tonunu cılızlaştırabiliyor. 3 yılda bir değiştirmek lazım sık kullanıyorsan.
6-En son çare olarak boost pedalı ya da dist. pedalı
Boost amaçlı Mooer Blues Mood kullanıyorum. Bildiğim kadarıyla ts tabanlı bir pedal, üstünde birkaç tane ek seçenek var. Bu tarz boost pedallarının çoğu ts tabanlı oluyor, Green Mile modeli ile beraber denedim, hatta birçok pedal ile denemiştim boost fonksiyonunu. Pek bir fark olmuyor boost olarak kullanırken, amfideki ve pedaldaki ayarları kurcalayarak hepsinden aynı tonu alabilirsin hatta. Ben ara sıra kullanıyorum bunu amfiden aldığım distortion'ı güçlendirme amaçlı olarak. Genelde yeterli geliyor amfi bana. Metallica ilk 2 albüm çalarken gain saat 10-11 yönünde oluyor. Boost'a ihtiyacım olduğu yerler genelde modern tonlar oluyor ama boostsuz da gayet sağlam bir dist veriyor amfi bence, hele gain saat 4 yönünde falan... Ekolayzır ayarlarını da iyi kurcalamak lazım, O ISF o kadar hayati bir öneme sahip ki 🙂 Bir de Hotone Whip dist pedalım var, ara sıra farklı tat olsun diye kullandığım oluyor, ama amfi dist'i daha güzel bence. EQ pedalı da denemek lazım, bende var bir tane Hotone eq ama kullanmıyorum pek.
Bu arada gitarın afedersin ama canavar gibi birşey. O gitarda aldığın ton sana yeterince güçlü gelmiyorsa güçlü ton anlayışın biraz farklı olabilir. Ben ec 500 denemiştim, çok beğenmiştim. Sustain de çok güzeldi, koyu bir ton vardı. Ama belki de sana hitap eden frekans aralığı bolt on bir gitardan gelecek, bunu bilemezsin. Denemeden önce ben de bu kadar güçlü olabileceğini düşünmezdim DiMarzio CrunchLab'in bir bolt on gitarda. Farklı kombinasyonları dene, denemediysen.
Bilek gücünün de önemi var, palm mute'lu ritmleri parmaktan mı, bilekten mi, koldan mı, omuzdan mı atıyorsun bilmiyorum. Tüm teknikleri deneyip kendi kas yapına en uygununu bulman lazım. Ben genelde bilek+parmak kullanıyorum. Yorulunca omuza doğru çıkmaya başladığım oluyor değişken şekilde.