Elektro Gitar Çalmayı Videolardan Öğrenmek Mümkün Mü?

Merhaba arkadaşlar. Daha önce hiç bir gitar deneyimi olmayan birinin direkt olarak elektro gitar ile başladığında bocalayacağını duymuştum ancak pek kulak asmadım bu duruma ve gidip bir elektro gitar aldım. indirdiğim selim ışık derslerinden öğrenebileceğimi sanıyordum ilk başlarda ancak sade bir biçimde anlatmasına rağmen dediklerini anlamakta zorlanıyorum hatta bazılarını anlayamıyorum. notaları falan gösteriyor video aralarında ancak notaların neye göre o sıralara yerleştirildiğini anlamadım. sizce hiç bir gitar bilgisi olmayan birinin bu videolardan gitarı öğrenmesi ne derece doğru ya da şöyle diyeyim denemiş olanlar vardır aranızda sizce videolardan gitar çalmayı ve notaları öğrenmek mümkün müdür ? yoksa benim durumumda olanların kesinlikle bir gitar kursuna başvurmaları mı gerekir arkadaşlar ?
 
Benim başladığım zamanlarda internet bu kadar yaygın değildi. Kaynak pek yoktu. Konak'ta Yücel Müzik gitar tabları, Alsancak'ta ise Excalibur eğitim cd leri satıyordu. İlk gittim Malmsteen'in ilk çıkardığı eğitim cd sini buldum aldım ama ağır geldi. Dükkandaki eleman Petrucci'nin Rock Disipline cd sini önerdi aldım çalıştım epey de yol katetmemi sağladı. Yeni başlayacak olanlara kesinlikle tavsiye ediyorum Petrucci çok güzel ve sabırlı bir şekilde anlatmış. Biraz geliştirdikten sonra aklımıza kim geldiyse hepsinin eğitim cdlerini aldık işte. Tony Macalpine'den tut da Marty Friedman'a kadar. Bu adamlar sana enstrumanı kendi tarzlarında nasıl çaldıklarını ve temel teknikleri nasıl uyguladıklarını gösterirler. Çalışıp kendi yolunu bulmak sana kalmış. Armoni ve müzik öğrenmek için de başka müzik kaynaklarını karıştırman gerekli malum bu işin yüklü bir de matematiği vardır.
 
Bu işin sırrı ne hoca , ne cd ler ne tablar.... Bu işin sırrı kendinde, eger günde düzenli olarak minimum 1 saat egzersiz yapıp bunu sabırla devam ettirebilirsen başarılı olursun ...
Yoksa dünyanın en iyi hocasından da ders alsan , en iyi kaynaklardan da yararlansan sen düzenli çalışmadıktan sonra ilerlemek pek saglıklı olmayacaktır....

Artı eskiye göre internette envai çeşit görsel kaynaklar mevcut , üstteki arkadasların bahsettiği isimler gibi bir çok güzel kaynak var , onlardan birini seçip (petrucci iyi bir seçim ) çalışmak çalışmak çalışmak lazım ... birde bir sürü kaynak var diye bir ona bir buna atlamakta kafa karıstırıyor , önce bir tanesini cok cok iyi hazmedip diğerlerine sonra bakmakda fayda var ...
 
Bende kendim öğrendim. Size tavsiyem, oldukça disiplinli olunuz ve çalışma azminizi kaybetmemeye çalışınız. Kaynak olarak internette arkadaşlarında bahsettiği gibi envai çeşit kaynak mevcut bunlardan YAPABİLECEĞİNİZ çalışmaları hakkını verene kadar metronom ile çalışmanızdır. Ben ilk zamanlar metronomsuz çalıştım ve bunun acısı sonradan çıktı. 🙂

Siz nasıl öğrendiniz diye soracak olursanız. Ben gitara ilk başladığımda direk şarkı çalışmaya şarkı çalmaya başladım bir süre böyle gittikten sonra nereye kadar diye sordum kendime ve bu işin biraz daha matematiği ile ilgilenmeye başladım. Ancak şuanda arkama baktığımda yapmış olduğum bir çok hataları görebiliyorum ve pişmanım eğer daha düzenli ve disiplinli çalışabilmiş olsaydım daha iyi olabilirdim. Ben yapamadım umarım siz disiplinli ve istikrarlı bir çalışma performansı yakalayabilirsiniz. 🙂
Kolay gelsin.
 
bence henüz nota , armoni , gam vs. öğrenmeye çalışmak yerine sürekli egzersizlerle parmaklarını çalıştırıp gitar tellerine doğru basmaya alıştır.
zaman içinde akor basmaya ve telleri üzerinde daha hızlı hareket etmene müsait hale gelecektir.
akor basıp , teller arası ufak gezintilere çıktığında , yürüdüğün akorların hangi notaları içerdiğini farkettikçe önce sesleri tanımaya , gam ve armoninin temel mantığını daha rahat anlamaya başlayabileceğini düşünüyorum.
Şu an için yapabileceğin en doğru şey bu olacaktır. Biraz sıkıntılı bir süreçtir , ama herşey adım adım olur sabret.
tabiki ders videoları izle özellikle gitaristlerin stillerini , tuşelerini belgesel izler gibi izle ama yaptıklarını yapmaya (şu an için) çalışma , yapamıyorum diye de umutsuzluğa kapılma!
Bence bizler için ki 'bizlerden' kastettiğim über yetekli gitar insanları dışında kalan bizlerin , gitar öğreniminin sonu yoktur.
10 sene sonra da 20-30-40 sene sonra da bir şeyler öğrenebileceğimizi , öğrenme sürecimizin de asla bitmeyeceği kanaatindeyim.
''Daha önce hiç bir gitar deneyimi olmayan birinin direkt olarak elektro gitar ile başladığında bocalayacağını duymuştum'' müzik tarihinin en büyük saçmalıklarından biri de bu cümledir.
zerre , gram , milim alakası bile yok. ne çalmak istiyorsan çalabilirsin , onla başla ona geç , ondan atla ona kon.. inanma böyle şeylere , hurafe.
 
Her konuda olduğu gibi gitarda da kişisel gayretle her şey olur, ama iyi bir hocanın insana katacaklarını kendi başına en iyimser ihtimalle 4-5 misli (belki 30-40 misli) extra emek ve vakit harcayarak öğrenebilirsin.. Gitarı doğru tutmak, elin pozisyonlarını doğru almak, temiz çalmak, alternatelerde penalamanın temiz olması, legatolarda sesin su gibi akması vs vs.. ve gitar tekniğinde bir şeyi yanlış öğrendiğin zaman düzeltmesi öğrenmesinden çok daha zordur.. yazı değil ki silip baştan yazasın.. Gitar çalmaya çalışan çocuk yerine "Müzisyen" denmesini istiyorsan nota okumayı ve armoniyi de muhakkak bilmek zorundasın.. bu nedenle kuvvetli referansları olan bir hocayla (ki armoniyi de çok iyi bilen birini tercih etmelisin) çalışmaktan iyisi yoktur.. Ders alırsan da bire bir ders almak en iyisidir..

İstanbul'da kadıköy'de Sadi Çöğür vardı mesela bilinir belki 45'e yaklaşmıştır yaşı, iyi hocadır derler.. İzi Eli vardır gayet iyidir ama belki artık ders vermiyordur.. Ümit Yılmaz Anadolu yakasındaydı, Acıbadem'deydi galiba, çok çok iyidir, fenadır.. Tabi bunlar İstanbul'da..
 
Kısaca değinmek gerekirse zaten kendi başına öğreniyorsun adam sana kablo takıp bütün bilgilerini anlatmıyor. Çalışa çalışa yorula yorula öğreniyorsun. Bazen yanlışların oluyor, bunlar için kendi otokontrol mekanizman olmalı. Burası sanki böyle değil diyebilmelisin. Gitarın akort kaçırır, sap ayarı bozuktur. Bi yere tel değiştirsinler diye verirsin enternasyon ayarı bozulur falan. Bunlar hep başıma geldi ama müzik geçmişim olduğundan gitar'dan olmaması gereken sesler çıktığını fark edebildim. Bir hocadan ders alsam çok iyi olmaz mıydı ? İyi bir hocadan ders almak isterdim açıkcası. Ama cebimden ha desem 10 lira çıkmazdı. Zaten gitarı aç gezip almıştım. Müzikal olarak ben kendimi geliştirebildim ki çevremde işin ehli müzisyen arkadaşlarım vardı. Sorduğum her soruya tam cevaplar aldım. Kısaca adam sana anlatacak bir kulağından girip bir kulağından çıkacaksa parana ve zamanına yazık. Otokontrol mekanizman varsa ve sorularına cevap bulabiliyorsan, evet videolarla öğrenebilirsin. Sana tavsiyem çok fazla kasma, ama bütün egzersizleri yap olabilirse günlük kesinlikle aksatma olmuyorsa yine egzersiz yap, çalmaya başladığın bir parçayı mutlaka bitir. Sabırlı ol, sonunda istediğini alırsın.
 
Bende hiç ders almadım ve benim bu işe merak saldığım zamanlarda ne internet vardı nede doğru duzgun bir kitap. Yabancı dilimde oyle ahım şahım olmadıgından kaynak yoktu benım ıcın. Ben cok yeteneklımıyımde bırseyler ogrendım? Kesınlıkle hayır... Enstruman calmanın %90 ı azimden gecer. Sabırlıysan, meraklıysan elbette öğrenirsin. Ders almanın sana faydası şu olur; kendi kendine 10 günde çözdüğün bir durumu hoca sana birkaç saatte öğretir. Gerisi yine sana kalmıştır.
Ek olarak Dooroomer arkadaşımızın söyledikleri A dan Z ye doğrudur altına imzamı atarım.
 
İçinde azim ve biraz yetenek varsa, kulağın da iyiyse her türlü öğrenirsin. Okumaya araştırmaya meraklıysan müzik teorisi kısmını da çözersin. Çoğumuz özel ders alacak kadar zengin değiliz gördüğün gibi. Bu memlekette alaylı gitarist sandığından da fazla 😉
 
arkadaşlar dediğiniz gibi olay insanın kendisinde bitiyor ancak ders alabileceğim sağlam birini tanımıyorum malesef ki. zaten tanısam bile öğrenci olduğum için özel ders alsam aylık 100 lira bir ücret versem bu beni çok kasar kendi kendime birşeyler yapmaya internetten tablara bakarak sesleri çıkarmaya çalışıyorum çok zorlansamda çıkarabiliyorum sesleri. keşke maddi durumlar müsait olsa da ders alabilsem ama şu bir kaç ay amfinin taksitlerini falan ödeyeceğim için evde çalışmak zorundayım. keşke birisi çıksa da hayrına öğretse ama klasik gitar değil ki bu kimse yanaşmıyor ücretsiz öğretmeye 🙁 parmak egzersizlerine devam ediyorum ama egzersizlerde nelere dikkat etmem gerektiğini çokta bildiğimi sanmıyorum. işin inceliklerini öğretecek birisi lazım bence. Kocaeli de güvenilir bir isim bulsam adam gibi ilgilenecek gidip danışacağım bu konuyu ama malesef öyle çok iyi bilen yok olanlar da dediğim gibi 100-120 lira gibi bir ücret vermeden sorularını cevaplamıyorlar geçiştiriyorlar yani seni...
 
Müzik işi sabır işidir. Kendini birşey için yargılamadan devamlı çalış. Müzikte olay tamamen istikrar ve çabadır. Beethoven ne demiş? Yetenek yoktur, çalışmak vardır. Selim Işık'în dersleri fena değil, güzel bir başlangıç olur, anlamaya çalış, tekrar tekrar izle. Selim Işık'ın videoları belli bir disiplinde, kurallı olarak gidiyor. Takip edersen, birçok şeyi çabuk olarak öğrenirsin. İnan daha kolayı yok.

En başta birçok şeyi çok ayırt edemeyebilirsin, hepsi sen çalıştıkça gelişir ve ne kadar çok çalışırsan o kadar çabuk gelişirsin. Zaten bir seviyeden sonra eksiklerini kendin göreceksin. Ne yapman gerektiğini kendin anlayacaksın.
 
Öncelikle ilk gitarın hayırlı olsun 🙂
Bu iş böyledir diye ahkam kesebilecek kadar gitar çalan biri değilim ama 3 4 yıldır eğitim işinin içindeyim. Ben kendi başıma öğrenmedim ama kendi kendine öğrenen insanlarla beraber çok çaldım.
Gitar eğitimi konusunda bence hocanın en büyük gerekliliği yaptığın yanlışı düzeltmesidir. Çünkü ister istemez öğrenme sürecindeyken bazı şeylerde rahata kaçarız ya da yanlış uygularız. Örneğin tutuşunda basışındaki bir yanlışlık ileride senin klavyede hızlanmana engel teşkil eder. Bu yüzden yegane tavsiyem gitarın temel düzeyinde işini bilen bir hocadan ders alman. Temeli oturttuktan sonra kendini daha rahat gelişirsin.
Eğer kendin öğrenme yoluna girersen de kesinlikle belli bir düzeni takip et. Çünkü kendi başına öğrenen insanlar genelde yapmak istediği şeyleri öğreniyor fakat önemini bilmediği bazı şeyleri atlıyor bu da ileride müzik hayatında sorunlara yol açıyor.
Yukarıda değinildiği gibi işin en önemli püf noktası pratik. Bol bol çalman gerek iki yolu seçsen de.
 
3 yıl elektrik gitar 2 yıl piyano 4 yıl da klasik gitar eğitimi aldım, 4 yıldırda kendi başıma çalışıyorum,
Elektrik gitara başladığımda temel solfej temel nota bilgisi ondan sonra akorlar ve basit transpozeleri öğrendim. Speed mechanics ile devam ettik, alternate picking, h.o-p.o. ve bend tekniklerinde işime yaradı, hoca olmadan öğrenilir mi sorusuna yanıt evet öğrenilir (buraya kadarki kısım). İngilizcen yeterliyse ve ilgilysen youtubedan çoğu tekniği kapman mümkün (ayrıca ileri teknikler için cutting edge techniques nette mevcut). Ama kaptıktan sonra çok çalışman gerekir. Fakat armoni öğrenirken tek başına anlam getiremediğin yerler olabilir, biraz destek gerekir bence armoni kısmında.
İkinci olarak, Türkiyede kimden ders alırsan al sana aynı anda hem country hem shred tekniği gösteremez. Mümkün değil, ülkemizde radyoyu açtığın zaman serdar ortaç çalıyor, fakat adamların kendi müziği blues ve country, bir amerikalı kadar blues ve country calan adam Türkiyede var, ama sınırlı. Bu kişilerden ders alma şansın düşük, işte youtube burda devreye giriyor. Chicken picking, economy picking ve alternate picking tekniklerini hakkını vererek öğrenmeye cidden vakit ve nakit lazım. O da şöyle oluyor, rock disciplineden bir bölümü kendine çalışman hocayla çalışmaktan daha mantıklı olur, adam sadece çalışını kontrol edeceğine, kendi kendini kontrol etmen kazanç sağlayabilir. Motivasyonu yitirmemek, doğaçlama çalarken kulaktan uğraşarak değilde gamlar üzerinde varyasyonlar deneyerek çalmak için hoca önemli husus.
 
Öncelikle ilk gitarın hayırlı olsun 🙂
Bu iş böyledir diye ahkam kesebilecek kadar gitar çalan biri değilim ama 3 4 yıldır eğitim işinin içindeyim. Ben kendi başıma öğrenmedim ama kendi kendine öğrenen insanlarla beraber çok çaldım.
Gitar eğitimi konusunda bence hocanın en büyük gerekliliği yaptığın yanlışı düzeltmesidir. Çünkü ister istemez öğrenme sürecindeyken bazı şeylerde rahata kaçarız ya da yanlış uygularız. Örneğin tutuşunda basışındaki bir yanlışlık ileride senin klavyede hızlanmana engel teşkil eder. Bu yüzden yegane tavsiyem gitarın temel düzeyinde işini bilen bir hocadan ders alman. Temeli oturttuktan sonra kendini daha rahat gelişirsin.
Eğer kendin öğrenme yoluna girersen de kesinlikle belli bir düzeni takip et. Çünkü kendi başına öğrenen insanlar genelde yapmak istediği şeyleri öğreniyor fakat önemini bilmediği bazı şeyleri atlıyor bu da ileride müzik hayatında sorunlara yol açıyor.
Yukarıda değinildiği gibi işin en önemli püf noktası pratik. Bol bol çalman gerek iki yolu seçsen de.
dediklerinize katılıyorum hocam bence de hocanın en büyük artısı yanlış yaptığında yada kolaya kaçıp tutuşunu bozduğunda seni uyarması olur. hani evde çalışırken illa yanlışlar yapılır o anda düzeltmek var birde elin iyice o tekniğe alıştıktan sonra zorlaya zorlaya onu değiştirmeye çalışmak var. yani keşke imkan olsa da ders alabilsek bakalım araştırıyorum bir çözüm bulabilecek miyim bu ders konusuna
 

Geri
Üst