Hemen cevaplayalim:
1. Bu isleri yaparken
aman aman aman dikkatli ol evi yakabilirsin. Hepsi genelde yanici maddeler icerir tiner gibi. Cok cabuk alev alabilirler.
2. Ben hem firca ile hem aerosol ile hem de son iki sefer tabanca ile yaptim. Valla tabanca o kadar rahat ki. Ama tabi evde yapamazsin bir marangoz atolyesi cinsi bir sey lazim gelecek. Evin icine edersin yani dikkat et.
3. Ben evde yapmisken hem firca hem aerosol ile bir kac hafta banyoya sadece gitar boyamak icin girmekteydim. Allahtan amerikada o zamanlar her gun havuza gidip 2km yuzmemi yaptigimdan banyoda yikanmam gerekli olmuyor idi. Neyse gereksiz mevzuular! Kuvetin orayi her seferinde buldugum bir yatak naylonu ile kaplamistim, buyuk oluyor iki kisilik yatak naylonlari.
😉 Sonra atiyorsun kurtuluyorsun hic bir temizlige gerek kalmiyor. Ama gelecek sefer nerden bulurum diye hemen hayiflanmaya basliyorsun.
4. Poly: Cok saglamdir, plastik gibidir mubarek. En iyi koruyandir ve hic mi hic nem gecirmez adeta. Goruntusu cok parlak olabilir, ve onunla cesitli derinlik veren numaralari yapmak cok kolaydir. Belalari: 0 nem gecirdiginden ayni zamanda gitar isterse 50 senelik olsun agac hic kurumaz!!!!!!! yani ilk aldigin gunku gibi kalir. Bataklikta yasiyorsan bu genelde belki isteyecegin bir sey ama kaloriferli bir evde kalan bizler icin gitar yillar boyunca daha da kuruyup daha da iyi bir duruma gelecektir! Ben mesela 90 fender stratimin poly finishini pickguardinin altindan cikardim (kimsayal bir madde ile), hic bir sey gozukmuyor yani. Ve icine nem alan hani teknik aletlerin icnde gelen ufak posetler var ya ustunde yemeyin falan yazar, onlardan koydum her sene. Valla da billa da fark etti hem de aslanlar gibi. Bunun yaninda 10 senelik les paulum (nitro cellulose o) valla nasil biliyormusun, gozumu kapadigimda titresimden hangi nota anlar duruma geldi yani. Saka yapmiyorum, butun govdede kurumadan dolayi inanilmaz bir vibrasyon artisi var.
Neyse yani en buyuk belasi budur. Ikinci bir belasi yaparken eger tinerle cok karistirmazsan (daha cok is demek) cok yapiskan bir halttir. Ve yanlislari duzeltmek hic kolay degildir.
Nitro cellulose: Dusun bakalim kagida su geldiginde ne olur! Siser dimi. Dolayisi ile seluloz bir cilaya nem disardan geldiginde hemen etkilesim geregi siser ve genisleyip (gozle gozukmeyecek sekilde) onun girmesini engeller. AMMA VELLAKIN tahtanin icindeki nem daha az oldugundan disariya daha rahat cikabilir. Dolayisi ile tahta hem kuruyabilir, hem de sudan nemden korunmus olur. Pahalidir meret, polyden falan iyileri (renk degistirtmeyenleri; italyan diyorlar turkiyede ne alaka ise aslinda kaliforniya menseili ama), hem de cok pahali. TAbi bir gitar icin problem degil de bir seri uretim gitar sirketi olsan (bkz fender) 60larda mukemmel aletlerinde nitro kullanirken zamanla masraf kesmek icin hemen polyy atlarsin!
😉 Amerikan series falan hep poly. Benim bildigim kadari ile bir tek american vintage serileri nitro. Neyse... Parlak olabilir, derinlik numaralarini yapmak (tiger eye, veya dye falan gibi hadiseleri yani) bununla da mumkundur.
BELALARI: Daha ince oldugundan polye gore daha uzun is cikarir insanin basina. En onemli dezavantaji da terden matlasir! Bunu biliniz, yani poly 20 sene sonra ilk gunku gibi kalacakkten nitro ilk once matlasir sonra ter her oraya gelmeye devam ediyorsa orasi incelir incleri ve sonunda bir vakit tahtanin ustunde tamamen cila kalkmis olur. Rory Gallagher'in strati buna en buyuk ornek: (soldaki orjinali, sagdaki fender custom shopta yapilmis bu gitarin taklidi) ve bu gitar zamaninda bir sunburstmus. Boyasi kalmamis nerdeyse zavallinin. Ama gelmis gecmis en iyi stratlardan biridir bu! SRVnin #1, bu, clapton brownie. Kesinlikle ilk uc tabi bana gore.
Uc bes sene icinde parlaklik gitmez bu arada cok korkmayin. Ama 5 6 seneden sonra bir pasta cila yerse yine eski goruntusune kavusur. Bir sureligine en az tabi eger enstruman kullaniliyorsa. Ben valla kirilmasini yani matlasmasini cok severim. LP'um bence bana oteki parlak tiplerden cok daha iyi gozukuyor, cunku artik mat falan. Ter de benim terim olunca neyse...
Boya diyorsan o da kolay butun bu bahsettigim polydi nitroydu falan mat boyalarla da oluyorlar, yani illa saydam olmasina gerek yok. Ben sahsen tahtayi gormeyi hep tercih ederim ama sana bagli.
Sana yakin zamanda 1 2 ay icinde daha fazla detay verebilirim, tam olarak istanbulda neyi nerden alacaksin diye. Cunku ben bir tane p90li bir maple top honduras mahogany bir gitar yapmaya basladim (daha dogrusu govdeyi USA custom guitarsdan aldim, ve elimdeki cok sevmedigim bir stratin sapini ona takacagim). Boyasina yaklasik 3 4 hafta icinde baslarim. Bayagi cetrefilli bir nitrolacquer yapacagim, boyle deniz mavisi falna olacak, blue dye isi var yani butun bu yukarda anlattiklarimin basinda. T.C.'de bu boyacilari (cok kaliteli mobilya ve yat cilacilari oluyor bunlar, muzik enstrumancilari nedense T.C. tutturmuslar poly de poly oyle gidiyorlar) taniyor. Onun pesinden persembe pazari, maslak sanayii falan dolasacagiz iste hadiseleri bulmak icin.
😉 Sonunda asagidaki gibi gozukmesi lazim:
Bu adami da tanirim yapani yani. Bana ilk boya yapmayi ogreten kendisidir, yani ustam bir yerde.
😆
Bu arada guitar reranch'e bir bak orada cok detayli bilgiler bulabilirsin. Ama lanet olsun ki heriften boyalari yanici oldugundan alamiyoruz. Bir cok boya bundan dolayi buraya yollanamiyor. Ama elimden kacmayacak nerde saklaniyorlar bulacagim.
😉
http://home.flash.net/~guitars/index.html
B