ELEKTRO GİTAR TEL TAVSİYESİ

Düz Daddario, his ve tını olarak en sevdiğim. Her çalımda silersem en iyi 10 gün sonra kararıyor, 3 hafta sonra çöp olmuş oluyor.
Dunlop, belki bir kaç gün daha uzun dayanıyor. Daddario kalmadıysa alıyorum.
Ernie Ball slinky, inanılmaz hızlı ölüyor bu sebeple tercih etmiyorum. Yedek alıp koymuştum, geçen strat'a takayım boynu bükük kalmasın dedim, zarfında paslanmışlar. Belki şansızlığı, yanlış mevsim ve koşullara denk gelmiş olmasıdır.
Dean Markley, 10 sene önce kullanıyordum. Blue Steel, fret düşmanı olmasının yanında ömrü de o kadar uzun değildi, Nickel Steel'i hiç hatırlamıyorum.
Elixir, Nanoweb kepek dökmesi ve hissiyatı sebebiyle sevmiyorum, telin fretlere temas eden kısımları haricinde asla karartamadım. Optiweb, ilk defa deniyorum şimdilik sorun yok, sevdim.
Eskiden ucuz tel, sık değişim taraftarıydım. Bu sebeple markaların pahalı modellerini pek denemedim. Artık döviz kuru sebebiyle Optiweb kullanacağım, 3 katı paraya 6 kat ömür daha cazip.

Dore'de şu an Elixir diğer sitelere göre bir tık ucuz ve %10 indirim de var. Fiyat böylece yaklaşık olarak Avrupa fiyatına denk geliyor. Euro zaten 2 haftada neredeyse 1 lira arttı, daha da artacak gibi. 2'si 7 telli olmak üzere 3 takım tel ile kredi kartının belini bükelim bakalım. 🙂

Ek olarak söylemek gerekirse, elixir telleri biraz sert, örnek olarak 10 numara D akort neredeyse 11 numara daddario takmış kadar sert oluyor ayrıca elixir telleri kaygan olduğu için bendlerde daddario rahatlığı vermiyor.

Ben de optiweb denemek istiyorum daha önce Nanoweb denk geldi bu zamana kadar. 3'lü paketler stoğa gelsin (gitarparça'da stoğa gelince haber ver işaretledim) basacağım siparişi. Bir de numaraya karar veremiyorum. Ibanez'e düşük akort mu yapsam (11-48) diyorum ama birincil gitarım olduğu için de-metod çalışarak pratik de yaptığım için standart akortta da (9-46) tutmak istiyorum.

Ek olarak söylemek gerekirse, elixir telleri biraz sert, örnek olarak 10 numara D akort neredeyse 11 numara daddario takmış kadar sert oluyor ayrıca elixir telleri kaygan olduğu için bendlerde daddario rahatlığı vermiyor.
10 numara Re sert mi oluyor. Yoksa parmağa sert gelmesi anlamında olsa gerek. Gerginlik anlamında 9 veya 10'u Mi yaptığındaki hissiyatı verecek numara lazım.

10 numara Re sert mi oluyor. Yoksa parmağa sert gelmesi anlamında olsa gerek. Gerginlik anlamında 9 veya 10'u Mi yaptığındaki hissiyatı verecek numara lazım.
Parmağa sert gelmesi anlamında, büyük ihtimalle kaygan olduğu için bendlerde uyguladığım kuvvetin bir kısmı boşa gidiyor. Sarımsız tellerde geçerli bu söylediğim. Elime trigger pull gauge geçerse net değer ölçülür aslında, belki sayısal olarak da bir fark vardır. Kalınlık değiştirerek hissiyat yakalanmaz gibi geliyor o tel sürekli kayacak sonuçta, böyle seveceğiz bunu.

Parmağa sert gelmesi anlamında, büyük ihtimalle kaygan olduğu için bendlerde uyguladığım kuvvetin bir kısmı boşa gidiyor. Sarımsız tellerde geçerli bu söylediğim. Elime trigger pull gauge geçerse net değer ölçülür aslında, belki sayısal olarak da bir fark vardır. Kalınlık değiştirerek hissiyat yakalanmaz gibi geliyor o tel sürekli kayacak sonuçta, böyle seveceğiz bunu.
Eveet bak parmaktan kaçma huyu da var Elixir'in. İlk taktığımda bi alışamadım. Optiweb'de de var mı ki

Aksine ben de daddario tarzı kaplamasız tel kullanınca çok rahatsız ve açıkcası kalitesiz hissediyorum. Elixirin kaygan olması cok da kötü değil bence. Bu arada optiweb’de sittin sene tüylenme olmaz. Fakat nanoweb bi zaman sonra tüyleniyor akustik elektro farketmeksizin.

Merhaba,

Gibson Standard'ım, üzerinde 09-46 Gibson marka tel ile gelmişti. Elixir 10-46 Optiweb tel taktığımda tel yüksekliği hissedilir oranda arttı ve teller çok sertleşti; sap ayarına girmemek için 09-46 Optiweb ile değiştirdim ancak tel yüksekliği biraz normale dönse de sertlik devam etti, istediğim bend konforunu yakalayamadım. Nanoweb 09-46 ya geçtim, sonuç: tansiyon, konfor ve ton açısından tam istediğim gibi oldu.

- Nanoweb sarımlı teller kısa sürede fret noktalarından aşınıyor ve daha çabuk değişim gerektiriyor, sarkan sarımlar bir süre sonra cızırtı bile yapabiliyor.
- Optiweb daha parlak tona sahip, nanoweb daha sıcak. Blues vb. türler için nanoweb tonlarını kesinlikle tercih ederim; daha sert tarzda müzik yapanlara optiweb kullanmalarını öneririm. (alt tellerde ton Opptiweb ve Nanoweb için aynı, bu yazdıklarım sarımlı teller için geçerli)

Fender Standard'ımda 09-42 optiweb kullanıyorum, yüksek fiyatlar nedeni ile bir ara Ernie Ball Super Slinky'e geçmek istedim, 4 paket almıştım üçünü ertesi gün iade edip Elixir ile değiştirdim 🙂 Yakın zamanda yeni bir Fender Ultra aldım üzerinde hala Fender marka 09-42 teller var; klasik strat tonları için tatmin edici ancak Fender için Elixir 09-42 optiweb öneririm.

Son düzenleme:
Elixir kullanan arkadaşlara bir iki sorum olacaktı. Benim gitarda da neredeyse iki aydır 11 numara Pptiweb takılı, standart akortta çalıyorum.
Teller uzun ömürlü iyi güzel de, bendlere alışana kadar savaş verdim, hala da elimin ayarı kaçıyor arada.
Yahu yarım ses bend yapıcam, sal biraz bi hareket alanım olsun, hemen yarım sese ulaşıyor tiz teller. Hadi diyorsun tam ses bend yapayım. Bu kez de yarım sese göre çok uzakta kalıyor ve yarım ses bendin bi 3 4 katı güç istiyor. 3 ses bend diyorum abanıyorum tellere, hemen tam sesten sonra geliyor deliriyorum. Bu tellere çok alışmak istiyorum ama herhalde bu gidişle başka tele sahip hiçbir gitarı çalamayacağım gibi duruyor 🙂
Ayrıca bend hissiyatı da zayıf, yani doğru sese ulaştığım zaman normalde amfi ve gitardan yüksek derecede rezonans tepkisi alıyordum, bu tellerde bend yaptıkça ses bi boğuluyor, doğru frekansa ulaştığımda da o rezonans hissi çok zayıf.
Siz de böyle sıkıntılar yaşadınız mı acaba? (Bu arada teller 2 aylık ama ilk taktığım andan itibaren hissettiğim problemler bunlar)

Ben yaklaşık 3 senedir sürekli Elixir kullanıyorum ve bu tip sıkıntılar yaşadığımı hatırlamıyorum. Belki en başlarda afallamışımdır, çünkü çok farklı bir tel ama şu an Elixir harici çalmak zulüm geliyor. 🙂

Ben yaklaşık 3 senedir sürekli Elixir kullanıyorum ve bu tip sıkıntılar yaşadığımı hatırlamıyorum. Belki en başlarda afallamışımdır, çünkü çok farklı bir tel ama şu an Elixir harici çalmak zulüm geliyor. 🙂
Belki de benim ayarım kaçmıştır kim bilir 🙂 Siz ne kadar sürede değiştiriyorsunuz Elixir telleri? Benim iki ay oldu. Ellerim iyi terler, her seferinde de silerim. Birkaç gün elixir takılı gitarımı çalmadım. Elime bi aldım gırç gırç perde törpülüyor gibi hissediyorum. Silerek de geçiremedim. Hayır geçen çok eski tellere sahip kötü denilebilecek gitarda o paslı tellerle bendler yağ gibiydi. Nasıl full tesviyeli, cilasından limon yağına baktığım gitarın perdeleri takılıyor acaba? Elixir'den yana tek şüphem bu. Acaba Fast Fret ya da bu işler için kullanmaya müsait pas sökücüler falan mı denesem tekrar elixir taktığımda?

Belki de benim ayarım kaçmıştır kim bilir 🙂 Siz ne kadar sürede değiştiriyorsunuz Elixir telleri? Benim iki ay oldu. Ellerim iyi terler, her seferinde de silerim. Birkaç gün elixir takılı gitarımı çalmadım. Elime bi aldım gırç gırç perde törpülüyor gibi hissediyorum. Silerek de geçiremedim. Hayır geçen çok eski tellere sahip kötü denilebilecek gitarda o paslı tellerle bendler yağ gibiydi. Nasıl full tesviyeli, cilasından limon yağına baktığım gitarın perdeleri takılıyor acaba? Elixir'den yana tek şüphem bu. Acaba Fast Fret ya da bu işler için kullanmaya müsait pas sökücüler falan mı denesem tekrar elixir taktığımda?
3-4 ay kullanıyordum ama geçen gün 3 takım tele 500 lira verdiğimden mütevellit artık 6 ay kullanmayı planlıyorum. 🙂 Ben de özellikle ilk 1-2 ay çok dikkat ediyorum telleri çaldıktan sonra silmeye. Sonra zaten değiştirme süresi yaklaştı diye salıyordum, şimdi bebek gibi bakarak bakalım 6 ay nasıl gidecek? Lanet ekonomi yüzünden rahat rahat tel bile alamıyoruz.

O bahsettiğiniz fretlere takılma hissi telin fretlere değen kısmı aşınmaya ve paslanmaya başladığı zamanlar oluyor. Eğer tek gitarsa ve 2 ay, her gün çatır çutur çaldıysanız muhtemelen o seviyeye gelmiş olabilirler. Onun dışında Elixir teller durdukları yerde paslanan teller değil ki zaten sıradan bir zarfın içinde geliyorlar. Her ne kadar çaldıktan sonra silsek de telin üstünde asidik kalıntılar vs oluyor, bu da telin durduğu yerde aşınmasını sağlıyor. O yüzden fast fret gibi şeyler işe yarayabilir bu kalıntının daha iyi giderilmesi için ama ben hiç kullanmadım.

3-4 ay kullanıyordum ama geçen gün 3 takım tele 500 lira verdiğimden mütevellit artık 6 ay kullanmayı planlıyorum. 🙂 Ben de özellikle ilk 1-2 ay çok dikkat ediyorum telleri çaldıktan sonra silmeye. Sonra zaten değiştirme süresi yaklaştı diye salıyordum, şimdi bebek gibi bakarak bakalım 6 ay nasıl gidecek? Lanet ekonomi yüzünden rahat rahat tel bile alamıyoruz.

O bahsettiğiniz fretlere takılma hissi telin fretlere değen kısmı aşınmaya ve paslanmaya başladığı zamanlar oluyor. Eğer tek gitarsa ve 2 ay, her gün çatır çutur çaldıysanız muhtemelen o seviyeye gelmiş olabilirler. Onun dışında Elixir teller durdukları yerde paslanan teller değil ki zaten sıradan bir zarfın içinde geliyorlar. Her ne kadar çaldıktan sonra silsek de telin üstünde asidik kalıntılar vs oluyor, bu da telin durduğu yerde aşınmasını sağlıyor. O yüzden fast fret gibi şeyler işe yarayabilir bu kalıntının daha iyi giderilmesi için ama ben hiç kullanmadım.
Bazı günler 2 saat, bazı günler 12 saat çaldım. Düşününce şimdi iyi dayanmış. Optiweb serisinde perde hizalarındaki aşınma, tüylenme vs. diğer serilere göre çok az oluyor ya da hiç olmuyor diye okumuştum. Baktım benim tellerin de hala o konuda kondisyonu iyi. Az önce bisiklet anahtarını mikrofiber beze sıkıştırıp (anahtar ince ve keskin hatlı) sarımsız tellerin altına kazıyarak girdim 🙂 Bezi kirletecek kadar oksit çıkmamasına rağmen aradaki farka şok oldum. Artık neredeyse ilk taktığım andaki gibi bendler akıcı, tonal anlamda da biraz daha parladı tiz teller. Hele bi de anahtar yerine böyle bıçak kadar olmasa da yine kenarları düz ve keskin olan klavye radiusu ve tel yüksekliği ölçen aparatları kullansaydım kazımak için, ilk günkü haline dönerdi herhalde. 6 ay kullancaksanız bir teli, iyi bir yöntem olabilir. Bu kur yüzünden araba kadar yakıyor gitarlar. Tel 150, jak bozuldu ucuzu 100, kış geldi sap entonaston en iyimser tanıdık vs. 50. Bir aylık doğalgaz faturası 🙂

Geri