Hayırlı olsun öncelikle.
Genelde gitara yeni başlayan arkadaşlara önerdiğim ilk şey , sabit köprülü bir gitar almaları. Hareketli köprülerin akord düzeni ve tansiyon gerilim gibi durumları olduğu için yeni başlayan birini soğutabilir. Dahası , kulağının algılayamayacağı mikronluk akord hataları müzik kulağını bozar. Bozuk sesler duyup buna alışmak ve farkedememek tüm müzikal kariyerini etkiler. Dolayısı ile akort konusunda seni üzmemesi için sabit köprülü bir elektrogitar tavsiye ederim. Yok ben bunlarla baş ederim diyorsan da bütçene göre f/p olarak en azından tremololu fakat stabilize köprüsü olan bir gitar tercih et. (Örneğin squier)
Floydlardan kesinlikle uzak dur. Kalitelileri İleri seviye gitaristleri bile bıktırmışken, düşük bütçeli gitar floydları tam bir baş belasıdır. Köprüye elin değer yarım ses pese inersin. O derece.
İkinci tavsiyem , egzersiz esnasında pena - sağ el tekniğine önem ver ve olabildiğince yavaş çalış. Bugün belirli bir seviyeye gelmiş fakat ilerleme kaydedemeyen tıkanan arkadaşların çoğu geriye dönüp buna çalışıyor. Evet, hızlı ilerleyip çabuk öğrenebilirsin ama kas hafızası önemli bir detay ve her zaman çalabildiğin maksimum hızın yarısının altında kararlılıkla çalış. Zamanla hız arttır. Zaten yapabiliyorum ki diyip bir gazla es geçme.
Üçüncü tavsiyem , gitara her oturduğunda parmaklarını ısındır öyle egzersizlere başla. Bugün sahneye çıkmadan önce bile kuliste yarım saat parmak kombinasyonu ve ısınma çalışan gitaristler olduğunu unutma. Yapabildiğin bir kombinasyonu artık bunu kaptım diyerek unutma, vakit buldukça tekrar et. Gitar çalabilme konusunda eller ve parmaklar çok nankördür , boşlarsan yolda bırakır.
Dördüncü tavsiyem , eğer profesyonel bir eğitim almayacaksan ,kendini çalışırken videoya al ve dinlenirken izle. Garip görünen yanlış görünen yerleri tespit edip çalışırken titiz davran o noktalara. Ayrıca vücut duruşuna dikkat et. Bazen artistlik olsun diye ayakta çalarken gitarı diz kapaklarına kadar indirip 12. Perdelerde solo çalacam diye bileğinden vazgeçen adamlar görüyorum. Görünüş olarak estetik dursa da tendonlar için zararlı. Kendini rahat hissettiğin pozisyonda kasmadan çalış. Her hareketinde kasmadan yapabilmenin pozisyonunu ara. 40 yaşlarına gelince parmakların iki perde arasında titremeye başladığında akor bile basamazsın yoksa.
Beşinci ve son tavsiyem,
Genelde hepimizin yaptığı hatadır. Gelişim zorlayarak olur. Bir egzersiz çalışırken zor geldiğinde yapamayacağım diye vazgeçme. Part part çalış sonra birleştir. Vazgeçersen gelişemezsin. Sınırlarını zorla. Ama bilinçli zorla.
Kolaylıklar dilerim.