Elektro Gitarda tuşe sorunu

Herkese merhaba, bundan 2 yıl öncesine kadar belirli dönemlerde elektro ve akustik gitar çaldım. Şu anda hiç bırakmamak üzere elektro gitara geri döndüm ve kayıt yaparken şöyle bir sorunla karşılaştım.

Herhangi bir şarkının solosunu kaydetmeye başladığım zaman pena vuruşlarımın kayıtta kesik kesik çıktığını duyuyorum. Sanırım bu tuşeden kaynaklanıyor. Özellikle çaldığım bir solonun bir kısmını seçtim ve hep o yaklaşık 5 saniyelik kısmı kayıt ettim, hala sorunun üstesinden gelemedim. Reaper ile kayıt alıyordum, belki dawdandır diyip cubasede denedim yine aynı. Sanırım sorun benden kaynaklı, bu sorunu nasıl çözebilirim? Kaç gündür kafama takıldı yardımlarınıza çok ihtiyacım var.

Pena vuruşundan kaynaklı bir şey duymadım. Tellere basmayı erken bırakıyorsun gibi. Emeklemeden koşmaya çalışınca olur böyle şeyler. 1-2-3-4 gibi çalışma egzersizlerini seslerinde arasında kopukluk olmayacak şekilde çalışman faydalı olur.

Pena vuruşundan kaynaklı bir şey duymadım. Tellere basmayı erken bırakıyorsun gibi. Emeklemeden koşmaya çalışınca olur böyle şeyler. 1-2-3-4 gibi çalışma egzersizlerini seslerinde arasında kopukluk olmayacak şekilde çalışman faydalı olur.
hocam john petruccinin kitabındaki ilk egzersize giriştim bile şimdiden, yanlış mı yaptım acaba 😀 çok mu ağır gelir bana

Aslında 1-2-3-4, 1-3-2-4, 1-4-2-3, 1-4-3-2, 4-3-2-1, 4-3-1-2.. gibi tüm kombinasyonları metronomla beraber sabırla acele etmeden çalışırsan faydalı olacağını düşünüyorum. Kayıt alman da güzel bir şey, egzersizleri çalışırken kaydedip sonrasında dinlersen hem hatalarını hem de katettiğin aşamaları görme imkanın olur.

Aslında 1-2-3-4, 1-3-2-4, 1-4-2-3, 1-4-3-2, 4-3-2-1, 4-3-1-2.. gibi tüm kombinasyonları metronomla beraber sabırla acele etmeden çalışırsan faydalı olacağını düşünüyorum. Kayıt alman da güzel bir şey, egzersizleri çalışırken kaydedip sonrasında dinlersen hem hatalarını hem de katettiğin aşamaları görme imkanın olur.
rock discipline şu an içi ağır mı gelir acaba?

Bu soloyu Düzgün Tuşeli ve Hisli çalmak için çok erken gibi.
Önce şarkıların Akor ve Trafiklerini çalın,Arpejlerini çalın.Sonra şarkıyı açın üzerine 100 lerce kez yine çalın.
Yeni Arkadaşlarda gördüğüm en büyük yanlış Hemen solo çalmaya çalışıyorlar.Yıllar geçsede bu yüzden Tuşeleri oturmuyor.
Neyse 🙂
Daha sonra bol bol metronomla Parmak egzersizleri,Pena egzersizleri,daha sonra Bendler,vibratolar Vs.
Troy Stetina yı düzenli çalışabilirsiniz Mesela internette PDF Metodları var ama o bile hızlı ilerler yani biraz Temelinizin olması lazım.
Moralinizi bozmayın,bence hatanızı duyduğunuz için gayet doğru yoldasınız.

Bu soloyu Düzgün Tuşeli ve Hisli çalmak için çok erken gibi.
Önce şarkıların Akor ve Trafiklerini çalın,Arpejlerini çalın.Sonra şarkıyı açın üzerine 100 lerce kez yine çalın.
Yeni Arkadaşlarda gördüğüm en büyük yanlış Hemen solo çalmaya çalışıyorlar.Yıllar geçsede bu yüzden Tuşeleri oturmuyor.
Neyse 🙂
Daha sonra bol bol metronomla Parmak egzersizleri,Pena egzersizleri,daha sonra Bendler,vibratolar Vs.
Troy Stetina yı düzenli çalışabilirsiniz Mesela internette PDF Metodları var ama o bile hızlı ilerler yani biraz Temelinizin olması lazım.
Moralinizi bozmayın,bence hatanızı duyduğunuz için gayet doğru yoldasınız.
Çok haklısınız, zaten ben de ''orijinali gibi çalayım'' kafasına hiçbir zaman girmedim. Fakat insan böyle kesik kesik bir tuşeyle karşılaşınca morali bozuluyor biraz. Dediğim gibi bu sadece stairway solosu için değil, ben basit bir solo çalsam da aynı sesi alıyorum, bu yüzden canım hiç solo çalışmak istemiyor çünkü insanın hevesi kaçıyor biraz 🙁

Parmak egzersizleri bu durumun önüne geçer mi sizce? Özgür Türkekul'a mesaj atıp bu durumu sordum ve "parmak egzersizleri de olsa notaları 'bağlı' çalman gerekiyor, tıpkı ambulans sesi gibi" dedi. Ben de bu durumu araştırıyorum biraz. Egzersiz yapsam da aynı sesi duyacağım, o zaman bunun önüne nasıl geçebilirim?

Çok haklısınız, zaten ben de ''orijinali gibi çalayım'' kafasına hiçbir zaman girmedim. Fakat insan böyle kesik kesik bir tuşeyle karşılaşınca morali bozuluyor biraz. Dediğim gibi bu sadece stairway solosu için değil, ben basit bir solo çalsam da aynı sesi alıyorum, bu yüzden canım hiç solo çalışmak istemiyor çünkü insanın hevesi kaçıyor biraz 🙁

Parmak egzersizleri bu durumun önüne geçer mi sizce? Özgür Türkekul'a mesaj atıp bu durumu sordum ve "parmak egzersizleri de olsa notaları 'bağlı' çalman gerekiyor, tıpkı ambulans sesi gibi" dedi. Ben de bu durumu araştırıyorum biraz. Egzersiz yapsam da aynı sesi duyacağım, o zaman bunun önüne nasıl geçebilirim?
Kusura bakmayın ama, aynı sorun için daha kaç kere başlık açacaksınız ?

Size notaları bağlı çalmanız gerektiğini ben de söylemiştim. Özgür Türkekul gibi kendini ispatlamış bir hocadan da aynı yanıtı almışsınız. Daha kaç kez aynı yanıtı almanız gerekecek ?

Moralinizi bozmak, tümüyle kendi tercihiniz. 90'lı yılların ortasında bir ara her ay gitarı bırakmaya karar veriyordum. Hiç bir faydasını görmedim o bakış açısının. Teknik hemen ilerlemez ve bazen de "plato"ya girer. Bu gibi durumlarda başka şeylerle (teori, klavyede notaların yerini öğrenmek, akorlar...) uğraşmalısınız.

Size notaları bağlı çalmanız gerektiğini ben de söylemiştim. Özgür Türkekul gibi kendini ispatlamış bir hocadan da aynı yanıtı almışsınız. Daha kaç kez aynı yanıtı almanız gerekecek ?

Moralinizi bozmak, tümüyle kendi tercihiniz. 90'lı yılların ortasında bir ara her ay gitarı bırakmaya karar veriyordum. Hiç bir faydasını görmedim o bakış açısının. Teknik hemen ilerlemez ve bazen de "plato"ya girer. Bu gibi durumlarda başka şeylerle (teori, klavyede notaların yerini öğrenmek, akorlar...) uğraşmalısınız.
Özgür Türkekul ''pull off'' yapmaktan bahsetmedi. "Parmağını erken çekiyorsun sanırım, notaları birbirine bağlaman lazım." dedi. Dediğinize de baktım, pull off yaparak çalanlar da var aynı tekniği de denedim yine verim alamadım. Pull off yapmadan çalanlarda da benimki gibi bir sorun yok. Demek ki her iki şekilde de benzer sound alınabiliyor ve ben alamıyorum.

O başlık da "Rock Discipline" metodu hakkında. Ben burada parmak egzersizi tavsiye edenlere ek olarak "Rock Discipline" metodunu benim gibi biri için tavsiye edip etmediklerini sordum. Sanırım siz benim dediklerimi anlamıyorsunuz, geçen başlıkta da aynı sorunu yaşamıştık.

Ayrıca farklı insanlardan görüş almam kadar doğal bir şey yok diye düşünüyorum. Mesela "pull off" yaparak çal diyen sadece siz varsınız. Noise Gate pedalından diyenler de oldu (Özgür Türkekul da başta aynısını söyledi.), tellerin entonasyonundan diyen oldu, kullandığın DAW programından diyen oldu, tellere sert basmıyorsun diyen oldu... Herkesin görüşü farklı ve şu an sorunu ne yaparsam yapayım çözemiyorum. Belli ki herkes farklı bir şey söylediğine göre benim gibi bu durumu yaşayan birileri olmamış... Eğer olsaydı "benim de başıma geldi, böyle yapmalısın..." şeklinde bir cevap alırdım.

Ayrıca farklı insanlardan görüş almam kadar doğal bir şey yok diye düşünüyorum. Mesela "pull off" yaparak çal diyen sadece siz varsınız. Noise Gate pedalından diyenler de oldu (Özgür Türkekul da başta aynısını söyledi.), tellerin entonasyonundan diyen oldu, kullandığın DAW programından diyen oldu, tellere sert basmıyorsun diyen oldu... Herkesin görüşü farklı ve şu an sorunu ne yaparsam yapayım çözemiyorum. Belli ki herkes farklı bir şey söylediğine göre benim gibi bu durumu yaşayan birileri olmamış... Eğer olsaydı "benim de başıma geldi, böyle yapmalısın..." şeklinde bir cevap alırdım.
Özgür Türkekul ''pull off'' yapmaktan bahsetmedi. "Parmağını erken çekiyorsun sanırım, notaları birbirine bağlaman lazım." dedi.

Şu cümleniz burada dursun. Başkaları da bunu okusun. Ben size başka yorum yapmayacağım.

Arkadaşlar, bilmemek ayıp değil.
Ama lütfen bilmediğiniz konuları-kavramları-teknikleri biliyormuş gibi konuşmayın. Bu devirde artık bilgiye erişmek çok kolay, araştırın biraz.

Özgür Türkekul ''pull off'' yapmaktan bahsetmedi. "Parmağını erken çekiyorsun sanırım, notaları birbirine bağlaman lazım." dedi.

Şu cümleniz burada dursun. Başkaları da bunu okusun. Ben size başka yorum yapmayacağım.

"Her notaya penayla vurduğunuz, yani penaladığınız için staccato tabir edilen etkiyi alıyorsunuz. Bu soloda ise legato çalıma, yani notaların birbirine bağlı gelmesine ihtiyaç var. Bunun için sol el tekniğinizi kuvvetlendirip, daha az penalayarak çalabilmeniz lazım. Bu arada, Gilmour veya Page gibi adamlarla ilgileniyorsanız Petrucci biraz fazla teknik kalabilir."

Bu sizin yorumunuz. "Legato, pull off" gibi tekniklerden bahsetmişsiniz. Dediğinizi kestirip atmadım dediğim gibi, bu soloyu pull off ile de çalanlar var, penalayarak da. İkisini de denedim ve sonucun aynı olduğunu söyledim. Ayrıca "SADECE BU SOLODA DEĞİL, COMFORTABLY NUMB GİBİ YAVAŞ KISIMLARINDA BAĞLI ÇALIMA GEREK KALMAYAN SOLOLARDA DA" aynı sorunla karşılıyorum. Bunu da "DİĞER ÇALDIĞIM SOLOLARDA DA AYNI ŞEKİLDE OLUYOR." diyerek belirttim. Siz neden hala "stairway to heaven" kısmında kaldınız? Gerçekten merak ediyorum bunu.

Özgür Türkekul'un bana yazdığı yazıyı direkt kopyalıyorum buraya. Acaba gerçekten "pull off" tekniğinden mi bahsetmiş, bir de siz bakın.

gate pedalı değilse çalımındandır

[17:50]
notaları bağlaman gerekiyor

[17:50]
parmanlarını erken kaldırıyorsun demekki

ne çalarsan çal notaların bağlı olması gerekiyor

[17:54]
egzersiz şarkı ... farketmez

Adam "ne çalarsan çal notaların bağlı olması gerekiyor" demiş. O zaman her seferinde pull off mı yapmalıyım sizin dediğinize göre? 🙂

Dostum sen çalış 1-2 sene sonra tekrar bakalım,bizim sözlerimiz değil Senin deneyimin gitarla geçirdiğin doğru zamanlar bunun önüne geçer🙂)

Ama lütfen bilmediğiniz konuları-kavramları-teknikleri biliyormuş gibi konuşmayın. Bu devirde artık bilgiye erişmek çok kolay, araştırın biraz.
Sorunu Gökhan Büyükkara hocamın yardımıyla analizleyip biraz da olsun çözebildim. Anlatmak istediğim şey biraz da olsa buydu işte. (bu da tam çok iyi sayılmaz, heyecanla yapmak istediğim şeye 10 dakika çalışıp hemen kayıt aldım.) Bu kayıtta notalar arasındaki geçiş biraz daha anlamlı ve düzgün, ben bunu anlatmak istiyordum. Siz ısrarla pull off tekniğine odaklanıp aynı şeyleri söylediniz.

Dosyalar

Dostum bu senin çaldığın teknikle çalmak normal çalmaktan daha zordur. Belli ki bir şeyi yanlış yapıyorsun yoksa notaların arasında böyle muazzam es'lerin olması manasız yani. Emin ol başarmaya çalıştığın şey daha basit. Yazıyla ve duyumla bir yere kadar. Ya buraya birkaç video at ya da bir gitar hocasına bizzat danış.

Dostum bu senin çaldığın teknikle çalmak normal çalmaktan daha zordur. Belli ki bir şeyi yanlış yapıyorsun yoksa notaların arasında böyle muazzam es'lerin olması manasız yani. Emin ol başarmaya çalıştığın şey daha basit. Yazıyla ve duyumla bir yere kadar. Ya buraya birkaç video at ya da bir gitar hocasına bizzat danış.
son attığım kayıtta çok es var mı hocam? bana eskisinden daha iyi gibi geldi

Geri