Sağlağım, 25 seneyi aşkın süredir sol gitar çalıyorum (bu cinsliğin nedenini yazdım daha önce).
Tabii ki elinize ilk aldığınızda sağ gitar size daha rahat gelir. Klavye kontrolü dominant elinizde olur, penalamayı da çok basit akor vuruşlarında zayıf elinizle yapmakta zorluk hissetmezsiniz. Sağlak arkadaşlar da ilk başlarken etrafta solak gitar bulup deneyebilselerdi muhtemelen aynı hissi yaşayacaklardı.
Ancak, shred tarzı vb. ileri tekniklerde pena elinde fark hissediliyor bana göre, bu yüzden bu işlere meraklı iseniz ben solak çalmanızı öneririm. Dominant elinizi penalamada kullanın.
Ters el gitar çalan birçok virtüözün de penayı biraz değişik tuttuğunu görebilirsiniz (Vinnie Moore, Michael Angelo Batio, Steve Morse, Gary Moore vb.). Bu zayıf elimizdeki bilek kontrolünün daha az olmasından kaynaklanıyor, genelde kola yükleniyor hareketler. Neticede zayıf elimizi dominant elimiz gibi yazı vb. "fine skill" işlerde kullanmıyoruz, geliştirmiyoruz. Ters elle kesinlikle gitar çalınabilir, ama ileri aşamada işler daha zor oluyor.
Başlangıçta klavye eli daha rahat olacağı için eğlenceli bir öğrenme süreci yaşarsınız muhtemelen, ama pena eli tekniklerinde iş zorlaşır.
Tabii solakların zayıf elleri sağlaklara göre daha gelişmiş oluyor genelde, çift elli olmaya daha yakınlar. Belki benim deneyimlerin sizin için o kadar geçerli olmayabilir.