Elektro gitarlarda ağaç farkı

herkese merhaba

arkadşlar elektro gitarlarda.ağaç farkı bişey ifade ediyomu.yani sonuçta bu klasik gibi değil ses kasadan çıkmıyo.bende bi gitar var klasik.gövdesi ıhlamudan yapılmış heralde.teneke gibi ses çıkıyo gitarı 60 liraya almıştım.şimdi Yamaha RGX 121 Z alacam gövde kızılağaç.kızılağaç dandik bi ağaç çok bulunan bi ağaç.cort x2 gövdesi ıhamur mesela.yani sormak istediğim elektro gitarlarda ağaç kalitesi önemlimi.
 
şu ağaç iyi bu ağaç kötü diye bir ayrım yapmak yanlış olur açıkçası.farklı ağaçların tonal özellikleri ve bunların ağırlıkları ile yoğunlukları cidi farklılıklar gösterir.ağır ağaçların sustaini özelliği daha iyidir ve verdikleri tonlar daha nettir.hafif ağaçlar özellikle humbucker manyetiklere sahip gitarlarda kulanıldığında net olmayan ve anlaşılmayan tonlar verebilir.orta ağırlık sınıfındaki ağaçlar bu ikisiini arasında yer alır ve genelde bu ağaçlar tercih edilir.

Kızılağaç: hafiftir ve dolgun bir ton verir.uzun yıllardan beri Fenderlerin gövdesinde öncelikli olarak kullanılır.

Dişbudak: oldukça hafif bir ağaçtır.ton olarak çok iyi bri parlaklık ve sıcaklık dengesine sahiptir.1950 üretimi bir çok Fender dişbudaktan yapılmıştır.

Ihlamur😱rta ağırlıkta bir ağaçtır.sıcak bir tonu vardır.

Maun: orta ve yüksek ağırlık sınıfı ağaçlar arasında yer alır.sıcak bir tona sahiptir ve sustaini iyidir.

Akçaağaç: çok sert,ağır ve yoğun bir ağaçtır.parlak bir tona sahiptir.genelde sap yaımında kullanılır.

Alev desenli akçaağaç: şerit benzeri desenler içerir.genelde gövdenin üzerine ton olarak parlaklık sağlaması ya da görüntü için kaplama olarak kullanılır.

Kapitone desenli akçağaç: kabarmış bulutlara benzeyen bir görünüme sahiptir.yine kaplama için kullanılır.

Kuşgözü akçağaç: küçük beneklere benzeyen damarlara sahiptir.sap yapımında kullanılır.

Kavak: hafif bir ağaçtır ton olarak kızıl ağaca benzer.

bu yazdıklarım elektrogitar için geçerli şeyler.aynı kurallar diğer tür gitarlar için de geçerli mi bilemem.tabi gitarda iyi bir sustain ve ton için sapın bağlantı şekli,köprü türü,manyetik kalitesi ve karakteri bunun yanında kullandığın amfi,pedal,prosessör vb. de oldukça önemli.benim gitarım ıhlamur gövde,akçağaç sap ve gül ağacı tuşeye sahip.manyetikleri seymour duncan.köprüsü floydrose.açıkçası tonal olarak da sustain olarak da oldukça memnunum.tabi insanların zevkine göre değişiklik gösterebilir bu durum
 
yorumlarınız için sağolun. yamaha kızılağaç .kızılağaç hafif.ağır olanl ağaçlar daha iyi ses veryor.ozman yamaha almim ben.
tekrardan sağolun.özellikle cmszn.bayağ bi yazmışssın vakit ayırdığın için teşekkürl. 😉
 
Hmm tam olarak anlayamadın sanırım konuyu: Kaçırıldınnn 😀 şaka bir yana ufaktan bir özet geçeyim:

Öncelikle ağır olan daha iyi ses veriyor diye birşey yok. Neye göre iyi sorusu var. Yaptığın müziğe ve senin zevkine, kulağına göre değişir bu. Tiz ağırlıklı ton seviyorsan sert ağaç, daha pes sesler istiyorsan hafif ve yumuşak ağaç uygundur. Ama şunu göz ardı etmemek lazım. Aynı yerde yetişen aynı türdeki ağaçlar bile aynı olmayabilirler. Hatta aynı banttan çıkan, aynı firmanın aynı modeli iki gitar bile birbirinden farklı olabilir. Ancak bunun çok sık rastalanan bir durum olduğunu sanmıyorum. Klasik gitarı bilmiyorum pek fazla. Onda enteresan ve bilimum balkon sistemi var. 1-2 çıtanın yerini azıcık değiştirdiğinde bambaşka sesler almak mümkün. (Fatih Yılmaz'ın atölyesindeki çalışmalarını izleyerek edindiğim bilgilere dayanarak söylüyorum bunu) Tona etki eden şeylerin arasına manyetikleri, sapın ağacını ve klavyenin ağacını, kullanılan boyanın/cilanın niteliğini ve kalınlığını da ekleyebiliriz.

Yukarıda aynı tür ağaçlar bile farklı olabilir demiştim. Ama bu değişim çok fazla değildir. Sert bir ağaçtan (örn:maun ki cmszn isimli kullanıcının yolladığı şemada en ortada olan ağaç), yumuşak bir ağaç (örn: ıhlamur) kadar pes sesler alamazsın. (tabi gitarı bağlayacağın amfi,prosesör vb gibi şeyleri saymazsak) Bu kriterlere göre önce ne tür bir ağaçtan yapılma gitar alacağına karar ver. Bu kararı en sağlıklı olarak çeşitli markaların farklı ağaçlardan yapılma modellerini deneyip çalarak verebilirsin. Pratik teoriden her zaman iyidir =) Ve sonunda "işte budur, ben bu tonu seviyorum" dediğinde, elinde tuttuğun gitar "senin için" en iyi gitardır =)

Umarım biraz olsun bilgi verebilmişimdir. Müzikle kal =)
 
Grafikte Maun Alder'den daha tiz karakterli görünüyor ki komik olmuş biraz.

Maun Basswood'dan da Alder'den de çok daha tok ve dolgun karakterlidir.

Alder midleri ve tizleri toplu, orta peslikte karakterdedir. Bildiğin strat soundu.

Basswood orta-yüksek peslikte midleri toplu tizleri dağınıktır. Karakter açısından maunla alderin arasındadır.

Maple'ın midleri orta, tizleri çok yüksek ve dağınıktır. Sap için kullanılmasının sebebi de sert, dayanıklı olması, ve yüksek tizlerinin definition vermesidir zaten.

Kelimelerle tarif etmek de zor.

Bir de şunu söyleyeyim, ilk mesajda ses kasadan çıkmıyor denmiş de pek öyle olmuyor, ağaç gayet farkediyor, gitarın gövdesinin ağacının rezonansı tabi ki de tellere, ordan da manyetiklere yansıyarak alacağın sesin karakterini etkiliyor..
 
Evet arkadaşlarında anlattığı gibi sonuçta teller kasaya bağlanıyo ve ordan gerilimi alıyor. Bende ilk zamanlar demiştim bunu.. "Yahu bu gitar manyetiklerden ses alıyo ama manyetiklerde havada(pickguard da), tellerde havada. kasayla ne alakası var" diye 😀

Bu olayı en basit şöyle anlayabilirsin; klasik gitar al eline tellerin tamamına bi kere vur. Ses devam ederken elinle alt eşiğe hafif kuvvette bastır. Sesin nasıl değiştiğini anlayacaksındır.. Yani ağaç yerine metal kullansalardı sesde işte bu klasik gitardaki gibi tonsuzlaşacaktı..

Yani mantık şudur; sap kasadan destek alıyor, tellerde bu saptan gitarın kasasındaki köprüye bağlanıyor.. Köprü de titreşimi kasadan alıyor.

Yani göreceğin herşey bu ağaçlardan geçiyor. Köprü olsun,sap olsun...

Ağaçların yapılarıda tonu ve sustaini belirler..

Genel bi yaklaşımla; parlak tonlu gitarlarda sustain ve harmonikler daha fazladır. Koyu tonlarda bu biraz tersinedir. Ama buda tonu daha toklaştırır.. (Sustainden kastım gitarın amfiye bile bağlanmadan verdiği sestir. Yani kasanın telleri nekadar uzun süre titreştirdiğidir.)

Signature gitarlar bu söylemlerin dışındadır.. Çünkü onların prototiflerinde en ince ayrıntılar bile yer almıştır..

Örneğin Basswood ağaç kullanıyor, ton tok tamam ama sustainde uzun.. İşte bu gibi olaylara aldanmamak gerek. Çünkü atıyorum tok ton için baswoodu genel olarak kullanmış, uzun sustain için tam köprü altına tam dengeli maple kullanmışlardır, gibi olaylara girmektedirler.. Bunlara aldanmamak gerek sadece..
 
arkadaşlar yanlış anlaşılma olmasın.yanlış bilgi verdiysem de özür dilerim.yazıyı Alan Ratcliffe'ın gitarlarla ilgili olan bir kitabından yazdım.şemayı da mygitar.com da görüp kaydetmiştim.kendi uydurmalarım değil yani.kitapta ne yazıyorsa o 😀
 
=) elimden 2 maun bir ıhlamur gitar geçti son 1 senede =) Ihlamurun sesi birinci mauna göre çok daha pesti, ama dier maun da ıhlamura göre pes ti=) ben sadece genel olarak yazdım. Aynı ağaçlar bile farklılık yapabiliyor. Ama ben bildiğimi paylaşmak istedim =) eğer genelleme olarak maun ıhlamurdan pes ise onu bilemem. Yamulduysam düzeltin =)
 
arkadaşlar bu tartıştığımız konular aynı kalitede ağaçlar için ele alınabilir ancak.çünki ağacın damar sayısı,yetiştiği yer,tokluğu,kuruluğu,şusu busu.. hepsi etkilidir ton olayına.yani şimdi alder şu karakterlidir deniyor diye 10 kuruşluk gitarda kullanılan alderle custom shop bi fenderde kullanılan alder aynı değil ve hatta kaliteli bi poplar yani kavak kalitesiz alderden veya dişbudaktan çok daha yüksek sustain li çok daha sıcak çok daha ... tonlar verebilir... yani kısacası ağacın türünden öte kalitesi önemlidir ve tabi unutmadan parça sayısı ile boyası da
saygılar
 
İzninizle ben de konuyla ilgili birşey danışmak istiyorum. Tele vurunca bütün gitar titrer o titreşim de ağaçtan ve diğer tüm parçalarından bir karakter kazanır ve tekrar tele döner böylece ahşabın karakteri sesi etkilemiş olur denmiş. Bu konuyla ilgili şöyle birşey denedim ama bu deney geçerli bir deney midir emin değilim:

Lick Library nin gitar tonları ile ilgili eğitsel bir dvd sinde(Getting Great Guitar Sounds) gitarı bir masaya yatırıp tüm tellerine vurun, gitarın titreşiminin masaya aktarılmasıyla sesin farklı çıktığını göreceksiniz diyordu eğitmen. Ben de hemen gitarı evdeki boyutu oldukça büyük olan vestiyerin üstüne yatırdım ve tellerine vurdum. Ses gerçekten de değişti, daha dolgun ve daha yüksek seste geldi. Ben de hemen bu forumdaki açıklamadan yola çıkarak gitarın ağacından geçen titreşim tekrar tele dönüyorsa vestiyerden geçen titreşim de tele dönüp farklı bir karakter yaratacak mı diye amfime bağladım ve amfiyi de vestiyer ve gitardan uzağa koyup kulağımı amfiye dayadım ve abimden önce elinde sonra da vestiyere koyarak aynı şiddette tellere vurmasını istedim. Ben amfiden gelen iki ses arasında hiç bir fark farkedemedim ki gitarın amfiye bağlamadan gelen sesini dinlediğimde iki ses bariz farklıydı. Bahsettiğim dvd deki eğitmen amfiye bağlamayla ilgili birşeyden bahsetmiyordu ama ben amfide de fark edeceğini ummuştum. Sonunda bu deneyden sonra acaba gitarın ağacının ne olduğunun önemi abartılıyor mu diye kafayı yemeye başladım. Sizce bu denediğim şey geçerli midir? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Geri
Üst