Esp Türkiye

anlamadığım japon üretimi esp ile korede fason üretilen schecter ile nasıl yakıın denilebilir. keske sağ olsamda 2,el esp alabilsem..horizon veya farklı modeller şimdilik bir şans solak snow white eclipse ile takılabiliyorum ama tabiki maliyeti sağ bir gitar gibi değil. Bu yaşadıklarımı sadece bir solak anlıyabilir.. 🙂

Detaylandırın 🙂 Schecter'ın işçilik olarak nesi kötü? Blackjack SLS serisi mesela veya Jeff Loomis serisi?

Japon üretimi, Amerika üretimi iyidir, Kore ve Çin kötüdür çok düz bir mantık. Ben Horizon'da kullandım. Şuana kadar gerek ton, gerek işçilik, gerek fiyat/performans Schecter Blackjack SLS. SLS'te kötü Horizon'da iyi diyebileceğim hiç bir şey yok...

ESP konusunda benim görüşüm signature serisi hariç hiç o kadar para vermeye gerek yok. ESP muhteşem bir marka. Oldukça kaliteli gitarları var. Türkiye'de fiyat politikası "Kardeşim bu gitarın Mercedes'i, parasıda bu" mantığında idi dolayısı ile ulaşılmazdı. Ama yurt dışına bakınca fiyat/performans dengesi gene çok kötü. Arkadaşlarında dediği gibi Türkiye'de ESP alacak çok az insan var. Ülke gerçeklerine örtüşen bir marka değil. Dolar Euro bu kadar uçmuşken hiç değil. Ayda atıyorum 100 tane Schecter/Ibanez ayarında gitar satılıyorsa kaç tane ESP satılacak? 10 tane belki...

istenirse abd fiyatından aşağıda bile satılabiliyor aslında. dolar bu kadar uçmadan önce 2014 ün başlarında schecterlar doremusicde abd fiyatından daha uygundu. kampayalı falanda değildi... peşin alımda sweetwater fiyatlarındna falan 200-250 lira daha ucuza geliyordu. prs se serisinde aynı şekilde amerika fiyatlarından daha ucuzdu. dediğim gibi istenirse bi şekilde yapılabiliyor. Fakat hökümet eyiye gettiği için dolar çıktıkça çıkıyor bunların hiçbir anlamı kalmıyor. amerikadaki adam 1200 dolar asgari ücret alıp 300 dolarına ltd gitar alıyorken, biz adamla aynı işte aynı süre çalışıp 900 lira asgari ücret alıp, aynı gitara 1200 1300 tl vermek durumunda kalıyoruz. Hülooooğğğğğğğğğ

Onu dore şu şekilde açıklamıştı sanırım, hafızam beni yanlıtmıyorsa ki 1-2 sene oldu bunu duyalı, Kore/Endonezya fabrikasından direkt geliyormuş. Diğer marka ya da modeller önce ABD ya da Avrupa'da bir merkeze inip (japon jacksonlar gibi) sonra dağıtılıyormuş. Zuhal'e japon jackson'ı neden euro üstünden sattığını sorduğumda, "Avrupa piyasasına gidecek mallar, Hollandaya indiriliyor sonra bütün Avrupa'ya dağıtılıyor, Japon olmasına rağmen ibanez gibi yen üstünden değil bu yüzden euro üstünden satıyoruz" demişlerdi.

signature serisindrki fark ne oluyor bi anlatında bilelim.
ESP konusunda benim görüşüm signature serisi hariç hiç o kadar para vermeye gerek yok. ESP muhteşem bir marka. Oldukça kaliteli gitarları var. Türkiye'de fiyat politikası "Kardeşim bu gitarın Mercedes'i, parasıda bu" mantığında idi dolayısı ile ulaşılmazdı. Ama yurt dışına bakınca fiyat/performans dengesi gene çok kötü. Arkadaşlarında dediği gibi Türkiye'de ESP alacak çok az insan var. Ülke gerçeklerine örtüşen bir marka değil. Dolar Euro bu kadar uçmuşken hiç değil. Ayda atıyorum 100 tane Schecter/Ibanez ayarında gitar satılıyorsa kaç tane ESP satılacak? 10 tane belki...

Psikolojik 🙂 James Hetfield veya Kirk Hammett ile aynı gitarı çalıyorum diyebilmenin orgazmik etkisi. İşçilik olarak daha iyi ağaç, daha iyi cila ve daha sıkı kalite kontrol. Çoğumuzun hissedemeyeceği işçilik ama %99'umuzun fazlası ile hissedeceği fiyat farkı.

ESP Türkiye'de tutmaz. Ticari anlamda bakacak olursak çok az insan alacak. Az ithal edildiği için birim maliyetleri yüksek olacak. Türk vatandaşının gelir yapısına uygun değil. Alacak olan arkadaşların çoğuda yüksek fiyatlar sebebi ile yurt dışından alır. Pera'da bu mantıkla "bana zaten para derdi olmayan, uğraşmak istemeyen insanlar gelir onlarada bu fiyatla satarım" dedi bence. Bu ülkede Ibanez satar, Cort satar, Schecter satar...

Ama sormak istedigim bir şey var, fenderin, gibsonun bir çok yuksek fiyatli modeli de satiliyor esp gibi yuksek fiyatlara. Ve alicisi var ( her ne kadar ikinci elde asiri talep gormese de, ikinci el fiyatlari yerde olsa da). Burada Amerika-Japonya etkisi mi giriyor acaba devreye? Amerikan gitarlar Japon gitarlardan iyi mantigi mi acaba?

Asıl tam tersi, signature serisi gitarları abuk sabuk fiyatlara satılıyor. James'in trukster gitarın Tr fiyatını hatırlatırım.

Psikolojik 🙂 James Hetfield veya Kirk Hammett ile aynı gitarı çalıyorum diyebilmenin orgazmik etkisi. İşçilik olarak daha iyi ağaç, daha iyi cila ve daha sıkı kalite kontrol. Çoğumuzun hissedemeyeceği işçilik ama %99'umuzun fazlası ile hissedeceği fiyat farkı.

ESP Türkiye'de tutmaz. Ticari anlamda bakacak olursak çok az insan alacak. Az ithal edildiği için birim maliyetleri yüksek olacak. Türk vatandaşının gelir yapısına uygun değil. Alacak olan arkadaşların çoğuda yüksek fiyatlar sebebi ile yurt dışından alır. Pera'da bu mantıkla "bana zaten para derdi olmayan, uğraşmak istemeyen insanlar gelir onlarada bu fiyatla satarım" dedi bence. Bu ülkede Ibanez satar, Cort satar, Schecter satar...
Gibson fender satmaz yani.. olay satması değil kalite farkı başkası pahalıaraba alır ucuz gitar alır diğeri ucuz araba pahalı gitar alır..

Ayrı başlıkta tartışabiliriz 🙂

ESP bu ülkede satılması, pazarlanması en zor markalardan birisi. Yeni distribütörüne başarılar diliyorum. Yurt dışı satın alma maliyetinin %20 üstüne satılması bile bence büyük başarıdır. Ulaşılmaz olan bir ürünü almak zengin kesim için ego tatmini. Gerçekten işçiliği için ESP alıp müzik yapacak kaç arkadaş var? Tonla yerli müzisyen gördüm, ESP çalanı görmedim. Çünkü hepsi üçte bir belki dörtte bir fiyatına gitarlar almıştı ve çoğu elindeki gitarı öttürüyordu.

Dipnot: Yazdıklarımdan ESP kötü markadır, işçiliği kötüdür sonucunu sakın çıkartmayın çünkü öyle değildir...

Yalnız bende esp yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın dostlarım. Sadece fiyat aralığında Schecter gitarlarda gitardan gitara fark etsede önde olduğu konular var onun için iyi ki Schecter aldım dedim Esp de tabi ki çok iyi bir marka 5000 bin liralık bir gitar ile 1500 lük aynı segmentte olmaz ama 2000 liralık Schecter ile 2500 3000 Liralık Ltd arasında fark olmadığı kanatindeyim güzel forumlar dilerim ! 🙂

Ama sormak istedigim bir şey var, fenderin, gibsonun bir çok yuksek fiyatli modeli de satiliyor esp gibi yuksek fiyatlara. Ve alicisi var ( her ne kadar ikinci elde asiri talep gormese de, ikinci el fiyatlari yerde olsa da). Burada Amerika-Japonya etkisi mi giriyor acaba devreye? Amerikan gitarlar Japon gitarlardan iyi mantigi mi acaba?

Bunun sebebi çok basit. ESP gitarların çoğu metal müzik için tercih ediliyor ve metal müzik de GENELDE, genç insanlar tarafından icra ediliyor. Ailesinin durumu çok iyi olmayan bir genç, çalışmıyorsa ESP alamaz.

Yaş ilerledikçe insanlar metal müzik ile sınırlı kalmıyor. Blues, country, klasik rock vb. farklı türlere de yöneliyor. Fender ve Gibson'ın üst modelleriyle ilgilenen insanlar GENELDE bu tarz müzik türlerini icra etmek isteyen, 25+ yaşlarında, çalışan, düzenli maaşı olan insanlar. Kıvılcım müziğe girip, çok da gitar çalmasa da oldukça pahalı Fender gitar alan mimar ve doktor insanlara denk gelmiştim.

Aynı durum sadece gitarlar değil konserlerde bile geçerli. Bakın Blind Guardian, Sklipknot vb. metal gruplarının Türkiye konser fiyatlarına. Bir de bakın Deep Purple, Roger Waters vb. eski grupların konser fiyatlarına 🙂

Geri