fender blues junior

Drb abi sana bir sorum olcak bende bu blues jr almak istiyorrum sen nasıl ve nerden aldın tr de biliyorsunki cok pahalı burda taş çatlasa 600 dolar kadar cıkar sıksam ama usa fiyatı 350 kargo dahil sanırım daha ucuza gelir bir yardımcı olsan bu konuda bıktım artık trantistörlü amfiden
mg serisi gibi bir amfi almak istemiyorum birde cts volume tone nerden nasıl bulurum
 
ben de 2.el bir fender pro junior aldım şimdilik gayet memnunum. arada bu amfi için oyuncak lafı geçti, bir amfinin gain ayarı olmaması demek oyuncak olduğu anlamına gelmez. fender'in efsane olmuş twinlerde de gain ayarı yok master volume var. lambalı amfide clean tonu yakaladıktan sonra gaini ayrı bir lambalı preamp veya lambalı distortion pedalından elde etmek bence daha kullanışlı.

yurtdışında blues junior alan birçok kişi amfisini modifiye ediyormuş, www.fenderforum.com 'da modifikasyonlar bölümünde ve www.harmony-central.com 'da amfi hakkındaki görüşleri okursanız modlar hakkında epey bilgi var. iki amfide de speaker'ı celestion veya jensen marka vintage 12" ile değiştirince mükemmel sonuç alınıyormuş.

sonuçta bence ikisi de evde/veya barda çalmak ve kayıt yapmak için güzel amfiler. özelikle 15 watt olması bu açıdan dezavantaj değil avantaj oluyor, kulak tırmalamayan ses seviyelerinde lamba tonunu yakalamak açısından yani.
 
Blues Junior ve evde kayıt

selamlar,

bir blues junior almak üzereyim. amfiyi yüksek volümlerde kullanıp power amp lambalardaki "break-up" sound'larını yakalayarak, evde hem çalmak hem de bilgisayarımda kayıt yapmak istiyorum. dolayısıyla komşularla karakolluk olmamak açısından bir attenuator alarak sesi düşüreceğim.


kayıt açısından bir kaç seçenek arasında kaldım:

1) evde blues jr.'un önüne koyacağım iyi bir mikrofon ile kayıt iyi sonuç verir mi? yoksa komşuları rahatsız edecek yüksek bir volümde çalmadıktan sonra çevrenin dip gürültüsü sorun mu olur?

2) blues junior'un "speaker connector"undan (attenuator'u hiç kullanmadan), ya da attenuator'un line out'undan direk çıkarak bilgisayara girebilir miyim, yoksa bir şeyleri yakar mıyım?

3) attenuator'un line out'undan başka bir amfiye (elimde transistörlü bir fender rad var) girip onun line out'undan bilgisayara girmek iyi bir fikir olur mu?


ya da bunlarla hiç uğraşmamak için blues jr. yerine laney lc15r veya vc15, hatta fender hot rod'lar gibi line out'u olan bir lambalı amfi mi alayım dersiniz (ama bildiğim kadarıyla line out preamp'ten çıkıyor ve power amp'e hiç uğramadığından break-up seslerini kaydedemiyorsun)?


yardımcı olabilirseniz sevinirim.

bu vesileyle iyi seneler..
 
bir mustakil ev almanı öneririm 🙂 blues jr ile bar programı verenler olduğunu düşünürsek kayıt için evde sesini cok acabileceğini sanmıyorum

bu arada forumlarad karsıma cok cıktı bu attenuator olayı.nedir ne değildir.nereden temin edilir.ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.birde tüp ömrünü kısalttığını okumustum doğrumudur ?
 
cakewalker demiş ki:
amfinin kendi drive'ı ile sonuna kadar açsan da bi megadeth tonu yakalanmaz tahminimce ama drb'nin dediği gibi analog pedalları çok iyi taşıyormuş bu amfi, al bi metal zone gitsin.Zaten dediğin gibi ilerde müzik zevkin değişse de kullanırsın bu amfiyi 😛

küçük bir düzeltme; blues jr ve pro jr tek kanallı amfilerdir. sadece clean çalarsınız. Barlo üstadın bahsettiği konu sesin açılıp power lambalarının zorlanmasıyla oluşan drivedır. saygılar...
 
cavo demiş ki:
bir mustakil ev almanı öneririm 🙂 blues jr ile bar programı verenler olduğunu düşünürsek kayıt için evde sesini cok acabileceğini sanmıyorum

bu arada forumlarad karsıma cok cıktı bu attenuator olayı.nedir ne değildir.nereden temin edilir.ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.birde tüp ömrünü kısalttığını okumustum doğrumudur ?

selam cavo,

power lambaları zorlayıp blues junior'dan gain elde etmen için, dediğin gibi normalde amfiden bar programlarındaki kadar yüksek bir volüm çıkması gerekiyor.

amfinin speaker çıkışından çıkıp attenuator denen aletlere girersen, çıkan volümü bu aletler ile istediğin kadar düşürüp amfinin main speaker'ına ya da ayrı bir speaker'a giriyorsun. böylece seni komşularla mahkemelik etmeyecek volümlerde zorlanmış power lamba drive'larını elde ediyorsun (amfiyi bangır bangır çalmaya göre sesin renginde ve kalitesinde bir miktar kayıp oluyor yalnız).

bu aletlerden türkiye'de yok maalesef. internette methini duyduğum belli başlı markalar:

THD-Hot-Plate
http://www.musiciansfriend.com/product/THD-Hot-Plate-Attenuator?sku=481283

Weber-Mass
http://www.tedweber.com/atten.htm

DrZ Air Brake
http://www.drzamps.com/airbrake.html

Ultimate Attenuator
http://www.ultimateattenuator.com/home.html


herhangi birini denedin mi derseniz hayır. sadece hot plate'i bir arkadaşta gördüm. kullanan birileri yorum yazarsa çok iyi olur aslında.


thd, hot plate'in değil lambaları köklemenin lamba ömrünü kısalttığını iddia ediyor. "yani sen hot plate'i kullanmayıp o volümle bangır bangır çalsan da lambanın ömrü o kadar kısalır" diyorlar. günahları boyunlarına 🙂
 
sanırım lamba ömrü volume ve gain i ne kadar köklediğinede bağlı.bu aleti speaker ile pa arsına bağlayınca sesi kısıyoruz ama sonucta devrede lambalara asırı yüklenmiş olduğumuzdan ömürleri daha cabuk biter diye düşünüyorum.cok abartı bir sekilde ömürleir kısalırsa lambaların oldukca yüklü bir masraf olur amfi sahibi için.acıkcası benim gibi bu işten para kazanmayan biri iseniz adama biraz koyar bu masraf acıkcası.kullanan birileri varsa su lamba ömrü hakkında bilgi verirse seviniriz.bence kıvılcımdan blues jr almayı düşünüyorum.lambalı amfiden evde yüksek performans alma konuusnda sağı solu arastırıyorum bir süredir.bu baslık iyi oldu derdimizi anlatmak için 🙂

bu arada teşekkürler Bardamu
 
rica ederim.

aynen ben de interneti arşınlıyorum bir süredir. şu link çok yardımcı oldu, tavsiye ederim:

http://www.amptone.com/index.html

bu konuda ve bilimum efekt, kayıt vs. hakkında kategorilere ayrılmış halde bir sürü "makale" içeriyor.


attenautor'a alternatif yaklaşımlar da var (speaker'ı izole etmek gibi). ama sonuçta hepsinde anafikir: DrB'nin demiş olduğu gibi lambalara adam gibi yüklenmeden zaten lambalı amfinin hakkını verecek sesleri alamıyorsun. Ve 5 W'lık lambalı amfiler bile (Crate V58 gibi) bu açıdan apartmanlar için fazla gürültülü. esasen komşularla aranı bozmayacak "ideal" amfi için için 100 mW gibi bir şey diyorlar 🙂

bir de türkiye gerçekleri var tabii. bu yüzden tecrübe etmiş birileri mevzuya el atsa hiç fena olmaz 🙂
 
Valla evde blues junior kullanıyoruz, kayıt da yapıyoruz. Öncelikle sesi açma imkanın yok. Gerçi biz açıyoruz ama saolsun komşularımız çok anlayışlı 🙂 Normal bir apartmanda blues juniorın sesini açmayı unut. Ben sahnede kullanırken bile amfide ancak yarıya kadar ses açabiliyorum ve monitör dahi açtırmıyorlar bana. Alet 15 watt deniyor ama içinde bir yerde 50 watt okudum, neresinde yazıyor, şimdi hatırlamıyorum.

Bahsettiğiniz o fenderin cezbeden tonu için mecburen konsere veya açık alana çıkmanız gerek. Evdeki volume malesef buna izin vermiyor.

Ancak ev arkadaşım stüdyoda kanal kayıt yaparken amfinin güç olarak yetersiz olduğunu söyledi. Stüdyoda kayıt olayını bilmiyorum.

Evde amfinin çaprazına 2 ytl.lik sıradan bir mikrofon koyarak kayıt yapıyoruz. Kayıt gerçekten çok temiz oluyor. İmkanım olsa örnekler gönderirdim ama uzun süre kendi bilgisayarımdan nete girme fırsatım yok, bu yüzden kayıt gönderemiyorum.

"2) blues junior'un "speaker connector"undan (attenuator'u hiç kullanmadan), ya da attenuator'un line out'undan direk çıkarak bilgisayara girebilir miyim, yoksa bir şeyleri yakar mıyım? "
Ben amfinin elektrik işlerinden çok anlamam ama mantıken bu bahsettiğin durum bilgisayarı öldürür gibime geliyor. En azından ses kartın yanacaktır.

Blues junior çok güçlü bir amfi, normale nickli abimiz bana bu amfinin kafa olarak bile kullanıldığını söylemişti.

Kayıt için en salıklısı amfinin önüne mikrofon koymak. Ama tam hizasından değil de biraz çaprazdan olsun. Öyle derler işte 🙂
 
selam arkadaşlar,
Bu attenuator olayına bende birşeyler ekleyim.Türkçe söylersek Yük gibi bir şey oluyor karşılığı basitçe hoparlörün bobini yerine sabit bir direnç bağladığımızı düşünelim aynı empedansta mesela 8 ohm.gelen ses sinyali höparlörde enerjiye dönüşmek yerine direnç üzerinde dönüşür ve bir mıklatıs etrafında olmadığından enerjiyi ısıya çevirir.yani lamba ömrü 8 ohm hoparlör ile sabit 8 ohm bir direnç için aynıdır.fakat yüksek volumde alınan ses kalitesine Attenuator kullanılarak düşük volumlerde ulaşmak biraz zor çünkü yüksek volumde hoparlördede mekanik bir drive oluşur o sıcak tonlarda bununda etkisi var.
 
ayrı bir baslık acmaktansa burada sorayım.blues deluxe ile blues jr arasında bir karsılastırma yapabilecek bri arkadaş cıakrsa cok sevineceğim.iki kanal olması fx returnunun olması beni cezbeden yanları.acıkcası blues jr alıp delay i inputtan girmek istemiyorum.gerçi bunu yapıp memnun kalan arkadaşda cok ama ne bileyim ben kılım galiba 😀

deluxe hakkında fikri olan varmı.birde amcanın dediklerinden sonra acıkcası blues deluxe u evde kullanma sansım iyice düşüyor.deluxe a da 40 watt diyorlar junior daki orana göre hesap yaparsak 15 --- 50 ise 40 133.33333... watt ediyor.bu da apartmanı sallar.evde 120 watt amfi kullandım gerçekten tehlikeli bir amfi haline dönüşüyor.gazetenin 3 sayfasına malzeme olabilirsiniz aman dikkat 😀

konuyu dağıtmadan özetleyim blues jr ve deluxe kıyaslaması yapabilecek arkadaş var mı ?
 
İki aleti de denedim ve öncelikle çok farklı olduklarını söyleyim. Ben hep deluxe'ü blues juniorun gelişmiş versiyonu gibi düşünürdüm ama deluxeun tonlar bile çok daha farklı. Deluxe tonları daha yumuşak ve parlak geldi bana. Deluxe tam alınası bir alet.

Ayrıca amfinin büyüdükçe tonlarının güzelleştiğini söylesem yalan olmaz. Daha güçlü hele ki iki adet 12 inç hoparlörden çıkan sesin tadı bir başka 🙂 Güç arttıkça evde kullanım sorun teşkil edebilir ama kısık seste bile kullanılsa 40 wattlık bir amfinin o derinlerden gelen etkileyici tonu 15 wattlık bir amfininkinden çok daha iyi olacaktır.

Kıvılcım yeni amfiler getirdi. Deneme fırsatı olan gidip hem blues juniorı hem de deluxeu test edebilir.

Cavo iyi bir amfi arıyorsan sahibinden.com'da bir vox ac30 top boost var. Ben sahibiyle görüştüm, amfi temiz ancak istediği fiyata param yetmedi. Araştırmanı tavsiye ederim.
 
izmirde olduğum için blues deluxe u deneme sansım yok.ama sanırım alırsa mblues deluxe u alırım.fx return ve iki kanal bence önemli özellikler.blues jr dan vazgecmeme sebep oldu bu amfi.vox u ise düşünmüyorum.acıkcası ikinci el bir amfiye 1200$ veremem.sonucta bir sorun cıktığında karsımda bir muhattab görmek isterim.az para vermiyoruz.sırf bu amfiyi almak için fender american deluxe strat ımı satılığa cıkardım.sonum hayır olsun 🙂
 
amca bu arada blues jr a delay i inputtan girince nasıl sonuc alıyorsun.fx return olmamasının dezavantajını hissediyormusun ?
 
Fx return şimdiye kadar hiç kullanmadım dostum. Normal girince gayet güzel oluyor. fx return bildiğim kadarıyla balanslanmış sesler için oluyor. Yani bir preamp ile oraya giriş yapılır diye biliyorum. Delayden önce preamp varsa o şekilde olabilir. Bizim diğer gitarist preamptan sonra digital phase, delay vs. kullanıyor ve her zaman fx returne giriyor. Bu konuda yanlışım varsa özür dilerim.
 
amca demiş ki:
Deluxe tonları daha yumuşak ve parlak geldi bana. Deluxe tam alınası bir alet.

Ayrıca amfinin büyüdükçe tonlarının güzelleştiğini söylesem yalan olmaz. Daha güçlü hele ki iki adet 12 inç hoparlörden çıkan sesin tadı bir başka 🙂 Güç arttıkça evde kullanım sorun teşkil edebilir ama kısık seste bile kullanılsa 40 wattlık bir amfinin o derinlerden gelen etkileyici tonu 15 wattlık bir amfininkinden çok daha iyi olacaktır.

amca, sahnede blues jr.'ı yarısına kadar açabildiğini söylemiştin. kafamda muhakemesini yapmak açısından soruyorum, grubun muhteviyatı nedir, davul, bas, ikinci gitar vs. de var mı? çaldığınız tarz hakkında da biraz bilgi verirsen yardımcı olur. o volümde zorlanmış power lamba seslerini gönlünce elde edebiliyor musun?

kafama takılan bir nokta da, eğer sahnede blues deluxe'ü kullanırsan sanırım volümünü yarıdan bile az açabilirsin, bu da power lambaları hemen hiç zorlayamayacağın anlamına gelir. yanılıyor muyum?
 

Geri
Üst