Fender Esquire Wiring

Arkadaşlar, orjinal Fender ve Custom Shop parçalarından bir partcaster topluyorum da. Fender "esquire" olacak tek manyetikli. Wiring konusunda çok fazla spekülasyon var. Orjinal wiringte neck pozisyonunda 0.50uf cap kullanılıyor ve baya boğuk. Sanki ton potansını sonuna kadar kısmıssın gibi bir ses. Zaten bir bass gitarı taklit edebilsin diye yapılmış. Leadlerde ve genel çalımda oldukça kullanışsız. Bu sesi biraz daha parlatmak için kapasitör değerlerinde değişimler yapıyorlar. Ve araştırdığımda herkes bir sürü değerden bahsediyor. Kafam çok karışmış durumda. Esquire konusunda bilgili biri varsa Hangi kapasitörü veya wiring'i öneririsiniz diye sormak istedim. Ayrıca konudan bağımsız ama oldukça merak ettiğim başka bir konuda da. Kablolar. wiring kablosunun kalitesi tonda ne gibi değişimler yaratır. "Clothed cable" daha mı iyi bir tona sebep olur mesela?

1000pf kapasitörler daha p90 gibsonmsı bir tonu var. Aslında benim de aradığım şey bu. Ancak bunun için hangi kapasitörü almak daha mantıklı emin değilim aslında.

Referans aldığım gitar bu btw. burada da kapasitörü değiştiriyor, benim de istediğim böyle. Ama hangi kapasitör değeri söylemiyor.

Son düzenleme:
Kapasitör değer düştükçe filtreleme azalır yani tonda daha az bas kesilir ve daha açık ve parlak olur. Bu mantıkla daha düşük değerlerde kapasitörler deneyerek kulağına en iyi geleni seçersin. Aliexpress'te sovyet dönemi vintage kapasitör satan bir kaç satıcı var. 0.01, 0.015 veya 0.022 uf olabilir.

Mesela aşağıdaki linkte 0.01 var ben bunun 0.033 olanını alıp teleye taktım çok memnun kaldım.

Kablonun yani iletken kalitesinin ton üzerinde etkisi olur ama kaplamasının materyali (kumaş veya pvc) tonu etkilemez. Yani ince ve düşük kaliteli alaşımlı bir kumaş kaplamalı kablo yerine yüksek saflıkta bakır bir pvc kaplama kablonun daha iyi sonuç vermesi muhtemel.

Kapasitör değer düştükçe filtreleme azalır yani tonda daha az bas kesilir ve daha açık ve parlak olur. Bu mantıkla daha düşük değerlerde kapasitörler deneyerek kulağına en iyi geleni seçersin. Aliexpress'te sovyet dönemi vintage kapasitör satan bir kaç satıcı var. 0.01, 0.015 veya 0.022 uf olabilir.

Mesela aşağıdaki linkte 0.01 var ben bunun 0.033 olanını alıp teleye taktım çok memnun kaldım.

Kablonun yani iletken kalitesinin ton üzerinde etkisi olur ama kaplamasının materyali (kumaş veya pvc) tonu etkilemez. Yani ince ve düşük kaliteli alaşımlı bir kumaş kaplamalı kablo yerine yüksek saflıkta bakır bir pvc kaplama kablonun daha iyi sonuç vermesi muhtemel.
müthiş bilgiler teşekkürler. önerdiğiniz bir kablo var mı acaba? Galba ben 0.01 kullanacacğım. o daha gibson es tonlarını andırıyor gibi baktıgımda.

Çok kablo tecrübem yok açıkcası. Yıllar evvel allparts marka kumaş kablo almıştım hep onu kullanıyorum. Arada meraktan ucuz çin malı manyetikler alıyorum bazılarının kabloları kumaş oluyor ve allparts ile arada baya kalite farkı var. Hem tellerde hem kumaş kalitesinde. Bu kapasitörü satan waaah isimli markanın kabloları kaliteli olabilir ama kapasitörle birlikte 3 way switchini de almıştım diğer çin malı switchlere göre çok daha kaliteli. temu'da da satış yapıyordu sanırım kablo fiyatı da uygun denenebilir bence.

Çok kablo tecrübem yok açıkcası. Yıllar evvel allparts marka kumaş kablo almıştım hep onu kullanıyorum. Arada meraktan ucuz çin malı manyetikler alıyorum bazılarının kabloları kumaş oluyor ve allparts ile arada baya kalite farkı var. Hem tellerde hem kumaş kalitesinde. Bu kapasitörü satan waaah isimli markanın kabloları kaliteli olabilir ama kapasitörle birlikte 3 way switchini de almıştım diğer çin malı switchlere göre çok daha kaliteli. temu'da da satış yapıyordu sanırım kablo fiyatı da uygun denenebilir bence.
zamanı gelince bana biraz kablo satar mısın?

benim manyetiğin kutusundan çıkan "esquire" devresi bu. acaba videodaki gibi hangi kapasitörü değiştiricem tonu aydınlatmak için onu anlayamadım sadece.

WhatsApp Image 2025-07-11 at 19.53.05.webp

Dirence bağlı olan üsttekini değiştirmen gerekiyor sanırım. Bir de daha sadeleştirilmiş eldred mod diye bir mod varmış bence onu da deneyebilirsin. İhtiyacın olan 4700pF (0.0047uf) ve 0.05uf kapasitör. Bence bu mod tam senin aradığın şey zaten. Aşağıdaki linkte türkiye'den bir satıcı 0.0047uf vintage kapasitör satıyor: Jan Marka 0.0047uF 4n7 4.7nF 400VDC Kapasitör - NOS - 1 Adet
başka değerlerde de bir çok kapasitör varmış ben de buradan bir kaç tane almayı düşünüyorum.
B88C0C51-9E38-43AE-A00C-5060DC1F4846.webp

Son düzenleme:
Dirence bağlı olan üsttekini değiştirmen gerekiyor sanırım. Bir de daha sadeleştirilmiş eldred mod diye bir mod varmış bence onu da deneyebilirsin. İhtiyacın olan 4700pF (0.0047uf) ve 0.05uf kapasitör. Bence bu mod tam senin aradığın şey zaten. Aşağıdaki linkte türkiye'den bir satıcı 0.0047uf vintage kapasitör satıyor: Jan Marka 0.0047uF 4n7 4.7nF 400VDC Kapasitör - NOS - 1 Adet
başka değerlerde de bir çok kapasitör varmış ben de buradan bir kaç tane almayı düşünüyorum.
179421 eklentisini görüntüle
peki burada basitleştirilmiş bir versiyon var. normal şemadaki bir direnç ve bir kapasitör çıkarılmış. bunun sese ne gibi bir etkisi olur acaba ya.

5:20den sonra açıkladığı şeyden istiyorum ben. burada normal devreden sadece bir kapasitörü değiştirmiş dime anladıgım kadarı ile?

Bunlar ancak deneyerek tecrübe edilecek, anlaşılacak subjektif mevzular. Başkası için güzel olan senin için kötü olabilir veya tam tersi. Tavsiyem birden fazla değerde ve çeşitte kapasitörler al farklı denemeler yap.

Şu videodaki gibi iki tane klips alıp kapasitörleri her seferinde lehimlemekle uğraşmadan deneme yapabilirsin.

Geri