Fender Meksika Standart için köprü önerisi

Herkese selamlarv ve sevgiler. Yine bir öneri ve fikirlerinizi almak için burdayım. Fender Meksika Standart gitarımın köprüsünü değiştirmeye karar verdim. Lakin, ölçüler konusunda kararsız ve tereddütteyim. Kimisi sorunsuz montajlanmış ama blok dışarı taşmış. Kimisi sorunsuz montajlanmış ama blok yuvaya sığmadığı için gövde traşlanmak zorunda kalmış gibi durumlar mevcut. Bu şekilde değişim yapan dostlar varsa, fikir ve tavsiyelerine açığım. Gitar üzerinde yontma biçme olmadan uyar dediğiniz tavsiyelere ihtiyacım var. Mümkünse şunu takarsan cuk oturur temalı öneriler benim için inanılmaz bir nimet olur. Köprüden beklentim , kalın çelik blok ve çelik saddle olması.. Vintage saddle olursa bal kaymak.. Olmassada can sağlığı..

fender meksikaların tremolo bloğu zaten yeterince kalın değil mi. vintage saddle'dan kasıt da 6 pts ise 2 pts zaten 6 pts gibi sabit de kullanılmıyor mu ben bilgi için soruyorum.

@crushhh dostum selamlar,

Kisisel deneyimlerimi gozden gecirince sana katilmadigimi soylemeliyim. Elimden cok fazla strat gecti (USA, MX, Squier ve diger Cin mali cakmalar) hatta su an da aktif kulandigim stratim 20 kusur yil once sifir alip zamanla modifiye ettigim Cin mali bir marka strat.

MX stratlarin koprusu oldukca kalin ve saglam. Ben yillarca hic bir yerini asindirip bosluk yaratmayi beceremedim. Ancak kullanim tarzimiz farkli olabilir, saygi duyarim.

Daha alakali yardimci olabilmek adina "Fender Meksika Standart" modelindeki koprunun fotografini yuklemen mumkun mu acaba? Konu strat olunca yanlis anlasilma cok olabiliyor. Bunu ortadan kaldiralim.

6 noktadan vidali mi yoksa 2 noktadan vidali mi?
Saddle vidalari hizali mi? (vida saddle in tam ortasina mi giriyor yoksa kenara yakin mi)
Saddle larin vintage gibi kivrik mi yoksa squierlerdeki gibi duz mu?

Ben bu konuda, 2 noktadan vidali usa strat koprusu tercih etmistim. Cok uzun zaman oldu hala guzel guzel kullaniyorum. Sikayetim yok. Govde orjinalde 6 noktadan vidali kopruyle gelen bir govdeydi. 2 noktadan vidali kopru takmak icin iki delik delindi. Bir tanesi sorunsuz delindi. Birinde vernik catlagi gibi yuzeysel bir catlak olustu ancak pickguardin altinda kaldigi icin sorun olmadi. Blok sorunsuz sigdi (dive bomb mudur nedir o sekilde) dibine kadar yatirmadim hic ancak gayet guzel harekt ediyor.

Cok kaliteli kopru ureten firmalar var ama (mantikli bir aciklamasi olmasa da) strat modifiye ederken ne yaparsak yapalim USA strata benzetmeye calisiyormusuz gibi hissedip USA Fender parcalarina yoneliyorum hep. Henuz pisman olmadim.

Hatta su an hafif Charvel tarzi (rear-routed denilen) bi strat toplama dusuncesindeyim (hesap kitap vs.). Govdeyi yapacak firma buldum, fiyatta anlastim ama boya pahali tutuyor. Boya arastiriyorum. Usenmezsem yeni bir konu acip foruma soracagim. O projede de 2 noktadan vidali Fender USA strat koprusu kullanacagim.

Player ise 86-07 American standard köprüleri iyi olur. Hatta Ultra Stratlardaki köprülerden de alabilirsiniz.

Fender dışındaki köprülerin pivot aralığı, tel aralığı konusunda bi garanti veremem ama bu köprüler tam uyumludur. American Deluxe strat köprü stokta yokmuş herhalde, paylaşacaktım linkini ama bulamadım

Bireysel ithalat kotası çok düşmeden önce Charless Guitar diye bir siteden Callaham blok almıştım, onu taktım, American standard plate'ine, öyle kullanıyorum. Eğer kalın bir blok da kriteriniz ise, dışarıdan arkadaşınıza aldırtma imkanınız varsa tavsiye ederim. Burdan sipariş ederseniz gümrükte sıkıntı olur. 60 sterlin gibi bi fiyatı vardı.

20251009_211759.webp

Son düzenleme:
@crushhh dostum selamlar,

Kisisel deneyimlerimi gozden gecirince sana katilmadigimi soylemeliyim. Elimden cok fazla strat gecti (USA, MX, Squier ve diger Cin mali cakmalar) hatta su an da aktif kulandigim stratim 20 kusur yil once sifir alip zamanla modifiye ettigim Cin mali bir marka strat.

MX stratlarin koprusu oldukca kalin ve saglam. Ben yillarca hic bir yerini asindirip bosluk yaratmayi beceremedim. Ancak kullanim tarzimiz farkli olabilir, saygi duyarim.

Daha alakali yardimci olabilmek adina "Fender Meksika Standart" modelindeki koprunun fotografini yuklemen mumkun mu acaba? Konu strat olunca yanlis anlasilma cok olabiliyor. Bunu ortadan kaldiralim.

6 noktadan vidali mi yoksa 2 noktadan vidali mi?
Saddle vidalari hizali mi? (vida saddle in tam ortasina mi giriyor yoksa kenara yakin mi)
Saddle larin vintage gibi kivrik mi yoksa squierlerdeki gibi duz mu?

Ben bu konuda, 2 noktadan vidali usa strat koprusu tercih etmistim. Cok uzun zaman oldu hala guzel guzel kullaniyorum. Sikayetim yok. Govde orjinalde 6 noktadan vidali kopruyle gelen bir govdeydi. 2 noktadan vidali kopru takmak icin iki delik delindi. Bir tanesi sorunsuz delindi. Birinde vernik catlagi gibi yuzeysel bir catlak olustu ancak pickguardin altinda kaldigi icin sorun olmadi. Blok sorunsuz sigdi (dive bomb mudur nedir o sekilde) dibine kadar yatirmadim hic ancak gayet guzel harekt ediyor.

Cok kaliteli kopru ureten firmalar var ama (mantikli bir aciklamasi olmasa da) strat modifiye ederken ne yaparsak yapalim USA strata benzetmeye calisiyormusuz gibi hissedip USA Fender parcalarina yoneliyorum hep. Henuz pisman olmadim.

Hatta su an hafif Charvel tarzi (rear-routed denilen) bi strat toplama dusuncesindeyim (hesap kitap vs.). Govdeyi yapacak firma buldum, fiyatta anlastim ama boya pahali tutuyor. Boya arastiriyorum. Usenmezsem yeni bir konu acip foruma soracagim. O projede de 2 noktadan vidali Fender USA strat koprusu kullanacagim.
Oncelikle cevap icin tesekkurler. Yazim icin kusura bakmayin. Telefonda ingilizce.klavye yuklu sadece...Bende sizinle hem fikir olmak isterdim konuda lakin cinko alasim kopruler bir zaman sonra parcalanmaya basliyor. Hatta tremolo yaylarini bile takarken cok dikkatli olmak lazim.. Yay siyirincs bile kirilma, parca kopma ihtimali var. Yakin cevremde yasadigim ornekleride var. Hatta cinko alasimli bir kopru vardi elimde. Hala duruyorsa resim atayim nasil asindigina dair. Bilgi bakimindan dursun buralarda. Ben 6 vidali kopru ariyorum. Bildigimiz fenderin klasik vintage bukme saddleli pw29 kodlu 2006 sonrasi modernize edilmis koprusu mevcut. Kagit ustunde verilen ve benim olcumlerim soyle.

Saddle genisligi 10 mm vida girisleri ortadan. Fenderde genelde hep ortadan. Aksini hic gormedim
Montaj vidalari merkez uzakligi 10.5 mm
E den E ye 52.5 mm
Tremolo uzunlugu (plateden tel girislerine kadar olan kisim) 40 mm.

Ne Gotoh ne Wilkinson gibi firmalarda bu olculeri goremedim.. Bu olculerdeki bulabildigim tek kopru modelleri, Solo Muzik Ankaranin sitesindeki, Partsland marka pirinc saddle, pirinc yada celik bloklu iki modeldi. Kagit ustunde benim olculer uysada, internet aramamda herhangi bir kaynak bulamadim. O yuzden riske giremedim. Sagolsun Solo Muzikten Koray hocamda ilgilendi ve bunlari tavsiye etti.
Simdi bazi kopruler var. Montaj delikleri daha genis ve elips sekline yakin. Onlarda kafami kurcaliyor uyar mi uymaz mi bilemiyorum. Civarda yada yakinda luthiyeye ulasimim yok soramiyorum. Durum bundan ibaret. Resimler ekte... Herkese sevgiler ve selamlar.

IMG_20251104_040500.webp IMG_20251104_040539.webp

Bu iki linkteki urunler de cinko mu? Vida olculeri uyuyor mu?

Bu iki linkteki urunler de cinko mu? Vida olculeri uyuyor mu?
Yok bunlarda uymuyor ne yazik ki...
Malzeme detayi belirtmemis. Kesin bir yorum yapmam faydasiz olur... Ama bugune kadar caldigim Amerikan Fenderlerin butun bloklari celikti. Bunlarda celiktir diye dusunuyorum.
Cok enteresan bir durum ki, dunyanin en koklu ve en cok gitar satan markalarindan birine uyacak olcude kopru bulamiyorum 🙂 Bir tek gitarparca.com isimli Luthiye Rifat Türen ustaya ait sitede orjinal meksika koprusu var. Zaten gitarin ustunde de aynisi var...

Fenderde genelde hep ortadan. Aksini hic gormedim
Bunu atlamisim. Amerikan tele ve stratlarda olan '86-'07 koprulerde saddle vidalari saddle a ortadan girmiyor. Bir kenara daha yakin noktadan giriyor.

Ben orada yasarken Turen ailesi (kari koca ikisi de) bana cok yardimci olmustur.

USA modellerin plate denen kismi buyuk mu geliyor yoksa vida delikleri mi denk gelmiyor tam anlayamadim orasini.

Eski seri meksika standard modelinde 52,5 montaj delikleri arası olan , 6 vidalı köprülere uyumlu çelik blok Guitarfetish 'te var. Bizim burada bulabileceğiniz bir yer yok, bir ara forumda yanlış hatırlamıyor isem , Zenginmühendis nickli arkadaş üretip, bir kaç tane sattı. Aliexpress'te de benzer bloklar var ancak gümrük vs ile zaten şu an alınamıyor

Bunu atlamisim. Amerikan tele ve stratlarda olan '86-'07 koprulerde saddle vidalari saddle a ortadan girmiyor. Bir kenara daha yakin noktadan giriyor.

Ben orada yasarken Turen ailesi (kari koca ikisi de) bana cok yardimci olmustur.

USA modellerin plate denen kismi buyuk mu geliyor yoksa vida delikleri mi denk gelmiyor tam anlayamadim orasini.
Montaj delikleri tutmuyor. Yeniden kapatip delmek lazim var olan yerleri.. Memlekette gorusmedigim luthiye ,firma kalmadi🙂 Kimsenin bir fikri yok 🙂

Eski seri meksika standard modelinde 52,5 montaj delikleri arası olan , 6 vidalı köprülere uyumlu çelik blok Guitarfetish 'te var. Bizim burada bulabileceğiniz bir yer yok, bir ara forumda yanlış hatırlamıyor isem , Zenginmühendis nickli arkadaş üretip, bir kaç tane sattı. Aliexpress'te de benzer bloklar var ancak gümrük vs ile zaten şu an alınamıyor
Eski yazilarini gecenlerde gordum. 2015 gibi oyle bir girisim olmus. Ama sanirim artik aktif uyelerden degil. Yinede bir umut belki arada girip cikiyorsa gorurse yardimci olur diyecegim ama etiketlenmiyorda 🙂

Geri