Fender original kablosu alınır mı?

kaliteli malın sizi bizi, yerlisi yabancısı vs olmamalı... çok nadir birkaç istisna dışında iyi bir şey alayım ama yerliye de destek vereyim dedikten sonra hay kafama sçym demediğim az örnek vardır....
ticari ahlak, üretim kalitesi, satış sonrası destek kıl tüy bunlar önemli... yoksa bana ne bayrağından... en baba mal burada üretiliyorsa alırım ne olacak
ama dediğim gibi biraz hesaplı olsun, yerli olsun destek vereyim dediğim vakaların %75'i hayal kırıklığı oldu hep
üretici de bayrağa dayalı tercih yapanlar nasılsa bana gelir dedikçe şimdi sürünen galerici, kazıkçı Bodrum esnafı ve amlakçı tayfası gibi olur, o yüzden bizde 10 seneden uzun dayanan marka çok nadir çıkıyor holdingleşebilmişlier hariç

Küççük bir hortlatma 🙂

Enstrüman ve mikrofon kablolarında kendi tecrübelerime göre söyleyeceğim yegane önemli etken, ekran veya shild dedikleri, kablolar üzerindeki folyo tipinde bir koruma malzemesi ile kaplı olması durumudur. Bu shild/ekran dediğimiz meret, kablomuzun dışarıdan gelebilecek olumsuz etkenlere (buna da crosstalk veya gürültü deniyor) karşı maksimum seviyede korunmasını sağlar. Örneğin Ekran/shild olarak zayıf bir kablo, yanından geçen 220V elektrik kablosundan direk crosstalk/gürültü kapar ve bu size amfiden gelen b.ktan bir dip gürültüsü olarak geri döner. Bunlra engel olmak için de bu shild/ekran dediğimiz malzeme kullanılır.

Bir diğer konu ise, kablo imalatında kullanılan maden (bakır/aluminyum hatta bazen altın) miktarının fiyata göre paralel ilerlemesidir. Bir enstruman kablosunda bakır oranı ne kadar azalırsa, direnç o kadar artar ve bu da gün sonunda sizin enstrumandan çıkan sinyalin amfinize olması gerekenden daha düşük gitmesine sebep olur. sonra uğraş dur, pedalla boostlayayım falan filan 🙂

Dandik kablolarda kabloyu kesip içine bakın, bakır renkli kablo muhtemelen göremezsiniz. Tamamen aluminyum olarak karşınıza çıkabilir.

Son olarak da bu maden meselesi, sahnede 5metre ve üzeri kablo kullanmıyorsanız sizi çok da üzmez gibi. 3 metrelik enstruman kablosunda olacak kayıp bence devede kulak gibi birşey olur. Amma velakin bu konu da biraz görecelidir. Bazı müzisyenler ton için adam dövme potansiyeline sahip olduğundan mütevellit bu konuya takılabilir.

Tam bu noktada yerli kötüdür olayına katılmıyorum.

1. örnek planet waves kablo, shild/ekran dediğimiz materyal hiç yok. ayrıca içindeki iletkenin solukluğu vs de az çok kendini gösteriyor. Eski bir kablo olduğu için referans alınmaktan çok uzak. Markayı kötülemeyelim 🙂 Fakat ucuz yollu birçok kablonun akıbeti de böyledir.
1759476794333.webp

2. örneğimiz TR koşullarında bulabileceğiniz en iyi kablo (yabancı) markalarından birisne ait, en tutulan enstruman kablolarından birisi. Amphenol markasının Amphe-Sound serisi.. Canlı uçlar sağlam bir ceket-kılıf içerisinde geliyor ve ekran/shild dediğimiz materyale sahip.
1759476910556.webp

3. örnek ise çok fantastik 🙂 Yerli bir kablo firmasının profesyonel seri ürünü (firma ismini maalesef unuttum, kablo üzerine satışı yaptıkları firma ismini yazdıkları için veremiyorum. Emek veya Temka ama tam olarak hangisi emin değilim)

Kabloda şasi, shild işini abarttıkları gibi, canlı uçlarda ceket üzerinde ayrı bir shild/ekran daha kullanmışlar. Bakırın rengi de materyal kalitesi olarak fikir verecektir.

Şahsi kanaatim, uzun mesafeli mikrofon taşımıyorsanız tamamen fantastik bir kablo. Gereksiz.
1759477116231.webp

Alttaki arkadaş KIRLIN (ekransız, aslında el yapımı..) Sadece konektör lehimlenen kısıma makaron tarzı kendi logosu olan malzeme kullanarak mukavemeti sağlamış. Gayet sıradan bir jack kullanılmış.
1759477400512.webp

Son arkadaşımız da Emek kablo 🙂 ucuna jack'ı taktırıp alırsanız işçilik bu, ona takılmayın 🙂 Mümkünse kendiniz yapın. Zor değil. Bir şasi, bir canlı uç var fakat canlı uç 2 kat kaplama ile taşınıyor. Sadece gitar için üretildiğini düşünürsek bence başarılı bir kablo.
1759477535751.webp

kodunu neyin merak eden olursa aşağıdaki gibidir.
1759477560094.webp

Yukarıdaki seçenekleri göz önünde tutarak kablo seçecek olursam, Hazır seçeneklerden Kirlin olanı tercih ederdim.
Psikopat derecede hastalıklı bir müzisyen arkadaşıma önereceksem de Emek kablo ile Amphenol jack önerirdim. Fıstık gibi kablo ucuna 66 TL ye jack da alıp takmam.
Jack 2 adet olacak ve birim fiyatına bakılacak olursa değer/değmez kısmına siz karar verin.
Şuraya şeeettiryorum fiyatını.
1759478008853.webp

Tamamı kendi fikrim olup, nacizane tecrübeme dayalıdır. Daha tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

jack kablo bağlantısını düzgün yaparsan her türlü iş görür. plastik değilde metal gövdeli jak alacaksın, asıl önemli konu da kablo yükünü lehim noktalalarına aktarmayacak şekilde dış gövdeyi kabloya uyumlu hale getireceksin. işin püf noktası bundan ibaret. Yoksa iki kablo gerilmesiyle kablo jack bağlantısı kopar gider.
o yukardaki bağlantı içler acısı mesela ...
Jackın fiyatına gelirsek cost efektif bulmadım. Zira kullandığımız kirlin jack ın tasarımını da yeterli bulduğumuza göre 600 tl jacka ben vermem... meraklısı varsa da alabilir yani...

Son düzenleme:

Geri