1-)Selamlar elektro gitarda yeniyim sizce nasıl ilerlemeliyim? Önce parmak egzersizleri mi yapmalıyım yoksa nota değerlerini mi öğrenmeliyim, 1-2-3-4 egzersizini tek teldeyken çok rahat yapıyorum ama alt veya üst tele geçerken ellerim birbirine giriyor (bir haftadır çalıyorum). Bir de gitarda sol elime bakarken alt/üst tele inip çıkınca ellerim kontrolden çıkıyor ama sağ ele bakıp yaptığımda çok daha rahat yapıyorum zamanla düzelir mi?
2-)Elektro gitarımı ses kartı aracılığıyla dizüstü bilgisayarıma bağlıyorum. Bilgisayarı fişe takarsam veya ses kartına bağladığım hoparlörü fişe takarsam dip gürültü sorunu ortaya çıkıyor, ama laptopu fişe takmayıp ses kartına kulaklık taktığımda hiç dip gürültü olmuyor. Gitarımın iç tesisatında sorun yok zaten yeni tamir oldu, sorun hangi nedenden kaynaklı ve nasıl çözebilirim?
Birinci sorunuzun cevabı: İmkanınız varsa ders alın. Elektro gitarda yeniyim demişsiniz, ama gitarda da yeni olduğunuz sonucunu çıkartıyorum sorularınızdan. Gitara geç başlamış birisi olarak çok fazla deneme yanılma yapma imkanınız olmaz, buna hem vaktiniz hem de motivasyonunuz yetmez. İyi bir gitar hocası ile çok daha hızlı yol alır ve yanlış beklentilere girmezsiniz. Çünkü öğrenmeniz gereken çok fazla şey var, bunlar bir noktada çorba olur, erişkinlerin hayatında başka sorumluluklar ve zaman alan şeyler olduğundan da bunlarla baş etmek kolay olmaz. (Not: Profilde gözüken yaşınızı baz aldım.)
Çok basit bir kaç örnek vereyim, neden bir hocaya ihtiyacınız olduğunu çok daha iyi anlarsınız:
1)Parmak egzersizi mi, nota değeri mi ? sorusu, elmamı armut mu sorusu aslında. Kıyaslanabilir şeyler değil. Nota değerleri size müzik teorisi konusunda yol gösterir, ama gitarda ilerletmez. Ama gereksiz olduğu anlamına da gelmez. Tercihen bunların ikisini de öğrenmeniz lazım, ama bambaşka sebeplerden.
2)"Tek teldeyken çok rahat yapıyorum". Acaba ? Ne kadar rahat ? Kaç metronomda ? Pena ile vurmadan da mı rahat ?
O egzersiz o kadar yanlış anlaşılır ve çalışılır ki... Mesela, sol elin en zayıf kısımları (yüzük ve serçe parmakları) başlangıçta çok güçsüz ve koordinesizdir. Bu egzersizi penalayarak çalışıtığınızda, pena vuran el bu zayıflıkları kapatır. Tek pena vuruşu ile (ilk notaya) her iki yöne doğru (tizden pese, pesten tize...) tek telde çalışmayı deneyin. Her nota temiz bir şekilde çıkıyor mu ? Bu egzersiz ömür boyu çalışılacak ve sürekli yapılacak bir şeydir (ısınmak için de kullanılır). Bir haftada filan da pek bir yere varılmaz. "Aylar" zarfında düşünmek gerekir. Sadece sol elde (hiç pena vurmadan veya çok az vurarak) çalıştığınızda sol eli güçlendirir, penalayarak çalışıtığınızda ise iki el için senkronizasyon egzersizidir aynı zamanda.
3)Alt veya üst tele geçerken parmaklar biribirine giriyor... Tek telde henüz oturmamışsa elbette girer.... Ayrıca, pena ile tel geçmek apayrı bir beceridir, ayrıca çalışılması gerekir. Sİzi bir çok şeyi birarada yapmaya çalışıyorsunuz.
4)Egzersizler sadece kas hafızasıdır. Bunlarla müzik yapılmaz. Çok iyi egzersiz çalıp başka pek bir şey çalamayan, ama hiç egzersiz çalışmayıp gitarla müzik yapmayı başaran insanlar var. O nedenle başka şeyler de yapmak gerekir gitarla....
Gibi gibi... Youtube videoları ile bu işe olmuyor. Pek çok arkadaşın gerçekçi olmayan beklentilere girmesine sebep oluyor sadece.
Hep verdiğim tavsiyeyi size de vereyim: Gitarı önce öğrenip sonra çalınacak bir şey olarak düşünmeyin. Bu erişkinlerin klasik hatasıdır. Gitarla mümkün olduğu kadar çok vakit geçirin. "Tıngırdatın..." Kulaktan bir şeyler çıkarın. Teknik konusunda endişe etmek için çok erken. Ve aslına bakarsanız biraz da geç....