Floyd Rose Gitar Alınır mı?

Herkese selam

Yaklaşık bir yıldır kendi kendime elektro gitar çalıyorum ve bu süreçte orta-üst düzey parçalara kadar geldim. Metallica’nın bazı sololarını, hatta EVH’in birkaç solosunu çalabiliyorum. Kısa sürede böyle bir ilerleme kaydettim.

Şimdi yeni bir gitar almayı planlıyorum ve iki model arasında kaldım. Biri sabit köprü, diğeri ise Floyd Rose’lu. Floyd Rose’un sık akort kaçırdığını, bakımının zahmetli olduğunu ve çeşitli problemler çıkardığını duydum. Eğer alırsam kullanırım, sorun etmem ama almasam da eksikliğini hissetmem gibi düşünüyorum.

Sizce hangisi daha mantıklı olur? Floyd Rose’un avantajları dezavantajlarına değer mi? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler şimdiden! 🤘

Floyd Rose bir markadır. Hareketli köprü üretiler. Aynı şekilde Gotoh, Kahler gibi. Bilindik markaların yaptığı köprüler var. Bir de bu markaların daha ucuz versiyonları var. Yani sizin anlayacağınız Mercedes de araba Fiat da araba. Umarım anlatabilmişimdir.

Floyd Rose bu işin öncüsüdür. Akort falan kaçırmaz. Pahalıdır. Zaten üst seviye gitarlarda kullanılır. Alacağınız gitarın köprü sistemini araştırmanızı tavsiye ederim.

Floyd Rose bir markadır. Hareketli köprü üretiler. Aynı şekilde Gotoh, Kahler gibi. Bilindik markaların yaptığı köprüler var. Bir de bu markaların daha ucuz versiyonları var. Yani sizin anlayacağınız Mercedes de araba Fiat da araba. Umarım anlatabilmişimdir.

Floyd Rose bu işin öncüsüdür. Akort falan kaçırmaz. Pahalıdır. Zaten üst seviye gitarlarda kullanılır. Alacağınız gitarın köprü sistemini araştırmanızı tavsiye ederim.
İşte hocam sormak istediğim konu bu hareketli kötü sistemi almaya değer mi? Özellikle Special Edition Floyd Rose köprülerin çok sıkıntılı olduğunu duydum. Benim Seçtiğim Gitardaki Köprü "Floyd Rose® Licensed Jackson® Double-Locking Tremolo". Tam olarak sormak istediğim şey her zorluğuna rağmen Floyd rose köprüye sahip bir gitar almak Düz köprüye sahip bir gitar almaktan mantıklı mı

İşte hocam sormak istediğim konu bu hareketli kötü sistemi almaya değer mi? Özellikle Special Edition Floyd Rose köprülerin çok sıkıntılı olduğunu duydum. Benim Seçtiğim Gitardaki Köprü "Floyd Rose® Licensed Jackson® Double-Locking Tremolo". Tam olarak sormak istediğim şey her zorluğuna rağmen Floyd rose köprüye sahip bir gitar almak Düz köprüye sahip bir gitar almaktan mantıklı mı
Valla bende kötü kötü diye duydum ilk başladığım zamanlarda. Hiç de öyle değilmiş. İyi bir gitarda acayip keyifli sadece düşük modellerinde çok sıkıntı oluyor, kötü bir sistem değil biraz daha tercih meselesi.
FR 1000 olan 2 tane gitarım oldu ikisinide 2 yönde açık olarak kullandım akort kaçırmada hiç sorun yaşamadım. Sadece telleri yeni taktıktan sonra esnetmek lazım ve setup ı düzgün yapmak lazım bu biraz zaman alıyor. Kesinlikle kötü değiller

Valla bende kötü kötü diye duydum ilk başladığım zamanlarda. Hiç de öyle değilmiş. İyi bir gitarda acayip keyifli sadece düşük modellerinde çok sıkıntı oluyor, kötü bir sistem değil biraz daha tercih meselesi.
FR 1000 olan 2 tane gitarım oldu ikisinide 2 yönde açık olarak kullandım akort kaçırmada hiç sorun yaşamadım. Sadece telleri yeni taktıktan sonra esnetmek lazım ve setup ı düzgün yapmak lazım bu biraz zaman alıyor. Kesinlikle kötü değiller
Tamamdır hocam teşekkür ederim çok yardımcı oldu🤘

Floyd Rose’un sık akort kaçırdığını, bakımının zahmetli olduğunu ve çeşitli problemler çıkardığını duydum.
üstte açıklamış FR bir marka ama bu laf şehir efsanesi.... arabalar da kaza yapıyor binmeyelim
ama şu bir gerçek.. yeni başlıyorsan hareketli köprü biraz uğraştırabilir, hevesin kaçar ... yeni veya eski ol ucuzundan sırf olsun diye konulan köprü de uğraştırır.. hareketli köprü işinde fiyat arttıkça iyileşen bir orantı var bu da hayatın gerçeği
o yüzden ilk tepki bunu soranlara (sorma ihtiyacı seviyesinde yolun başında olanlar diyelim) şimdilik bulaşma demek oluyor

üstte açıklamış FR bir marka ama bu laf şehir efsanesi.... arabalar da kaza yapıyor binmeyelim
ama şu bir gerçek.. yeni başlıyorsan hareketli köprü biraz uğraştırabilir, hevesin kaçar ... yeni veya eski ol ucuzundan sırf olsun diye konulan köprü de uğraştırır.. hareketli köprü işinde fiyat arttıkça iyileşen bir orantı var bu da hayatın gerçeği
o yüzden ilk tepki bunu soranlara (sorma ihtiyacı seviyesinde yolun başında olanlar diyelim) şimdilik bulaşma demek oluyor
Yani değmez diyorsunuz hocam teşekkür ederim. Çok yardımcı Oldunuz.🤘

FR köprüsünün tercihi aslında sizin çalım tarzınızla ilgili.
Mekanik gitar tarzını seviyor, sürekli hızlı çalıyorsanız arada bir FR köprüyle süsleme yapmak istiyorsanız, FR tercih edebilirsiniz.
Blues, Funk, Rock klasik şarkıları seviyorsanız FR tercih etmezsiniz.
Bana göre FR en büyük eksikliği bend yapmak çok zor. Bend çok kullanıyorsanız tavsiye etmiyorum.
Rock müzikte çok kullanılıyor. FR köprüde bend yaptığınızda köprü öne geliyor. Bend istediğiniz tatta olamıyor.
Bu sebeple birçok sanatçı tremolo veya sabit köprü tercih ediyor. İyi bir gitar değilse sustein de daha düşük kalıyor.
İbanezi herkes övüyordu merak ettim ve bir tane japon ibanez aldım. Boyası inanılmaz kötü, kenarı çarpınca boyası hemen dökülüyor.
Elimden oje düşmez oldu. Dökülen yeri oje ile dört beş sefer doldurak boyuyordum. Köprüleri belki akor kaçırmıyor ama gitarda sustein yok.
Biraz sert tuşe kullansanız köprü hareket ediyor ve tonal sıkıntılar oluşuyor. Ağacı basswood karanlık bir ton.
Rock müzik türleri için uygun değil. Baktım ne ton çıkıyor, ne çalımı keyifli değil sattım kurtuldum.
İbanez sevenede saygımız sonsuz. Onlarında kendilerine göre beğendikleri yanlar vardır.
Ama Amerikan tonlar yok gitarda. Fender, PRS, Gibson harika gitarlar. Metalde de ESP muhteşem.
ESP'nin (LTD değil) orjinal gitarları çok güzel M2 kullanıyorum. İnanılmaz stabil ve sustein gayet iyi.
İkinci bir gitar olarak FR köprülü bir gitar alacaksanız alın, onunda keyfine bakın 🙂
Tek gitar olarak devam edecekseniz, pek tavsiye etmem.

Ben daha önce gitar çalmıyormuşaşisau şaka şaka. 🙂

Bu bir tercih meselesi. Değmez değil tarz ile de alakalı. Mesela bu köprü olmazsa Vai' nin %50' sini çalamazsın. Teknik olarak müsade etmez yani. İlk başta uğraştırır kısmından korkma evet uğraştırır ama uygun (uygundan kastım fiyat değil) ve kaliteli bir köprüye sahip olursan tadından yenmez. 1 ay önce RG550 aldım. Edge tremolo köprüye sahip. Mesela ben inanılmaz bendler yapsam bile telim kopmadı. Başka arkadaşta kopmuş sürekli. Bu @solitude71 Utku abinin yazdığı gibi. "arabalar da kaza yapıyor binmeyelim" minvalinde bir durum. Yani başkaları sıkıntı çekiyor diye siz sıkıntı çekmeyeceksiniz ya da başkaları çekmiyor diye siz sorun çekmeyeceksiniz anlamına gelmesin. Bu sizinle de alakalı. Ben bu saatten sonra hep 1 tane sabit, 1 tane de bu tarz bir köprü sahibi olmaya karar verdim.

Pişman olup olmayacağınız özetle size bağlı ama ben pişman olmadım. D Drop C drop kısmını geç D-Tune bile yapman zor. Sabit akort durumlarında mükemmel bir seçim bu köprüler.

tempImageX1lH8x.webp

EVH parcalari ogrendigini belirtmissin. Bence kutuphanene hareketli koprulerle yapilan numaralari da (divebomb, flutter vs) eklemen gerekiyor. Orta yollu fena olmayan bir gitar alsan bence idare eder, o alinmaz su alinmaz diye hevesini kirmiyorum. 4 saat sahne yapmayacaksin fazla abanirim ayari bozulur gibi bir cekince yok, evde arada akordunu yapiverirsin.

- Bana göre FR en büyük eksikliği bend yapmak çok zor. Bend çok kullanıyorsanız tavsiye etmiyorum.
- Biraz sert tuşe kullansanız köprü hareket ediyor ve tonal sıkıntılar oluşuyor.
Bu dediklerin yay sayısını arttırarak veya daha kalın yay takarak bertaraf edilebiliyor. Köprünün hareket etme direncini arttırmış oluyosun, böylece bend yaparkenki kalkması, veya palm mute yaptığındaki içeri girmesi epey azalıyor. Tabi bununla paralel, kullanmak istediğinde kola uygulaman gereken kuvvet de artıyor, ama büyük bir sorun değil o.

Sustain'i öldürdüğüne katılıyorum. Bence, en üstün modeli de olsa, eksisi artısından büyük bir sistem. Tekrar edeyim, "bence".

Düşük seviye bir köprü eğer çok alışkın değilseniz size başta dert olarak gelecektir. Orijinal Floyd Rose köprü 400-500 euro civarında bir fiyatı var. Sizin seçtiğiniz gitarın tamamı 400-500 euro sanırım. Ben olsam bu seviyede bir köprü ile uğraşmazdım.

Düşük seviye bir köprü eğer çok alışkın değilseniz size başta dert olarak gelecektir. Orijinal Floyd Rose köprü 400-500 euro civarında bir fiyatı var. Sizin seçtiğiniz gitarın tamamı 400-500 euro sanırım. Ben olsam bu seviyede bir köprü ile uğraşmazdım.
Artik ben de OFR/Gotoh/LoPro Edge falan disinda koprusu olan gitarla calmiyorum ama 30 kusur yasina geldim. Ogrenciyken ben de o alinmaz edilmez denilen koprulerle caldim, onlarla gitar calmayi ogrendim ayar yapmasini ogrendim. 20 yillik her yeri capaklanmis yenmis kiytirik bir kopru olmadigi surece, gorece temiz kullanilmis bir kopru guzel ayarlarla cok da uzmeyecektir. Boza boza yapmasini da ogrenir internette video kayniyor.

Ben de o yollardan geçtim. Ibanez'in lisanslı köprüleriyle çok vakit geçirdim. Boz yap tekrar ayarla. Yeni tel tak vidaları oyna, dur köprü çok kalktı indir, tam paralel olmadı bir daha değiştir. Her seferinde tekrardan akort et falan filan derken soğudum. Hatta o kadar soğudum ki orjinal seri Floyd Rose köprülü gitarım da bile ne dive bomb yaptığım var ne kullandığım var.

Dediğim gibi bu işin bencesi. Ben uğraşırım severim diyorsan dikenine katlanırsın. Yoksa düşük seviye bir gitarda telimi takar çalarım diyorsan sabit köprü mantıklı bir seçimdir.

Peçeteye selpak demek gibi

Geri