Floyd Rose Gitar Alınır mı?

Ben daha önce gitar çalmıyormuşaşisau şaka şaka. 🙂

Bu bir tercih meselesi. Değmez değil tarz ile de alakalı. Mesela bu köprü olmazsa Vai' nin %50' sini çalamazsın. Teknik olarak müsade etmez yani. İlk başta uğraştırır kısmından korkma evet uğraştırır ama uygun (uygundan kastım fiyat değil) ve kaliteli bir köprüye sahip olursan tadından yenmez. 1 ay önce RG550 aldım. Edge tremolo köprüye sahip. Mesela ben inanılmaz bendler yapsam bile telim kopmadı. Başka arkadaşta kopmuş sürekli. Bu @solitude71 Utku abinin yazdığı gibi. "arabalar da kaza yapıyor binmeyelim" minvalinde bir durum. Yani başkaları sıkıntı çekiyor diye siz sıkıntı çekmeyeceksiniz ya da başkaları çekmiyor diye siz sorun çekmeyeceksiniz anlamına gelmesin. Bu sizinle de alakalı. Ben bu saatten sonra hep 1 tane sabit, 1 tane de bu tarz bir köprü sahibi olmaya karar verdim.

Pişman olup olmayacağınız özetle size bağlı ama ben pişman olmadım. D Drop C drop kısmını geç D-Tune bile yapman zor. Sabit akort durumlarında mükemmel bir seçim bu köprüler.

176801 eklentisini görüntüle
Çok iyi gitar. Arkadaşımdakini denemiştim valla Ibanez neckleri ile ilgili baya önyargılıydım en son kullandığım RG350 den sonra fakat pek öyle değilmiş. Hayırlı olsun

FR köprüsünün tercihi aslında sizin çalım tarzınızla ilgili.
Mekanik gitar tarzını seviyor, sürekli hızlı çalıyorsanız arada bir FR köprüyle süsleme yapmak istiyorsanız, FR tercih edebilirsiniz.
Blues, Funk, Rock klasik şarkıları seviyorsanız FR tercih etmezsiniz.
Bana göre FR en büyük eksikliği bend yapmak çok zor. Bend çok kullanıyorsanız tavsiye etmiyorum.
Rock müzikte çok kullanılıyor. FR köprüde bend yaptığınızda köprü öne geliyor. Bend istediğiniz tatta olamıyor.
Bu sebeple birçok sanatçı tremolo veya sabit köprü tercih ediyor. İyi bir gitar değilse sustein de daha düşük kalıyor.
İbanezi herkes övüyordu merak ettim ve bir tane japon ibanez aldım. Boyası inanılmaz kötü, kenarı çarpınca boyası hemen dökülüyor.
Elimden oje düşmez oldu. Dökülen yeri oje ile dört beş sefer doldurak boyuyordum. Köprüleri belki akor kaçırmıyor ama gitarda sustein yok.
Biraz sert tuşe kullansanız köprü hareket ediyor ve tonal sıkıntılar oluşuyor. Ağacı basswood karanlık bir ton.
Rock müzik türleri için uygun değil. Baktım ne ton çıkıyor, ne çalımı keyifli değil sattım kurtuldum.
İbanez sevenede saygımız sonsuz. Onlarında kendilerine göre beğendikleri yanlar vardır.
Ama Amerikan tonlar yok gitarda. Fender, PRS, Gibson harika gitarlar. Metalde de ESP muhteşem.
ESP'nin (LTD değil) orjinal gitarları çok güzel M2 kullanıyorum. İnanılmaz stabil ve sustein gayet iyi.
İkinci bir gitar olarak FR köprülü bir gitar alacaksanız alın, onunda keyfine bakın 🙂
Tek gitar olarak devam edecekseniz, pek tavsiye etmem.
Gerçekten çok faydalı bir yorum olmuş, deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. FR’nin bend konusunda sıkıntı çıkarabileceğini duymuştum ama sizin açıklamanız durumu daha net anlamamı sağladı. Sustain ve tonal stabilite de benim için önemli kriterler arasında, bu yüzden Floyd Rose’un artılarını ve eksilerini bir kez daha düşünmem gerekecek gibi.

İbanez konusunda da samimi yorumunuz için teşekkürler. Muhtemelen İbanez marka bir gitar alacağım.ESP M2 gibi bir gitarın ne kadar stabil ve sustain açısından tatmin edici olduğunu duymak güzel. Eğer ikinci bir gitar düşünürsem FR köprülü bir model alıp o tarafın keyfine de bakabilirim ama tek gitar alacağım için seçimim sabit köprü olacak sanırım.

Tekrar teşekkürler, gerçekten değerli bir bakış açısı sundunuz🤘

Ben daha önce gitar çalmıyormuşaşisau şaka şaka. 🙂

Bu bir tercih meselesi. Değmez değil tarz ile de alakalı. Mesela bu köprü olmazsa Vai' nin %50' sini çalamazsın. Teknik olarak müsade etmez yani. İlk başta uğraştırır kısmından korkma evet uğraştırır ama uygun (uygundan kastım fiyat değil) ve kaliteli bir köprüye sahip olursan tadından yenmez. 1 ay önce RG550 aldım. Edge tremolo köprüye sahip. Mesela ben inanılmaz bendler yapsam bile telim kopmadı. Başka arkadaşta kopmuş sürekli. Bu @solitude71 Utku abinin yazdığı gibi. "arabalar da kaza yapıyor binmeyelim" minvalinde bir durum. Yani başkaları sıkıntı çekiyor diye siz sıkıntı çekmeyeceksiniz ya da başkaları çekmiyor diye siz sorun çekmeyeceksiniz anlamına gelmesin. Bu sizinle de alakalı. Ben bu saatten sonra hep 1 tane sabit, 1 tane de bu tarz bir köprü sahibi olmaya karar verdim.

Pişman olup olmayacağınız özetle size bağlı ama ben pişman olmadım. D Drop C drop kısmını geç D-Tune bile yapman zor. Sabit akort durumlarında mükemmel bir seçim bu köprüler.

176801 eklentisini görüntüle
giriş kısmı iyiydi 😄 Ama gerçekten güzel bir açıklama olmuş. FR'nin doğru kaliteyle ve alışkanlıkla harika sonuç verebileceğini biliyorum.

Senin de dediğin gibi, herkesin deneyimi farklı olabilir. Kaliteli bir köprüyle sıkıntı yaşamayanlar da var, sürekli problem çekenler de. O yüzden bu tamamen kişinin çalım tarzı ve ne kadar uğraşmayı göze aldığıyla alakalı sanırım.

Sabit + FR kombinasyonu fikri mantıklı duruyor. Tek gitar alacağım sanırım tercihim sabit köprü olacak. Çok akort değiştirmem fakat yine de arada değişiyorum. En mantıklısı sırf sabit gibi,ileride belki 2. gitar olarak alırım.

Deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler, FR’ye bakış açımı biraz daha genişlettin 🤘

EVH parcalari ogrendigini belirtmissin. Bence kutuphanene hareketli koprulerle yapilan numaralari da (divebomb, flutter vs) eklemen gerekiyor. Orta yollu fena olmayan bir gitar alsan bence idare eder, o alinmaz su alinmaz diye hevesini kirmiyorum. 4 saat sahne yapmayacaksin fazla abanirim ayari bozulur gibi bir cekince yok, evde arada akordunu yapiverirsin.
FR’nin sunduğu bu tarz efektleri öğrenmek ve repertuarıma eklemek kesinlikle mantıklı olur. Eğer FR alırsam bunları denemek isterim.

Sahne yapma kısmına gelince, şimdilik sadece evde çaldığım için akor stabilitesi konusunda çok büyük bir sorun yaşamam diye düşünüyorum. Ama yine de uzun vadede FR'nin ekstra bakım gerektirdiğini de göz ardı etmemek lazım.

Dediğin gibi, çok da takılmadan orta seviye iyi bir gitar almak mantıklı olabilir. Fikirlerin için teşekkürler

Haklısınız hocam, çoğu şey tecrübeyle öğreniliyor. Şu an en üst seviye köprülerle başlamasam da, düzgün ayar yapmayı öğrenmek ve zamanla köprünün dilinden anlamak önemli. Sonuçta FR kullanacaksam, işin bakım ve ayar kısmını da göze almam lazım.

Şu an karar aşamasındayım,iyi ayarlanmış ve temiz kullanılmış bir köprüyle büyük sıkıntılar yaşamam gibi duruyor. Dediğin gibi, internet kaynakları da bol, ayar konusunu öğrenmek çok daha kolay artık.

Ama şu anki tercihim sabit köprü olacak gibi.

Fikirlerini paylaştığın için teşekkürler, deneyimli insanlardan böyle öneriler duymak gerçekten yardımcı oluyor

Artik ben de OFR/Gotoh/LoPro Edge falan disinda koprusu olan gitarla calmiyorum ama 30 kusur yasina geldim. Ogrenciyken ben de o alinmaz edilmez denilen koprulerle caldim, onlarla gitar calmayi ogrendim ayar yapmasini ogrendim. 20 yillik her yeri capaklanmis yenmis kiytirik bir kopru olmadigi surece, gorece temiz kullanilmis bir kopru guzel ayarlarla cok da uzmeyecektir. Boza boza yapmasini da ogrenir internette video kayniyor.
ilk gitarım 2013 yılında aldığım ltd mh50 idi, üzerinde floyd rose special vardı. Saddleleri zamak denen bir malzemedenmiş. aldıktan sonra 3. ayda tel takarken saddlenin vida dişlerini yedim. 1 yıl sonunda zaten saddlelerin hepsi pert olmuş vaziyetteydi, hepsine tornadan daha büyük dişli vidalar çıkarıp takmıştım yenen dişleri kurtarsın diye. En sonunda o yayları tutan ağaca giren o vidalar da yerinden fırlayınca, schaller marka floyd rose saddle seti alıp taktım, Lüthier Fatih Yılmaz satmıştı bana 100 tl ye. o ağacın vida giren yerlerini de komple reçine emdirerek sertleştirdim. Bu 2 işlemden sonra 5 yıl boyunca gördüğüm en iyi akort tutan köprü haline geldi. Sonra tanıdığım birine sattım o da hiç akort problemi yaşamamış

Sonuç olarak uğraşmak isteyince mutlaka çözüm bulunuyor ve floyd rose special gerçekten uğraştırıyor.

Geri