Floyd roseda enastonasyon ayari.

Merhabalar wolfgang standard gitarimda acaba entonasyon var mi diye merak ettim kontrol ettim ve bozuk oldugunu gordum. Ve internetten ogrendigim kadariyla yapmaya calistim ve cok kusursuz olmasada oldu ama gordugum fr koprulu gitarlarda hep 3 tiz telin saddle vidasi sagdan sola uzuyor ve 3 bas telde ayni sekilde oluyor. Ama brnim gitarimda 6 saddleda sagdan sola uzuyor fotograftaki gibi. Internetteki gitarlarin frindaki goruntu benim gitarimda olmayinca biseyler yanlis mi diye sormak istedim. Ve ayrica sap ayarinida sanki ayarlamayi bilmiyormusum. Onun hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Son olarakta koopru yukseklik ayarinada deginirseniz harika olur hanfi olcude olmali falan bilmiyorum ve entonasyona etkisi var midir?

17428574571693984037255696462612.webp

Saddle sadece ince ayar için ileri veya geri çekilir.
Mesela boş teller 12. Perde de bastığında tutmaya biliyor mi bemol veya fa'ya doğru kayıyor gibi.. 12.perdeye basınca nota mi bemole doğru kayıyorsa saddle manyetiğe doğru kıl payı itilir mi verene kadar.
Fa'ya doğru yakınsa da tam ters istikamete doğru yani geri çekilir. Ama bu sırada telin tansiyonu da değişiyor saddle ile veya geri çekilince.
Saddle ayarı yaparken bulgulardan boş tel olarak akort edilip sonra 12. Perdeye falan basıp kontrol etmek gerekir.
12 veya 15.perde de notada kayıklık yoksa elleme hiç.

Entonasyonu hangi perdelere göre yaptığın önemli. Gitar kusursuz entonasyona sahip bir çalgı olmadığı için, eğer bir bölgede daha çok çalma durumun varsa oraya göre yapmak mantıklı. 12. perdeye göre yapınca diğer perdeler otomatik olarak tam frekans vermez yani. Mesela funk gitarcıların ömrü 5-8 arası bareli akor ile geçtiği için, entonasyonu o bölgeye göre yaparlar. Sallıyorum, 1.tel boşta tam E4 frekansı verdiğinde, 7. perde tam B4 verecek şekilde ayarlarlar 1. tel saddle'ının yerini.

Ben de aynı mantıkla solo takıldığım gitarda 15. perdeye göre yaparken, riff için ayırdığım gitarda 5. perdeye göre yapıyorum. Ortaya karışık gitarımda ise 12. perdeye göre entonasyon yapıyorum.

Sap ayarı sapın iç/dış bükeyliğinin miktarını belirliyor. Dümdüz bir sapta sapın başına doğru dızlamalar oluşur, bu dızlamaları yok etmek için saddle'ları/köprüyü (saddle'a uygun bir türkçe kelime uydursak iyi olacak bu arada) anormal yükseltmek gerekir. Yükseltince de, gövde tarafına doğru gittikçe anormal bir tel yüksekliği oluşur, bu da çalınabilir bir gitar olmaz. Ayrıca tel o kadar yükselir ki, tel basılarak perde değdirildiğinde hafiften bend yapılmış olunur, bu da entonasyon bakımından daha tutarsız bir gitar demek. Sapın içine sapı gererek eğrisine müdahale eden bir düzenek ekleme düşüncesinin kökeni bu. Telleri çok yükseltmek zorunda kalmadan dızlamasız bir gitara ulaşmak. Eğer 1-7 arası perdelerde dızlama yok ise sap ayarı gerekmiyor denilebilir kabaca. Tabi tel yüksekliğini de görmek lazım. Belki de sapın şu an fazla içbükey? Yani böyle lafla bişey söylemek yanlış olur.

Ayrıca, FR'ların takıntılı kişiler tarafından sevilmemesinin bir sebebi de, köprüden yapılan akortun çok az da olsa tel yüksekliğine etki etmesi. Sonradan köprüden yapılan akortun telin yüksekliğine müdahale etmediği FR'lar yapıldı ama seninki onlardan değil.

Entonasyonu hangi perdelere göre yaptığın önemli. Gitar kusursuz entonasyona sahip bir çalgı olmadığı için, eğer bir bölgede daha çok çalma durumun varsa oraya göre yapmak mantıklı. 12. perdeye göre yapınca diğer perdeler otomatik olarak tam frekans vermez yani. Mesela funk gitarcıların ömrü 5-8 arası bareli akor ile geçtiği için, entonasyonu o bölgeye göre yaparlar. Sallıyorum, 1.tel boşta tam E4 frekansı verdiğinde, 7. perde tam B4 verecek şekilde ayarlarlar 1. tel saddle'ının yerini.

Ben de aynı mantıkla solo takıldığım gitarda 15. perdeye göre yaparken, riff için ayırdığım gitarda 5. perdeye göre yapıyorum. Ortaya karışık gitarımda ise 12. perdeye göre entonasyon yapıyorum.

Sap ayarı sapın iç/dış bükeyliğinin miktarını belirliyor. Dümdüz bir sapta sapın başına doğru dızlamalar oluşur, bu dızlamaları yok etmek için saddle'ları/köprüyü (saddle'a uygun bir türkçe kelime uydursak iyi olacak bu arada) anormal yükseltmek gerekir. Yükseltince de, gövde tarafına doğru gittikçe anormal bir tel yüksekliği oluşur, bu da çalınabilir bir gitar olmaz. Ayrıca tel o kadar yükselir ki, tel basılarak perde değdirildiğinde hafiften bend yapılmış olunur, bu da entonasyon bakımından daha tutarsız bir gitar demek. Sapın içine sapı gererek eğrisine müdahale eden bir düzenek ekleme düşüncesinin kökeni bu. Telleri çok yükseltmek zorunda kalmadan dızlamasız bir gitara ulaşmak. Eğer 1-7 arası perdelerde dızlama yok ise sap ayarı gerekmiyor denilebilir kabaca. Tabi tel yüksekliğini de görmek lazım. Belki de sapın şu an fazla içbükey? Yani böyle lafla bişey söylemek yanlış olur.

Ayrıca, FR'ların takıntılı kişiler tarafından sevilmemesinin bir sebebi de, köprüden yapılan akortun çok az da olsa tel yüksekliğine etki etmesi. Sonradan köprüden yapılan akortun telin yüksekliğine müdahale etmediği FR'lar yapıldı ama seninki onlardan değil.
Tesekkür ederim yardımınız için. sap ayarım koprunun kenarından bakınca ince bi dış bükeylige sahip tel yğksekliğimde dogru hissettiriyor düz çaldığımda ama mi telinin 10. perdesinde bend yaptığımda cızrtı oluyor hatta gitar direk susuyor. entonasyondada tunera göre doğru ama internetteki floyd rose köprü görüntülerinde saddlelar gördüğünüz gibi uçları beni gitarda olduğu gibi düz bir eğiklik değilde 2 tane egğiklik oluşturuyor içime kurt düştü bu sebeple. teşekkürler yine.

Geri