Fretleri Öldüren Etkenler

bunu crimson guitarstaki kafası dövmeli kel abi de uyguluyor ancak onun kullandığı silgi farklı gibi geldi bana. evdeki siyah faber silgi ile aynı verimi alamadım çünkü. siz hangisini kullanmıştınız?
Fret parlatmak için ince bulaşık teli kullanabilirsiniz. Sıfır gibi fret isterseniz ise, fret boşluğuna değdirmemeye çalışarak, özen göstererek patex metal parlatıcı kullanabilirsiniz. Harika oluyor. Ama ben hep klavyeye kaçırıyordum bantlamama rağmen 😀.

Fret parlatmak için ince bulaşık teli kullanabilirsiniz. Sıfır gibi fret isterseniz ise, fret boşluğuna değdirmemeye çalışarak, özen göstererek patex metal parlatıcı kullanabilirsiniz. Harika oluyor. Ama ben hep klavyeye kaçırıyordum bantlamama rağmen 😀.

Bana bulaşık teli de riskli geliyor, o yüzden hiç kullanmadım. Sanki sürekli bu yöntem kullanıldığında freti aşındırır gibi geliyor.

dostum bulaşık teli değil de 00000 (sıfırları rastgele koydum) çelik yün çok iyi parlatıyor ama aşındırdığı kesin. ama uygularken tuşeye ve inlaylere zarar vermemek için koruyucu bant çekmek şart.

bunu crimson guitarstaki kafası dövmeli kel abi de uyguluyor ancak onun kullandığı silgi farklı gibi geldi bana. evdeki siyah faber silgi ile aynı verimi alamadım çünkü. siz hangisini kullanmıştınız?
Onlar farklı, Fret Eraser diye geçiyor. Zımpara gibi farklı sertliklerde satılıyor 180 gritten 8000 grite. 0000 Çelik yün kullanınca bütün masa kirleniyor, fretleri ve özellikle manyetikleri de iyi korumak gerekiyor. Crimson 4’lü set olarak 600, 1000, 1600, 2200 grit halinde satıyor, her tel değişiminde beni çok uğraştırdığı için önümüzdeki haftalarda bir set söylemeyi düşünüyorum hatta, denedikten sonra düşüncelerimi paylaşırım.

Onlar farklı, Fret Eraser diye geçiyor. Zımpara gibi farklı sertliklerde satılıyor 180 gritten 8000 grite. 0000 Çelik yün kullanınca bütün masa kirleniyor, fretleri ve özellikle manyetikleri de iyi korumak gerekiyor. Crimson 4’lü set olarak 600, 1000, 1600, 2200 grit halinde satıyor, her tel değişiminde beni çok uğraştırdığı için önümüzdeki haftalarda bir set söylemeyi düşünüyorum hatta, kullandıktan sonra düşüncelerimi paylaşırım.

tahmin etmiştim hocam. izlenimlerinizi bekliyoruz o zaman. çelik yün konusunda da katılıyorum. özellikle manyetikleri iyi korumak gerekiyor dediğiniz gibi. ama yılda bir kez hafifçe uygulamak çalım konforunu olumlu etkiliyor diye düşünüyorum ben. kaymak gibi oluyor deyim yerindeyse

Mesela bana bir ara mydukkan önermişti, 1500 numaralı su zımparası. Çok ince. Aldım, denedim. O zamanlar suyla olduğunu bilmiyordum nedense, bir süre zımparalayınca gerçekten harika olmuştu. İnce bulaşık teli çok güzel parlatmıyor zaten. Çoğunlukla metal parlatıcı tercih ediyorum.

dostum bulaşık teli değil de 00000 (sıfırları rastgele koydum) çelik yün çok iyi parlatıyor ama aşındırdığı kesin. ama uygularken tuşeye ve inlaylere zarar vermemek için koruyucu bant çekmek şart.
Koruyucu bant kullanıyorum elbette, ancak metal parlatıcı kullanırken nasıl olduysa araya kaçıyor. Hemen silince bir şey olmuyor ancak, biraz beklerse katılaşıyor ve temizlemesi hayli zor oluyor.

Mesela bana bir ara mydukkan önermişti, 1500 numaralı su zımparası. Çok ince. Aldım, denedim. O zamanlar suyla olduğunu bilmiyordum nedense, bir süre zımparalayınca gerçekten harika olmuştu. İnce bulaşık teli çok güzel parlatmıyor zaten. Çoğunlukla metal parlatıcı tercih ediyorum.

1500 su zımparası da olur, suyla kullanılır diye bi şart yok bu arada. o polisajdan önceki aşama için, gövdedeki kılcal çizikleri giderirken iş görüyor. onun dışında fretlere kuru şekilde kullanabilirsin. hatta 1800 falan bulabilirsen daha iyi olur. 2000 var ama 1800 var mı bilmiyorum, büyük yapı marketlerde vardır muhtemelen. metal parlatıcıyı da hiç duymadım, içeriğinin ne olduğuna bakmak lazım. eğer koruyucu bir tabaka bırakıyorsa fretler üzerinde, o tabaka tellere temas ettikçe tellerin ömrünü kısaltabilir diye düşünüyorum. çok mu komplike düşünüyoruz, diye sorgulamadım değil şu an kendimi...

1500 su zımparası da olur, suyla kullanılır diye bi şart yok bu arada. o polisajdan önceki aşama için, gövdedeki kılcal çizikleri giderirken iş görüyor. onun dışında fretlere kuru şekilde kullanabilirsin. hatta 1800 falan bulabilirsen daha iyi olur. 2000 var ama 1800 var mı bilmiyorum, büyük yapı marketlerde vardır muhtemelen. metal parlatıcıyı da hiç duymadım, içeriğinin ne olduğuna bakmak lazım. eğer koruyucu bir tabaka bırakıyorsa fretler üzerinde, o tabaka tellere temas ettikçe tellerin ömrünü kısaltabilir diye düşünüyorum. çok mu komplike düşünüyoruz, diye sorgulamadım değil şu an kendimi...
1500 ile güzel olmuştu. İnce bulaşık teli fretleri çiziyor biraz. Ama 1500 su zımparası ile kuru yapmıştım ve gayet güzel olmuştu.
Kullandığım metal parlatıcı bu, fretler dikkatli yapıldığı sürece harika oluyor.

bu fret parlatma işinde kullanılacak steel wool nereden alınır ve bunların numarası vs varmıdır zımparada olduğu gibi, saygılar.
Hocam ben steel woolu nalburdan aldım. 10 nalbur gezdim sonunda birinde gördüm de aldım.

Bu malzeme neredeyse her nalburda oluyor ama ANLAMIYORLAR, anlatamıyorsun cidden ellerine bulunan bir ürün ama yok diyor ben o açıdan çok zorlanmıştim. Evimin yanında sadece zımpara tarzı şeyler satan yer var adam ssdece bunları sstıyor o bile yok dedi.

Ek bir bilgi Steel wool 00000 zero grit demek, yanı mesela zımparalanan yüzey bir miktar malzeme kaybeder, steel wool uygulanan yüzey malzeme kaybetmez. Yani 0 grit sandpaper demek steel wool.

Son olarak ds lütfen gitarınızin herhangi bir yerine bulaşık süngeri sürmeyin

bulaşık teli 100 grit zımpara görevi görür ne parlatması 😀. çelik yünü kullanmak lazım. googlelayınca çıkıyor zaten
Ben kullaniyorum hocam süper. Fretteki her şeyi temizliyor. Sıfır gibi pasparlak ediyor. (Her türlü kirden pastan arındıriyor yani o sebepten parliyor, ekstra bir parlatıçi özelliği yok yani)

Bazen steel wool ile psrlatıcıyi beraber uyguluyorum o zaman temizlemesi sor oluyor ama daha guzel parlıyor tabi

1500 ile güzel olmuştu. İnce bulaşık teli fretleri çiziyor biraz. Ama 1500 su zımparası ile kuru yapmıştım ve gayet güzel olmuştu.
Kullandığım metal parlatıcı bu, fretler dikkatli yapıldığı sürece harika oluyor.

doğrudur dostum ama söylediğine göre biraz zahmetli bir uygulama istiyor sanırım. en güzeli zımparalamak ya da çelik yün ile hafifçe rötuşlamak bence. kolayıma geliyor 🙂

Onlar farklı, Fret Eraser diye geçiyor. Zımpara gibi farklı sertliklerde satılıyor 180 gritten 8000 grite. 0000 Çelik yün kullanınca bütün masa kirleniyor, fretleri ve özellikle manyetikleri de iyi korumak gerekiyor. Crimson 4’lü set olarak 600, 1000, 1600, 2200 grit halinde satıyor, her tel değişiminde beni çok uğraştırdığı için önümüzdeki haftalarda bir set söylemeyi düşünüyorum hatta, denedikten sonra düşüncelerimi paylaşırım.
Hocam çelik yünü bir mıknatısla temizleyebilirsiniz, uygulama esnasında mutlaka mıknatıs bulundurun döküntüler daha dökülmeden mıknatısa yapışsın. Bu çok önemli temizlik için.

Mıknatısi manyetiklere yaklaştırmayın.

Son iki frete çelik yün uygulamayın.(manyetiklere yabışır)

Bu arada diğer mesajlara da burdan şunu söylemek istiyorum LÜTFEN FRETLERE 0'DAN YÜKSEK GRIT'İ OLAN HİÇBİR ŞEY SÜRTMEYİN

Hocam çelik yünü bir mıknatısla temizleyebilirsiniz, uygulama esnasında mutlaka mıknatıs bulundurun döküntüler daha dökülmeden mıknatısa yapışsın. Bu çok önemli temizlik için.

Mıknatısi manyetiklere yaklaştırmayın.

Son iki frete çelik yün uygulamayın.(manyetiklere yabışır)

Bu arada diğer mesajlara da burdan şunu söylemek istiyorum LÜTFEN FRETLERE 0'DAN YÜKSEK GRIT'İ OLAN HİÇBİR ŞEY SÜRTMEYİN
Hocam ben dün çelik yünü ile yaptım, manyetiklere yapıştı ve süpürgeyle çektim. Şimdi ben iyi mi yaptım, yoksa iyi mi yaptım?

Geri