GAMLAR,DOĞAÇLAMA SOLO VE TEORİ

manjirou

manjir0ouu
cok fazla solo ezberimde pantera olsun megadeth olsun metallicadan olsun ama hala su gam, akor ve nası dogaclama atabilecegimizi anlamadım. mesela bi sarkı em tonundaysa em gamındamı solo atıcam ve em olldugunu nerden anlıcam? onun dısında pentatonic gamalr blues gamalr farkları ne onlarıda ezberlemeliyim lickleriyle beraber? yardımcı olursanız sevinirim.

Dostum bu işi bi anda öğrenemezsin, teorisini bilip hakim olmalı sonra onu pratiğe dökmelisin, youtubedan iki video izleyerek iki günde yapabileceğin bir şey değil düzenli ve planlı çalışman lazım ya da ders alacaksın. Mi minör gamında mi den mi ye fadiyezli çıktın tamam onun da ilgili majörü sol majör eee peki nasıl oldu bunlar? Notasyon sistemi, aralıklar nedir, aralıklarla(en azından K3 B3) nasıl akorlar oluşuyor diyez bemol sırası ne bunlar neye göre gelip hangi tonu oluşturuyor ve klavye üzerinde nasıl konumlanıyor, dört işlemi bilmeden üslü sayıları yapamazsın gibi bir şey. Pentatonik dediğimiz şey de bir dizinin 2 ve 6.lı dereceleri olmadan çalmak demek, penta beşli ya hani 7 dereceden ikisini atıyorsun 5li dizi oluyor bunun da klavye üzerinde belirli bir kuralı ve sıralanışı var

Armoni bilgisi için bir hocadan ders alın. pentatonik çalmakla yerinizde sayarsınız. caz öyle rastgele melogi çalmak değildir...

cok fazla solo ezberimde pantera olsun megadeth olsun metallicadan olsun ama hala su gam, akor ve nası dogaclama atabilecegimizi anlamadım. mesela bi sarkı em tonundaysa em gamındamı solo atıcam ve em olldugunu nerden anlıcam? onun dısında pentatonic gamalr blues gamalr farkları ne onlarıda ezberlemeliyim lickleriyle beraber? yardımcı olursanız sevinirim.

Bir kere ezber ile gelişen kas hafızası doğaçlamada kesinlikle aynı şeyleri çalmanıza neden oluyor. Bunun kesinlikle hatalı olduğuna eminim ama tabii neyi amaçladığınıza göre değişir. Pantera gibi çalayım deniyorsa o şekilde bir tını için zaten kas hafızası o şekilde gelişiyor, amaç buysa olaylar farklı, ona cevabım yok. Aşağıda yazacaklarım bunla ilgili değil, daha genel.

Doğaçlama müzik için temel tartışmalardan ya da yıllardır jazz'cı arkadaşlarla bir türlü anlaşamadığım ve anlamak istediğim noktalar bu sorduğunuz sorunun cevabını içeriyor.

Ben ölümüne diyatonikçiyim, ton dışı seslerin çok çok nadiren kullanılması ve geçişin çok özenle olması gerektiğine inanıyorum. Bir şarkının tonu içinde kalmayı "hapsolmak" olarak gören çok fazla jazz'cı arkadaşla çaldım ve sohbet ettim. Turkrock'tan pek değil, onlarla genelde kavga ediyoruz, o ayrı 🙂 Ton dışılığın modal yaklaşımlar haricinde bende uyandrıdığı tek hissiyat tekinsizlik 🙂

Metal türevlerinde ton dışılık sadece o "şeytani" hissiyatı vermek için kullanılıyor. Jazz'daki gibi değil. Em için konuşursak mesela F# ve F birlikte kullanmak gibi ama her zaman değil.

Şarkının tonunu bulmak mühim bir olay, bu konuda kulağınızı eğitmeniz gerekiyor, hatalı sesleri duyabilmek gerekiyor. Püf noktası bu zaten, doğaçlama müzikte esas olan sesleri dinleyip hangi karar notası olduğu, hangi melodilerin nereye akmak istediğini hissettiğinizde meselenin büyük kısmını çözmüş oluyorsunuz. Bunu sadece sallayarak ya da parmak egzersizi gibi (ezberden lick çalarak) takılarak yapabileceğini düşünen arkadaşlar çok var, o şekilde olmuyor. Dinlemeden olması imkansız, çalmadan önce zaten melodiler kafanızda beliriyor o akışa eğitilmiş parmaklarınız uyum sağlıyor. Hikaye bundan ibaret.

Pentatonik ile blues gamları farklı, blues'da fazladan bir yarım ses daha var.

Lick ezberlemek bence köreltiyor, bu konuda genel ana akım yaklaşımdan farklı düşünüyorum. Ezber gereken tek şek aralıkların oluşturduğu pattern'ler, klavye üzerinde patternleri en kolay şekilde ezberlediğiniz zaman (ya da buna özümsemek diyelim), mevzu zaten çözülecek, bundan sonra daha profesyonel yaklaşımlar için için teorisine bilerek dalmak gerekir. Benim söylediğim sadece pratik uygulama açısından bir fikir ve öneri.

Tamamen neyi amaçladığınıza göre değişen metotlar söz konusu, yani verilen cevaplar internetteki bilgilere bu bağlamda yaklaşmak gerekir, birinin size verdiği tavsiyenin götüreceği yer istediğiniz yer mi? Ona bakarak karar verin.

Geri