gibson les paul ve epiphone les paul arasında fark yoktur :D

Yanlış, gitarlar arasında olan ses farkları eq farklarından ibarettir, istediğiniz manyetiği takar ve istediğiniz eq karakterini yakalarsınız. Geri kalanı tamamen ekipman işi.

Katılmıyorum.

Aynı konu "Zakk Wylde Tonu" başlığında da geçiyor, ton dediğimiz şey sadece bas, tiz ve mid değerlerinden oluşan bir şey değil. Hele bu üç değere 10 üzerinden değerler vererek anlatılabilecek bir şey hiç değil. Esas olay tepkiler. Bir gitarda tele vurduğunuzda tel titrer, bu titreşim gövdeye(ve diğer parçalara) aktarılır, buradan tellere geri dönerek tellerin titreşimini etkiler ve manyetikler tarafından salınan metalin yarattığı manyetik alan değişimi olarak algılanıp amfiye iletilir.

Buraya kadar olan kısmı ele alalım, manyetiği, amfiyi hiç işin içine karıştırmayalım mesela.

Başlangıç olarak bir superstrat düşünün, ibanez olur, Jackson olur, Suhr olur, Blade olur vs. Tremolo ve Bolt-on Neck var ama. Gitarın çok sayıda parçaları var ve hepsi titreşimlere farklı tepkiler veriyor. Ağaç nispeten hafif olduğu için titreşmesi daha kolay, metal parçalar ise daha zor titreşiyor(sonuçta hafif olan şey idaha kolay hareket ettirirsiniz değil mi?). Siz tele hafif vurursanız ne tremolo, ne arkadaki blok, ne kulaklar doğru düzgün titreşecek. Daha sert vurduğunuzda ise bu parçalar da tellere geri dönen titreşime katkıda bulunacaklar.

Bas-Mid-Tiz olayına geri dönelim. Düşünün ki gitarın ağacı bas karakterli, metal parçalar ile tiz karakterli. Nereye gideceğimi tahmin edebiliyorsunuzdur buradan. Siz tele hafif hafif dokunurken, gitar daha koyu bir ton verecek. Tuşenizi sertleştirip tek bir notaya vurgu yaptığınızda ise o notayı ses yüksekliğinden öte, çok daha sivri bir darbe şeklinde algılayacaksınız. Aniden titremeye başlayan metal parçalar, arkadaki yaylar, sap vidası vs hepsi bir anda yüzünüze çarpacak. Tuşeyi daha da sertleştirip tüm notaları aynı vurguyla çalmaya başladığınızda sakin çaldığınıza göre çok farklı bir tonla karşılaşacaksınız. Eğer gitar her tuşede aynı tepkiyi verseydi, koyu olan gitarı manyetik değişimiyle daha tiz bir hale getirebilecektiniz ancak asla bu tepkileri alamayacaktınız. Amfide EQ değerleriyle oynamak veya EQ pedalı ekleyip sololarda açmaktan farklı bir durum bu, tek bir nota uzayıp giderken bile karakteri sürekli değişecek.

İyi gitar kötü gitar farkına geri dönelim. Bahsettiğim parçalar böyle bir fark yaratıyor kütlelerinden, titreşim frekanslarından dolayı. Peki ya ağacın kendisi? İşte o da yaratıyor. Siz sert çalarsanız ağaç farklı, yumuşak çalarsanız farklı tepkiler veriyor. Her ağaç bunu yapıyor mu? Hayır, sadece kaliteli, enstrüman yapımına uygun ve doğru şekilde kullanılmış ağaçlar bunu yapabiliyor. İşte iyi gitar kötü gitar farkı burada. Siz alır dükkanda iki akor basarsanız tabi ki aynı tonu alırsınız. O gitarı farklı durumlarda test ederseniz aradaki fark çıkar.

Şöyle düşünün, ara sokaktaki galeriden bir Ferrari veya Fiat ile deneme sürüşüne çıkıp sokakta 10 metre ileri 10 metre geri gidip gelirseniz iki araba arasında ciddi bir fark görmezsiniz 🙂

Veya fotoğraftan anlayanlar için; iPhone 4S de, Canon 1dx de parlak gün ışığında kısık diyaframda manzra çekerken yaklaşık aynı sonucu verecektir. EOS 650D ile 5D Mark III arasında %90 fotoğrafta dikkate değer bir fark görmeyeceksiniz. Esas farkı yaratan, işte o %10luk durum.

Veya bilgisayardan anlayanlar, 300 liralık netbook ile de internete girer film izlersiniz, 10.000 liralık Alienware ile de. Oyunlarda görüşelim ama 🙂

Senin yaptığın Alienware ile internete girip "netbook ile farkı yok bunun" demek. (Not: Alshain'i kastetmiyorum tabi ki 🙂 )

şu olayı gitar dışı örnekler vermeye çalışarak anlatmayın yahu bıktım artık 😀 gitar lan bu ne telefon ne araba. gitar. sesi ile haz duyulur. gerisi fasa fiso bir de iyi çalarsın dinleyiciye de mutlu olur sen de. daha ne karıştırıyosunuz olayı 😀 5000 TL lik gitarlarınızın o kadarlık değeri yok işte kabul edin 😀

obican

Hocam doğru diyorsun, ancak benim bahsetmek istediğim konu tamamen eşit şartlarda(tuşe vb. aynı) farklı 2 gitarın arasında oluşan tonal farklılıktı, ses farkı biraz daha geniş kapsamlı bir tabir oldu. Eq farklarını da tepkiler meydana getiriyor zaten. Tabii ki tuşenin sertliği, tele uygulanan kuvvet, tel kalınlığı, tele vurduğunuz yer dahi tonu etkiler. Ancak olaya sadece gitar olarak bakarsak (ki konumuz gitar kıyası olduğu için gitar dışı diğer faktörler eşit alınmalıdır.) 2 gitar arasındaki tonal fark eq karakterlerinde olan farklılıktır. Size uygun karakterli gitarı seçersiniz, sonra tonunuzu ekipman ile oluşturursunuz. Şimdi anlatabildim mi acaba 😀, bayağı yorgunum kafamı toparlayıp cümle kurmakta biraz zorlanıyorum. Gerisi tamamen ekipman işi demişim, buna farklı çalım şekillerinin farklarını katmadım tabii, benim öküzlüğüm 😀

Bana mı dediniz acaba? Bu tarz kişiye yönelik mesajlarınızı @ nick şeklinde yazarsanız muhattabınız daha anlaşılır olur.

bana diyo bana. hiç de alakası yok arkadaş. bu kadar zor mu bu tonu anlamak yahu. benim babam bile ayrımını yapıyo. öyle süpersonik gitar tecrübesine gerek yok. epiphone gibson ile yarışır işte ses kalitesinde. neden anlamıyonuz da ordan burdan örnek vermeye çalışıp beni g.t etmeye çalışıyounz anlayamadım 😀

Maun gövde, akçaağaç top, maun sap, rosewood tuşe, corian üst eşik olan herhangi bir gitara Burstbucker takarsanız Gibson Les Paul Standard ile aşağı yukarı aynı tonu verir. Bunu tartışmak gerçekten anlamsız(Ton konusunu tartışmaktan bahsediyorum, diğer farklılıkları sabaha kadar tartışabiliriz). Bir deli kuyuya taş attı 1000 akıllı çıkaramadı. Konuyu açan adam troll, siteden atılmış zaten, trollü çok güzel besledik.

Doyurayım, Epiphone şu an Gibson'ın alt markası, kaliteli malı Gibson kendi adı ile satıyor, görece daha kalitesizi Epiphone adı ile daha ucuza satıyor. ESP/LTD, Fender/Squier için de geçerli bunlar. 2 markanın arasında fark olmadığını söylemek için 2 gitarı da eline alıp çalmamış olmak gerekir, çalmadıysan burada atıp tutmayacaksın. Eğer 2 gitarı da alıp çaldıysanız ve arada bir fark göremediyseniz kusura bakmayın, odun ile aranızda hiç bir fark yok demektir.

Arkadaşım ton olarak hiç bir fark olmayabilir, o aradaki fark tondan kaynaklanmıyor, bunu bir sok kafana, cahile dert anlatmak hakikaten zor iş.

Bu tamamen farklı bir tartışmanın konusu, saçmalamayın ve uzatmayın. tondan ve sesten başka farkların gözünüzde bir değeri yoksa ben size tel yüksekliği 5 mm yukarıda olan bir gitar vereyim, onla bir paganini 24. caprice çalın, çalabilirseniz bakalım nasıl bir hissiyat oluşturacak sizde... Ya da ölü notalar olsun, o notalara basınca saçma sapan sesler duyun, bir türlü sap ayarı tutmasın, fretler eşit olmasın, deli gibi bızlasın! Akort kaçırsın durmadan, eşiği hatalı yerleştirilmiş olsun, portakal kabuğu gibi boyası olsun. Selülitli kadın ile selülitsiz kadın arasında bir fark yoktur, tek amacı üremek zira(!) Gitar hakkında hiç bir teknik bilgin yok, tam bir trollsün.

100 dolarlık gitarla 500 dolarlık gitar arsında fark vardır, 3000 dolarlık gitar arasnda çok çok fark vardır, belli bir kaliteden sonrası ortaya çıkan 5000-10000 dolarlık fiyatlar görüntü ve ekstra "mücevherat" veya "signature" modellerinde market değerini artırmak için eklenen, ancak malzeme ve işçilik kalitesi daha yukarı gidemeyeceğinden dolayı ahşaptan kaynaklı ses farkı yaratmayan, çalım ve ton farkında kişiye özel şekillendirilmiş gitarlardır. Bu fiyat farkından çıkan ton farklılıkları ancak iyi bir çalıcı ile daha rahat duyarsınız. Ek olarak, gitar amfiye bağlı değilken çıkarttığı ses yüksekliği ile de ağacın kalitesi ve işçilikle ilgili bilgi verir. Dahası, gitar tonlarının kalitesinde manyetikler de önemli rol oynamasına rağmen full gainli ve prosesörlerle değil, clean ve crunch tonlardaki performansıyla ölçülmesi daha gerçekçi olur. Yoksa dayarsın kompresörü, distortionu, tüm gitarlar az çok aynı sesi verir, gitarın gırtlağını sıkmak gibidir full gain... hepsi hemen hemen aynı böğürür, gitarın asıl ağacından gelen ses rengini algılamak imkansızdır.

Gitarlar arasında o kadar fark vardır ki bir gitarla tarz çalarken başka gitarla komik sesler alırsınız. Başka tarzda komik ses veren gitarı blues çalarken duymak için ise tüm paranızı verebilirsiniz...

Geri