Gibson Ve Shred&sürat Meselesi

onurun gitarların resmini ekleyeyim belki damlar buralara hissedip , yurt dışında gerçi 🙂

25078910150609218560587.jpg


38509410151090039560587.jpg


40233810151090039640587.jpg
 
IMG_3349.webp


Gibson ayrı bir olay tabi. Benim aşkım da bu... Diablo GOTM

Bir de yukarıdaki Tommi Iommi'nin gitarı!!! Kimin o yahu ? Beni SG sevgisiyle dolduran Tommi'dir.
 
Şret gitarı diyince benim aklıma nedense Ibanez Herman Li (hiç de sevmem) imzalı gitarlar geliyor. Gitar kağıt gibi 😀 Gitarın hafifliği ve ergonomisi ön planda bence şret gitarı olcaksa.
 
hackeiommi, Iommi staylalar birdiniz iki oldunuz 😛

özelden konuşa konuşa inceden verdi telkini iommiye döndük farketmeden.

Eheheh! Kendimi inceden engizisyonda, pagan-kefere dini yaymakla suçlanan bir kurban gibi hissettim 😀

İnsanın gönül bağı hangi gitarla kurulmuşsa onunla hard rock ta çalar, thrash te shred de. Benim görüşüm bu yönde. SG gitarları özellikle de 498t ve 490r manyetikler ile seviyorum. Setup ve amfiye göre ister blues çal ister metal. Ton yelpazesi bu açıdan bana yetiyor. Ama 498t'nin Epiphone SG G400 üstünde tizleri ve high midleri biraz fazla kaçabiliyor. Hoş amfiden tizi biraz kısarak önünü alıyorum. Lakin dikkat ettiğim bir husus, bu tiz fazlalığı ("fizzy" tabir edilen sorun) pek çok amfide, hoparlörde, manyetikte sinsice beliren bir sorun nedense. İleride Eminence Cannabis Rex ve Texas Heat denemeye niyetliyim bu yüzden.

Bir noktayı açayım. Epiphonelar iyidir genelde. Ama nedense LP standart özellikle de SG'ler açısından da G400 serisinde ince bir sorun var. Gibsonlar ile karşılaştırılınca klavyelerinin daha rahat olması lazım ama tersine, aynı modellerin Gibson versiyonlarının (Sg Standart, 62 reissue ve Special) klavyeleri odun olmaları gerekmesine rağmen daha rahat ve tonları daha yoğun.

Sg'ler bana 60 ve 70'lerin shred gitarı gibi gelmiştir hep. Hani Fender, LP daha ağır, daha blues kökenine bağlı iken SG daha uçuk, daha rock bir dizayna sahiptir benim için. (SG sever adama tutup Flying V tartışması açmayın sakın, olmaz!! Bu arada Ritchie Blackmore abi bunları duymasın, Fenderle yaptıkları ortada iken odunla kovalar herhal beni 😀)

Velhasılı kelam, shredçi adam tele seviyorsa gider tele dizaynlı gitar da yaptırır, slim tapered SG de alır. Zevk renk meselesi sonuçta.
 
mrtcntn;
Onlar Ibanez S serisi. Bende S570 DXQM var gerçekten incedir hem gövde hem klavye. Ancak shred için 12-16 inçlik radius klavye gerekir. Kişiye göre fretlerin kalınlığı değişir: ben jumbo ile çalıyorum, genelde öyle tercih edilir. Firmalar da öyle üretirler genellikle. Ancak 6230 en incesi sanırım, onlar da Charvel'lerde var çok rahattır.

hackeiommi:
ben de manyetik olarak burstbucker 1 ve 2 yi çok severim, tam rock tonu veriyor ancak gitar ağacı da önemli. Ona göre manyetik takıyor gibson... Birgün ciddi ciddi ebayden biryerden bulup Iommi SG alacağım...
 
triviumda matt heafy , in flamesin gitaristi , gary moore (the stumble şarkısında net görürsün) , white snakeden doug aldrich , hepimizin bildiği zakk , youtübeden net görebileceğin gaku ve charlie parra ve daha nicesi , tolga akyıldız bizim türkiyeden yetenekli bi arkadaş (hatta okanın programda smoke on the water çaldı orda net görürsün) , rhandy rhoads , kirk hammett ayrıca malmsteenin de bi gibson les paul gold top gitarı var 🙂 bunlar gibson les paul ile shred yapan adamlar benim sayabildiğim kadar. Peki neden olmasın ?
 
triviumda matt heafy , in flamesin gitaristi , gary moore (the stumble şarkısında net görürsün) , white snakeden doug aldrich , hepimizin bildiği zakk , youtübeden net görebileceğin gaku ve charlie parra ve daha nicesi , tolga akyıldız bizim türkiyeden yetenekli bi arkadaş (hatta okanın programda smoke on the water çaldı orda net görürsün) , rhandy rhoads , kirk hammett ayrıca malmsteenin de bi gibson les paul gold top gitarı var 🙂 bunlar gibson les paul ile shred yapan adamlar benim sayabildiğim kadar. Peki neden olmasın ?
birader ilk defa senin bi mesajını beğeniyorum kıyamet geliyo heralde 😀
 
bu aletlerin fiyatına sanırım sg faded falan alınır 🙂 esp jackson strat (özellikle şu aralar adrian smith jackson sat arabayı dedirtiyor) sevdam hiçbir zaman bitmez alana dek ama dediğim gibi esas merakım bu gitarların niye lead dünyasında fazla rol oynamadığı yoksa metal gruplarında bolca sg mevcut. hatta randallcı onur vardı pek takılmıyor artık buraya sgleri boyayıp boyayıp metalci gitarı haline getiriyordu facebookta görüyorum arada.

Metal gruplarında bolca SG bulunma nedeni konusunda ilk aklıma gelen şey: TON !
Guthrie Govan Suhr gitarlarının tanıtımı için buraya geldiğinde SG'lerin tonunun ona kendi gitarını tasarlarken de ilham verdiğini söylemişti; adamın da çocukluktan hasta olduğu gitar tonu, maun gövdeli SG'den çıkan o hacimli tonmuş çünkü.

Bu arada Iommi de kendi kuşağı açısından bakarsak "shredder" sayılmalı herhalde, halen pentatonikleri en süratli çalan adamlardandır kendisi🙂
 
Black Sabbath etkisi olsa gerek günümüzde daha çok Doom Metalci tayfa kullanıyor SG'yi ki bana göre ellerinde heba olup gidiyor güzelim gitar. Özellikle şu tarz olanlarına bitiyorum ki kendisinden bir tane de Angus Young'da var. Her ne kadar tremolo kullanmasam da çok güzel görünüyor göze 😀

HackeIommi'nin SG tarikatına beni de yazın 🙂
SG_LPbody3.webp
 
Sonunda ya göz altına alınacağım, ya forumdan şutlanacağım ya da boy hedefi olacağım veya hepsi birden 😀
Olmadı titan mitan misali organizasyon yapar, milletten parayı toplar Jay Dee Custom SG sahibi de olabiliriz cümbür cemaat 😗

Arkandayım Iron Man ! Sonuna kadar.

O değil Jaydee'ye baktım da Angus modeli 3800 tl ediyor. Gibson Angus modelinden iyidir de büyük ihtimalle. Alır 2 manyetik takviyesiyle canavar gibi ederiz bunu. Yarı fiyata gelir.
 
Bu arada Iommi de kendi kuşağı açısından bakarsak "shredder" sayılmalı herhalde, halen pentatonikleri en süratli çalan adamlardandır kendisi🙂

Bunu geç gördüm kusura bakmayın. Yanlış bilmiyorsam Tony Iommi Black Sabbath'tan önce caz ve blues çalan bir grubun gitaristi idi. İki parmağını kaybedince pentatoniklere mahkum kalıyor. Oysa teorisi falan çok sağlam. İki parmağı gidince doktor "Müzik hayatın artık bitti" demesine rağmen devam ediyor. Parmakları gitmese daha 70'lerde neler yapardı kim bilir?
 
Bunu geç gördüm kusura bakmayın. Yanlış bilmiyorsam Tony Iommi Black Sabbath'tan önce caz ve blues çalan bir grubun gitaristi. İki parmağını kaybedince pentatoniklere mahkum kalıyor. Oysa teorisi falan çok sağlam. İki parmağı gidince doktor "Müzik haytaın artık bitti" demesine rağmen devam ediyor. Parmakları gitmese daha 70'lerde neler yapardı kim bilir?

Pentatoniklere "mahkum kalma" gerçekten söz konusu mu, bilmiyorum aslında, pekala kendi seçimi olabilir. Ben kesinlikle pentatonik odaklı çalmasını eleştirmek anlamında yazmadım. Diğer taraftan, pentatonikleri çok kullanma tercihinin fiziksel engeli ile de ilişkili olabileceği aklıma gelmemişti itiraf etmek gerekirse.

Iommi'yi epey dinlemiş olmama rağmen, ben bir kaç yıl öncesine kadar bu engelinden haberdar değildim. Galiba vaktiyle işvereni olan bir adam, yaşadığı kazanın ardından deprese olan Iommiye' ilham vermesi için Django Reinhardt'tan bahsediyor. Bilmeyenler için söyleyelim, Reinhardt da (geçirdiği bir kaza nedeniyle, sanırım yangında olmuş) sol elinde sadece iki parmakla çalmak zorunda kalan ve "çingene caz" tabir edilen tarzın gelmiş geçmiş (belki de) en büyük gitaristi. (Malmsteen bile bir röportajında Reinhardt'tan etkilendiğini söylemiştir ki, malumunuz Malsteen kolay kolay kimseyi beğenmez...)

Reinhardt, sakatlığını bir avantaja çevirmeyi başarmış bir dahi; sakatlığına rağmen olağanüstü süratli çalmayı başarabilen, bunu da klavye üzerinde sık pozisyon değiştirerek yaparak becerebilmiş birisi. Doğal olarak tamamen kendine has ve benzersiz sololar çalabiliyormuş ki, kayıtları da bunu ispatlıyor. Iommi de ondan aşağı kalmamış bana sorarsanız, o da zekice bir taktik geliştirmiş. Ben vaktiyle (fiziksel engelini bilmezken) özellikle Shining videosunda Iommi'nin kullandığı tekniği incelerken adamın parmaklarını mümkün olduğu kadar az hareket ettirdiğini ve daha çok elini/bileğini mobilize ederek çaldığını fark etmiştim. Ama olağanüstü hızlı çalabiliyor bu şekilde pentatonikleri. Daha ağır pasajlarda ise çok daha kompleks tınılar ve egzotik melodilere giriyor.

Aşağıdaki videoda 3:09-3:11 arasına dikkatle bakınız🙂


Klavyedeki elde bu tip bir "hareket ekonomisi" mantığını ilk gördüğüm adam Iommi'dir. Elini kapalı tutuyor, genel olarak parmaklarını birbirinden fazlaca ayırmıyor.

Benzer şekilde, bakınız ilk olarak 0:20-22 civarları...


Bunun başka bir sürü gitaristi etkilemiş olabileceğini düşünüyorum. Tabii bunu ilk düşünen Iommi'dir diyemem, o yüzden kesin bir şey demek zor ama...Örneğin, gerçek bir "shredder" olan Steve Lukather'ın aşağıdaki videosunda pentatonik çalarkenki sol el pozisyonlarına (mesela 0.22-23 arası) dikkat edin. Genel olarak Lukather'ın da sol elini kapalı tuttuğunu ve parmaklarını çok az hareket ettirdiğini göreceksiniz.


Uzun lafın kısası, belki de fiziksel engeli Iommi'nin daha yaratıcı ve özgün olmasını sağlamış olabilir🙂
 
Tabi Iommi bundan ibaret degil. Olmadigi icin de bugun Iommi ismi var. Black Sabbath'taki sololari kronolojik olarak dinleyince cok degisik yerlerde cok degisik isler yaptigi gorulebiliyor. Bir gelisim, farklilasma var devamli kendisinde.
Ayni sekilde Gary Moore da cok seri inip cikabiliyor ayni perde araligi icerisinde. Yuzuk parmaklarini cok seri hareket ettiriyorlar, neredeyse telin uzerinde titretiyorlar. O da solak olmasina ragmen saglak calan biri. Demek ki bi ariza cikarmak gerekli boyle calabilmek icin 😀

Bana zor geliyor yuzuk parmagini o serilikte titretip yukari cikmak.
 

Geri
Üst