50-100 senelik sen kac tane gitar caldin?
Belki ust duzey klasik gitarlar icinde yuzen bir adamin edebilecegi ama etmemesi icap eden bir soz bu, senin degil. Turkiye'de bile boyle kimse oldugunu sanmiyorum.
Bu tonlari alamazsiniz gibi bir kesin yargiyla geldigine gore A-B testinde gozun kapali bu eski gitarlari ne bileyim ust duzey yenice bir Manuel Contreras'tan veya Jose Ramirez'den falan ayirt edebilirim diyebilmen lazim. Ben de diyorum ki bu mumkun degil. Hadi isini kolaylastirayim sadece kulak vesilesi ile bunun ayirt edildigi tek bir kontrollu test goster.
Deney yapmanin ve istatistiksel olarak "anlamli" cikarimda bulunmanin bir adabi var. Kesin cikarimda bulunmanin bir yolu ise yok, olsa dediklerin kanun olurdu. Kendinden eminsen isin kolay cunku rakibin rastgele secme durumlari olacak. Emin degilsen youtube videolarindan fazlasina ihtiyacin var.
Simdi söyle bir durum var eski kaliteli bir klasik gitarin yeni bir klasik gitardan farki rahatlikla ayirt edilebilir eger edilemiyorsa o kiside bir sorun vardır.20yillik conde hermanosla yeni yapilmis bir conde nin tonlari birbirinden cok farkli ikiside negra olmasina ragmen.Ispanyada boyle konussaniz cok gulerler hic arastirma yaptiniz mi bilmiyorum ama ispanyada cogunlukla eski gitarlar alinir yeni yapilmis gitarlar pek dikkat cekmez.
Iyi gunler...