Gerilmeden.
🙂 İnsanlar aynı şekilde düşünmek zorunda değil. Aşağılayıcı ifadeler kullanılmadığı sürece bence sıkıntı yok.
Sizi bilmem, ama bence kullanılan ağacın akustiğinin / rezonansının elektro gitarda da önemi var.
Bu arada Yamaha'nın da A.R.E (Acoustic Resonance Enhancement) adını verdiği yeni ağacın resonansını geliştirici bir prosesi varmış. Ağacın moleküler yapısının enstrüman yıllar boyunca çalındıkça (veya ARE uygulandığında) nasıl değiştiğini/olgunlaştığını küçük bir video ile de göstermeye çalışmışlar. İlginç buldum.
Acoustic Resonance Enhancement (A.R.E.) - Yamaha - Global
Buradaki paylaşım pek enteresan, dikkatli okursanız yaptıkları şeyde
dikkatli bir basınç, sıcaklık ve nem kontrolü olduğu söyleniyor lakin bu parametreleri paylaşmamışlar.
Ama ağacın sürekli kuruması falan söz konusu değil orası kesin. 10khz üstündeki harmonikleri tıraşlamak gibi bir hedefleri var, oturmamiş tondan ne kast ettikleri "well defined" olmasa da en azından "ill defined" değil. Bunun için de ahşabın selilozunu daha fazla kristalize edip, hemiselilozunu yıkmışlar. Bunun malzemeyi istedikleri cevabı verecek şekilde yöne bağlı (anisotropik) hale getirdiğini söylüyorlar. (
@CoolDoG bu sayfayı okuyup başlıkta ilk Türkçe olarak özetleyen arkadaş kredisini de teslim edelim.)
Bunlara bir itirazım yok lakin endişelerimizi de yazalım, bunlar herkesin sorması icap eden şeyler:
* Buradan hareketle
çalımla aynı etkinin her gitarda olduğuna olacağına dair bir kanıt yok, onlar öyle yapmamışlar bunu iddia da etmiyorlar.
Bunun çalımla olması enstrumanın üstünde yayılan dalganın bir nevi kendi yolunu yapması demek. Buna benim itirazım yok, aynısını bu forumda ilk kez
@izzzyy dile getirdi, mesaj duruyor, ben de o günden beri araştırıyorum lakin herkesi tatmin edecek kanıt buldum dersem yalan söylerim. Bulsaydım ayrı başlık açacaktım bunu da yazdım zahmet buyuranlar mesajları görebilir.
* Bu arada referans alınan enstrumanlar Kremona üretimi 300 küsur senelik kemanlar, 20 senelik gitarlar değil. So what? diyenler bir sonraki mesajıma baksınlar.
* Yayınlanmış bir çalışma değil, referans da barındırmıyor, hakem denetimi de yok o bakımdan tam olarak ne yaptıklarını tekrar etme olanağımız yok çünkü tüm detayları bilmiyoruz.
"Reproducible" olmayan şeye bilgi demek benim için çok zor. (
Reproducibility - Wikipedia, the free encyclopedia
* Yamaha bir şirket, bu da tarafsız bir çalışma değil. Burada bahsi geçen teknolojiyi halihazırda 10.000 dolara sattıkları kemanı pazarlamak için kullanıyorlar. Meşhur "tapelerle" ilgili kayıtları Başbakanlık'a bağlı Tübitak'ın aklamasına "ama tarafsız değil onlar" diye feryat figan eden adamların kendi kendileri ile çelişmemek adına şüphe ile yaklaşmaları gereken bir durum. Ama bu çelişkileri rutin karşılıyoruz artık.