Birçok gitarist verimli çalışma programı konusunda kavram yanılgısına girer. Bazıları ise
doğru programa sadık kalmadan çalışır.
Bazı kişilerin iyi gitarist olmalarındaki en önemli neden sadece yetenekleri değildir, yapması
gereken her şeyi bilmeleri ve hangilerinin amacına yönelik olduklarını bilmeleridir. İnsanların
lick, teknik, egzersiz, gam çalışma dışında çok daha fazlasına ihtiyaçları vardır.
Şu anki gitar çalış yeterliliğinizi hayal ettiğiniz noktaya getirmek için en verimli sonuç almanın
yolu iyi basamaklandırılmış esnek bir çalışma programıdır. İlk adım budur.
Bunu öncesinden defalarca duymuş olabilirsiniz. Ancak;
İnanılan bazı mitler;
- Verimli çalışma planı çok sıkıcıdır, gitar çalarken eğlenmeyi engelliyor.
- Kendime çalışma planı hazırladım ancak uygulamıyorum.
- Çalışma programı çok katı, yaratıcılığımı kısıtlıyor.
- Gitar için çalışma rutini işe yaramıyor bu olmadan daha kolay ilerleyebiliyorum.
- Her gün aynı şeyleri çalışamıyorum.
Şimdi şöyle düşünün;
- Gerçek şu ki yanlış çalışma programı gerçekten berbattır. Ancak verimli, efektif ve esnek
olanı kısa sürede yaratıcılığınızı, müzisyenliğinizi ve gitar çalışınızı geliştirir.
- İyi çalışma planı yaratıcılığınızı zedelemez. Ancak çalışmalarınızda ‘yaratıcı bölüm’ kısmına
yer vermelisiniz; doğaçlama, beste yazımı gibi.
- Aynı çalışmayı 30 dk. Çalışmak? Evet, sıkıcıdır buda çalışma programı yapmamanızın bir
parçasıdır. Sizi deliye döndürmeyecek bir plan hazırlamak daha uygundur=).
- Tamamen dolu olan bir çalışma programı yapmanızın size getirisi olmaz. Zamanın tümünü
o gün ne çalmayı hissettiğinize göre belirleyin.
- Doğru olan çalışma rutini her gün aynı olmaz. Mümkün olduğunca verimli, esnek olmalı.
- Doğru çalışma planı size istediğinizi çalma özgürlüğünü vermeli.
- Doğru plan hazırlamaya başlamanın en iyi yolu; bir yere yolculuk ederken ilk olarak nerede
olduğunuzu analiz etmeniz (a noktası) ardından ulaşmanız gereken yerin (b noktası) ne
olduğunu bilmeniz.
Birkaç öneri;
1. Uzun zamanlı gitar çalışmanızın ve amaçlarınızın ne olduğu konusunda emin olun.
Kısa süreli doğru amaçlarınız uzun süreli amaçlarınızla tutarlı olsun. Eğer değilse,
dikkatinizi gerçekten gitarist ya da müzisyen olarak ne istediğinize verin. Çalışma
rutininizi oluşturduğunuzda uzun vadeli amaçlarınıza dikkatinizi verin.
2. Güçlü ve zayıf (amaca yönelik olan) noktalarınızı dengeleyin. Güçlü olan taraflarınızı
daha güçlü ve sadece amaca yönelik olan zayıf noktalarınızı güçlü hale getirin.
3. Her gün ne kadar çalışacağınız konusunda gerçekçi olun. Var olan çalışma planınızın
dışında öğrenebilir, pratik yapabilirsiniz.
4. Anlatılanların aksine yaratıcılık ÖĞRENİLİR, öğretilir ve uygulanır. Çalışma planınıza
her zaman bunu içeren bölüm eklemeyi unutmayın.
5. Şunu 100% bilmelisiniz ki hangi müzikal elementler sizin amaçlarınıza uygundur ve
bunların hangisinin öncü hangisinin ikincil olduğunu bilin. (ilgili yazıyı okuyun)
6. Uygulama gerçek anahtardır! Henüz uzmanlaşamadığınız konular üzerine zaman
ayırın. Araştırmadan direkt uygulamaya girmeniz büyük hata ve zaman kaybıdır.
7. Aynı planı her gün uygulamayın, geniş zamanlı bir program olabilir (2-3 gün aynı
olabilir diğerleri farklı)
8. 3-4 farklı pratik yöntemi uygulayın (7 günlük) her birini 14 gün boyunca uygulayın
sonrasında diğerine geçin. Hangisinden verimli sonuç aldığınızı gözlemledikten sonra
ona yoğunlaşabilirsiniz.
Sonra?
Kendinize söz verin.
Ve onu unutmayın. Çalışma planınızı izleyin ve basitleştirin eğer zor bulursanız amaçlarınızın
arkasındaki nedenleri bir daha düşünün bunları başardıktan sonra nasıl hissedeceksiniz? Ve
bir müzisyen olarak ne istiyorsunuz?
Kaynak: http://tomhess.net/PracticeGuitar.aspx
doğru programa sadık kalmadan çalışır.
Bazı kişilerin iyi gitarist olmalarındaki en önemli neden sadece yetenekleri değildir, yapması
gereken her şeyi bilmeleri ve hangilerinin amacına yönelik olduklarını bilmeleridir. İnsanların
lick, teknik, egzersiz, gam çalışma dışında çok daha fazlasına ihtiyaçları vardır.
Şu anki gitar çalış yeterliliğinizi hayal ettiğiniz noktaya getirmek için en verimli sonuç almanın
yolu iyi basamaklandırılmış esnek bir çalışma programıdır. İlk adım budur.
Bunu öncesinden defalarca duymuş olabilirsiniz. Ancak;
İnanılan bazı mitler;
- Verimli çalışma planı çok sıkıcıdır, gitar çalarken eğlenmeyi engelliyor.
- Kendime çalışma planı hazırladım ancak uygulamıyorum.
- Çalışma programı çok katı, yaratıcılığımı kısıtlıyor.
- Gitar için çalışma rutini işe yaramıyor bu olmadan daha kolay ilerleyebiliyorum.
- Her gün aynı şeyleri çalışamıyorum.
Şimdi şöyle düşünün;
- Gerçek şu ki yanlış çalışma programı gerçekten berbattır. Ancak verimli, efektif ve esnek
olanı kısa sürede yaratıcılığınızı, müzisyenliğinizi ve gitar çalışınızı geliştirir.
- İyi çalışma planı yaratıcılığınızı zedelemez. Ancak çalışmalarınızda ‘yaratıcı bölüm’ kısmına
yer vermelisiniz; doğaçlama, beste yazımı gibi.
- Aynı çalışmayı 30 dk. Çalışmak? Evet, sıkıcıdır buda çalışma programı yapmamanızın bir
parçasıdır. Sizi deliye döndürmeyecek bir plan hazırlamak daha uygundur=).
- Tamamen dolu olan bir çalışma programı yapmanızın size getirisi olmaz. Zamanın tümünü
o gün ne çalmayı hissettiğinize göre belirleyin.
- Doğru olan çalışma rutini her gün aynı olmaz. Mümkün olduğunca verimli, esnek olmalı.
- Doğru çalışma planı size istediğinizi çalma özgürlüğünü vermeli.
- Doğru plan hazırlamaya başlamanın en iyi yolu; bir yere yolculuk ederken ilk olarak nerede
olduğunuzu analiz etmeniz (a noktası) ardından ulaşmanız gereken yerin (b noktası) ne
olduğunu bilmeniz.
Birkaç öneri;
1. Uzun zamanlı gitar çalışmanızın ve amaçlarınızın ne olduğu konusunda emin olun.
Kısa süreli doğru amaçlarınız uzun süreli amaçlarınızla tutarlı olsun. Eğer değilse,
dikkatinizi gerçekten gitarist ya da müzisyen olarak ne istediğinize verin. Çalışma
rutininizi oluşturduğunuzda uzun vadeli amaçlarınıza dikkatinizi verin.
2. Güçlü ve zayıf (amaca yönelik olan) noktalarınızı dengeleyin. Güçlü olan taraflarınızı
daha güçlü ve sadece amaca yönelik olan zayıf noktalarınızı güçlü hale getirin.
3. Her gün ne kadar çalışacağınız konusunda gerçekçi olun. Var olan çalışma planınızın
dışında öğrenebilir, pratik yapabilirsiniz.
4. Anlatılanların aksine yaratıcılık ÖĞRENİLİR, öğretilir ve uygulanır. Çalışma planınıza
her zaman bunu içeren bölüm eklemeyi unutmayın.
5. Şunu 100% bilmelisiniz ki hangi müzikal elementler sizin amaçlarınıza uygundur ve
bunların hangisinin öncü hangisinin ikincil olduğunu bilin. (ilgili yazıyı okuyun)
6. Uygulama gerçek anahtardır! Henüz uzmanlaşamadığınız konular üzerine zaman
ayırın. Araştırmadan direkt uygulamaya girmeniz büyük hata ve zaman kaybıdır.
7. Aynı planı her gün uygulamayın, geniş zamanlı bir program olabilir (2-3 gün aynı
olabilir diğerleri farklı)
8. 3-4 farklı pratik yöntemi uygulayın (7 günlük) her birini 14 gün boyunca uygulayın
sonrasında diğerine geçin. Hangisinden verimli sonuç aldığınızı gözlemledikten sonra
ona yoğunlaşabilirsiniz.
Sonra?
Kendinize söz verin.
Ve onu unutmayın. Çalışma planınızı izleyin ve basitleştirin eğer zor bulursanız amaçlarınızın
arkasındaki nedenleri bir daha düşünün bunları başardıktan sonra nasıl hissedeceksiniz? Ve
bir müzisyen olarak ne istiyorsunuz?
Kaynak: http://tomhess.net/PracticeGuitar.aspx