Hocam olayın özü, kurumsallıktan bireyselliğe iniyor artık..
Biraz derinden gireceğim ama umarım sıkıntı yaratmam..
Olayın başlangıç noktası eğitim, gerek Türkiye gerekse şu anda dünyada eğitimli insan- ki bundan kastım özgün fikirleri olan, özgürce düşünebilen insandır- sayısını minimalize etmek istiyorlar..
Şu anda dünyadaki eğitim sistemlerinin hemen hemen hepsi, ezbere dayatılan, sadece kendi doğruları olan, kendi doğrusu dışındaki diğer düşüncelere şiddetle karşı çıkan eğitim sistemleri..
Bunun sonucunda düşünen insan olmuyor, herkes ezbere, kendisine ne ezberletilmiş ise ona göre yaşıyor örnek olarak dediğin gibi pahalı olan iyidir düz mantığı güden, araştırmadan, denemeden, sormadan alan insanlar ortaya çıkıyor. Hepimiz şu laf ile büyümedikmi zaten; ucuz mal alacak kadar zengin değilim..
Fakat her ne kadar az da olsa, düşünen insanlarda var her toplumda, bu kişiler zaten toplumda orta üst sınıftan başlayarak yer alıyorlar.. Çünkü hem düşünebildikleri için karar verme yetenekleri var, hemde istediklerini bildiklerinden odak noktaları belirli..
Şimdi bu insanlar artık inan o markaya bakmıyor, ve kurumsal firmalardan alışveriş etmekten se bireysel firmalara, küçük çaplı işletmelere dönüyorlar.. Çünkü bu işletmeler, bireysel firmalar, kendilerine sundukları malı, hem büyük çaplı işletmelerden daha iyi fiyatlar ile, hem de daha kaliteli olarak sunuyorlar.. Kısaca durumu değelendirip, gözlemleyip karar veriyorlar..
Forumlardan sürekli görüyorum genç arkadaşlar, gitar çalmaya yeni başlayacağız deyip gitar önerisi istiyor, sonra değerlendirip karar verip alıyorlar, ama kendi istediklerini olayda budur zaten, herkesi dinlersin fakat kafanda yap boz parçalarını birleştirir, karar verir uygularsın..
Yavaş yavaş bütün dünya bu şekile istense de istenmese de dönecek.. Ezbere yaşayanlar inorganik gıdalarla, cep telefonları ile , makyaj malzemeleri ile ne bileyim televizyonlarda izledikleri ünlülerin hayatları ile diziler ile avutulacak, diğerleri yaşayacak, çalışacak, kazanacak, kazandığını düşünerek harcayacak, seçme hakkını kullanacak..
Ha birde doğuştan şanslı olanlar var, ki çevremde çok vardı bu insanlardan, şunu söyleyebilirimki inanın hepsinin parası bitiyor, çalışmadan boş beleş hayat geçmiyor..