Lüks eve girmeyin derim.
Burada daha temel bir sorun var. Türkiye'deki ekonomi hala serbest pazar ekonomisi değil. Güya iktidardaki parti liberal. Ancak bugün bırakın gitarı, pedalı, yurtdışından kozmetik dahi alamıyor tüketici. Sosyalist, kapalı pazar plan ekonomisinden başka bir şey değil içinde yaşadığımız. Bakın, yurtdışından gavurun aldığı paraya kozmetik alınabilen (bir zamanlar) bu site Türkiye'de engelli zannedersem. Niçin yasaklı bu site? Şurada bir açıklaması var.
Yasakların ve regülasyonun, ağır vergilerin olduğu yerde bu durumdan faydalanan çakal çok olur. Bu tür kapalı sistemler de kendi zenginlerini üretirken, tüketicinin de kaliteli ve ucuz mal kullanmasının önü tıkanır. Türkiye'deki gitar pazarının durumu bununla yakından ilgili. Dua edin, internet var da dünyadan haberiniz oluyor. O internet de bugün var, yarın yok. Kozmetik sitesinin hali belli işte.
Bir gibson Lp nin fabrika maliyeti (malzeme bazında, 2006-2007 fiyatı) 26.5 dolardı.
Şaka değil.
Not: güncel bir bilgi değildir, ama çok da yükseldiğini tahmin etmiyorum.
Ben buna takıldım arkadaş. Cidden şu anda böyle mi?
Doğrudur, parantez içinde "malzeme bazında" denmiş zaten. Bu kabaca @mertay'ın da dediği gibi hurda fiyatı, yani malzeme miktarının fiyat karşılığıdır. Gitarın asıl maliyetinin içine işletme gideri, ar-ge giderleri reklam giderleri gibi maliyetleri de eklemek gerekir. Bu gerçek maliyet bilgisi de ancak Gibson kasalarında kilitlidir. (Yine de tahmin etmek zor değil.)Ben buna takıldım arkadaş. Cidden şu anda böyle mi?
Ben önemli bir tabloyla seri üretim bir gitarı karşılaştıramam. Neticede tablo 30-40 dolara yapılabilir ama dünyada tektir. Ama 40 dolar malzeme parası olan gitarın, işçiliği isterse harika olsun 4000-5000 liralara satılmasını anlayamıyorum. Yemişim markasını giderim sizin gibi bir gitarcıya yaptırırım yine o parayı vermem.
Cor-tek i göremedim listede Asya pazarı denilince akla ilk gelen markalardan ?