Gitar tellerim fazla yuksek?

Fotoğrafı gitarın diğer tarafından ve hafif açılı çekerseniz saddle'ların durumu daha net görülebilir, şu an net anlaşılmıyor ama yine de saddle'ları düşürecek alyanınız varsa bir miktar saddle'ları düşürmeyi deneyin. Bunun yanında tabi ki sap ayarına da bakın, şu an çok ayarsız olduğuna göre sapı boşaltacak şekilde truss rod'u çevirdikçe normale dönüyor mu kontrol edin. Halen problem var ise bir diğer aklıma gelen durum şu; gitarın sapı hiç söküldü mü, sap bolt-on, yuvasına doğru şekilde oturmamış olabilir mi. Gitarınız daha önce telleri normal yükseklikteydi ve sonradan mı bu hale geldi yoksa aldığınızdan beri böyle mi, daha önce de yüksek ise ve sap ayarı ile hallolmuyor ise sapı söküp yuvaya oturtmak gerebilir diye düşünüyorum.
ben gitari aldigimdan beri bu yuksekliginden sikayetciyim cevremdeki bir kac gitarciya soyledigimde gayet normal dediler belki de calmadigim su 2ayda artmistir. en son gitar tellerini degistirmistim kendim evde baska hicbirsey yapmadim gitara

istediginiz gibi cekebilmis miyim

IMG_0309.webp

Youtubedan "sap ayarı nedir nasıl yapılır, köprü ayarı nedir nasıl yapılır, tel yüksekliği nasıl ayarlanır" gibi aramalarla bilgi sahibi olabilirsin ve ayarlama yapmaktan korkuyorsan bile en azından videolardaki yöntemlerle sorunun nereden kaynaklandığını anlayabilirsin. Öncelikle de gitarını önceki akordu nasılsa - E standard mı, D standard mı v.s- aynı şekilde akort et. Bir video izleyerek acele etme. Farklı kişilerden videolar izleyip işin mekaniğini kavradiktan sonra kendin de halledebilirsin

Bilgi sahibi olunmadan yapılsın demiyorum tabi ama bu devirde profesyoneller tarafından hazırlanmış videolara ulaşmak, bu tarz sorunların çözümleri, ayarlamalar, gitarın parçaları, yapımında kullanılan malzemeler ne ne işe yarar öğrenmek zor değil. Truss rodu hangi durumda ne tarafa ne kadar cevirip ne kadar beklemen gerektiğini öğrendiysen luthier de senden farklı birşey yapmayacak. Biraz tecrübe kazanana kadar başta daha küçük hareketlerle daha kontrollü olmakta fayda var.

istediginiz gibi cekebilmis miyim
Köprünün diğer tarafını kast etmiştim ama çok önemli değil. Üstten eklediğiniz resimde nispeten normal gibi görünüyor. Bu durumda öncelikle sap ayarında sapı boşa alacak şekilde truss rod alyanını çevirmeniz lazım. Gitarınızdaki truss rod "double action truss rod" olarak iki yönde de aktiftir.
  • Saat yönünde çevrildiğinde → sapı iç bükey geriye doğru çeker. (üstteki resim)
  • Saatin tersine çevrildiğinde → sapı dış bükey öne doğru iter. (alttaki resim)
Anladığım kadarıyla sizin truss rod şu an haddinden fazla saat yönünün tersine çevrilmiş durumda. Bu sebeple truss rodu saat yönünde çevirerek öncelikle truss rodu boşa aldığınızdan emin olun. Bunu yaparken zorlamadan yavaş yavaş çevirip her çevirmede telleri gözlemleyin. Teller normal bir yüksekliğe ulaşıyor ise sorununuz sadece sap ayarı ile çözülebilir. Truss rod boştayken tellerin yüksekliğine bakıp halen ayar gerekiyor ise bir miktar daha saat yönüne çevirin. Aşağıdaki videoyu izlerseniz konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır. Herhangi bir şekilde truss rod dönmüyor ise sakın zorlamayın, üstte atılan konudaki gibi gitara kalıcı hasar verebilirsiniz.

Adsız.webp

Köprünün diğer tarafını kast etmiştim ama çok önemli değil. Üstten eklediğiniz resimde nispeten normal gibi görünüyor. Bu durumda öncelikle sap ayarında sapı boşa alacak şekilde truss rod alyanını çevirmeniz lazım. Gitarınızdaki truss rod "double action truss rod" olarak iki yönde de aktiftir.
  • Saat yönünde çevrildiğinde → sapı iç bükey geriye doğru çeker. (üstteki resim)
  • Saatin tersine çevrildiğinde → sapı dış bükey öne doğru iter. (alttaki resim)
Anladığım kadarıyla sizin truss rod şu an haddinden fazla saat yönünün tersine çevrilmiş durumda. Bu sebeple truss rodu saat yönünde çevirerek öncelikle truss rodu boşa aldığınızdan emin olun. Bunu yaparken zorlamadan yavaş yavaş çevirip her çevirmede telleri gözlemleyin. Teller normal bir yüksekliğe ulaşıyor ise sorununuz sadece sap ayarı ile çözülebilir. Truss rod boştayken tellerin yüksekliğine bakıp halen ayar gerekiyor ise bir miktar daha saat yönüne çevirin. Aşağıdaki videoyu izlerseniz konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır. Herhangi bir şekilde truss rod dönmüyor ise sakın zorlamayın, üstte atılan konudaki gibi gitara kalıcı hasar verebilirsiniz.

180255 eklentisini görüntüle

hocam truss rodi bosa almak derken nasil bosa alacagim? bi de oyle bir alyan yok evde temin etmem lazim mi illaki

ve truss rod baya ice gomulu telleri sokmem mi lazim?
Öncelikle tabi ki truss rod için uygun alyana ihtiyacınız var. Takım olarak satılanlardan alırsanız birisi uyacaktır. Telleri sökmenize gerek yok, alyanın ucu oraya girer ama alyani çevirirken takılmaması için RE ve Sol tellerini bir miktar gevşetip bu telleri kenarlara alabilirsiniz.
Truss Rodu boşa almaktan kastım; truss rod en sağ ya da sola sıkıldığında alyanı çevirirken gerginliği hissedersiniz. Bu çevirme ayarı tam ortada iken ise truss rodda bir gerginlik olmaz, alyan boşta gibi olur. Yani önce bir ortaya getirin duruma bir bakın demek istedim.

Geri