Gitar Videolarım

Selam abilerim, kardeşlerim 👋

Bir süredir Instagram’da ağırlıklı olarak Blues, Alt blues, Texas blues tarzında gitar videoları paylaşıyorum. Ton, ifade ve doğaçlama üzerine içerikler var. İlgilenen olursa takip edip destek olursa sevinirim.

Geri bildirimlere de açığım, özellikle bu tarzla ilgilenenlerin yorumları benim için değerli.

Profil linkini aşağıya bırakıyorum:

Bir kaç videona gözattım. İlk dikkatimi çeken telefon kayıtı olduğu için gitar soundunun zayıf kaldığıdır. Sen çalarken sana iyi duyulabilir ama izlediğim videolarda alt frekanslar neredeyse hiç yoktu. Gitar soundu fazla tiz, metalik geldi. Çalımına bir şey demiyorum zamanla tuşe, phrahising gelişiyor, değişiyor. Bir de videoları upside down tarzı çekmek yerine düz çekim yaparsan daha iyi olur.

Yeterli ekipmanın varsa daha iyi bir sound için kanal kayıt yapabilirsin.

Bir kaç videona gözattım. İlk dikkatimi çeken telefon kayıtı olduğu için gitar soundunun zayıf kaldığıdır. Sen çalarken sana iyi duyulabilir ama izlediğim videolarda alt frekanslar neredeyse hiç yoktu. Gitar soundu fazla tiz, metalik geldi. Çalımına bir şey demiyorum zamanla tuşe, phrahising gelişiyor, değişiyor. Bir de videoları upside down tarzı çekmek yerine düz çekim yaparsan daha iyi olur.

Yeterli ekipmanın varsa daha iyi bir sound için kanal kayıt yapabilirsin.
Öncelikle teşekkür ederim.

Telefonla çekim yapıyorum. Gitar sesini dijital olarak (AmpliTube 5 kullanarak) ses kartı üzerinden alıyorum, sesi de harici bir hoparlörden veriyorum. Bu yöntem, videolara daha amatör bir hava katıyor. İstersem direkt kayıt da alabilirim. Hatta son paylaştığım siyah-beyaz videoda kayıt aldım, sonrasında ortama uygun bir “room reverb” ekleyerek o hissi vermeye çalıştım.

Bazı kayıtlarda tizlerin fazla olduğunu ben de fark ediyorum. Tonu henüz tam olarak oturtamadım. Özellikle aradığım “glassy” tonu yakalamaya çalışıyorum.

Çalımlar hakkında da teşekkür ederim. Videoların yaklaşık %90’ı doğaçlama.

Benim kullandığım taktik şu.Video ile gitar kaydını aynı anda başlat.Yani reaper aç oradan amplitube kullanarak şarkıyı kayıt al.Sonra ben camtasia kullanıyorum eski kafalı olduğum için ama herhangi bir video edit programıyla videonun sesini kapat,reaperdan aldığın kaydı videoya ekle,ses ile videoyu senkronla tam kayıt kalitesi olur.

Reaper'ın kayıt alma tuşu Ctrl + R.Ben ctrl + r ile videonun kayıt tuşuna aynı anda basıyorum.

Benim kullandığım taktik şu.Video ile gitar kaydını aynı anda başlat.Yani reaper aç oradan amplitube kullanarak şarkıyı kayıt al.Sonra ben camtasia kullanıyorum eski kafalı olduğum için ama herhangi bir video edit programıyla videonun sesini kapat,reaperdan aldığın kaydı videoya ekle,ses ile videoyu senkronla tam kayıt kalitesi olur.

Reaper'ın kayıt alma tuşu Ctrl + R.Ben ctrl + r ile videonun kayıt tuşuna aynı anda basıyorum.
Evet bende dijital alacaksam kaydı benzer şekilde yapıyorum. Ableton + Herhangi bir edit programı yeterli oluyor.

Çok teşekkürler öncelikle yorumun için. Evet özellikle bu şarkıda bendler biraz gitti. Birazda sıkıntı yerlerdeydi. Ama genelde biraz eksiklik var gibi dediğin gibi üstüne gitmekteyim🙏

Ses çok kulak parçalayan cinsten. İzlenmek istiyorsanız ses işine çare bulmak lazım, kulak sağlığını önemseyen kişi bir kez izler bir daha geri dönmez.

Tascam DR-05 tavsiye ederim, ortam kayıtlarını uygun açılarda çok güzel sağlar. Video ile sesi birleştirip öyle paylaşırsınız. Tascam özellikle davullu stüdyo kayıtlarında çok işinize yarar. Evdeyken de amplitube kullanıyormuşsunuz, oradan kayıt almanız gerekiyor.

Bu tip videoları yine müzisyenler izleyeceği ve internette çok güzel kayıt alan internet gitaristleri olduğu için, böyle bir amacınız varsa görüntüden çok sese önem vermenizi öneririm. Yoksa evet, kızlar bendlerin doğru notaya ulaşıp ulaşmadığına pek takılmayacaktır. Hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor.

Ses çok kulak parçalayan cinsten. İzlenmek istiyorsanız ses işine çare bulmak lazım, kulak sağlığını önemseyen kişi bir kez izler bir daha geri dönmez.

Tascam DR-05 tavsiye ederim, ortam kayıtlarını uygun açılarda çok güzel sağlar. Video ile sesi birleştirip öyle paylaşırsınız. Tascam özellikle davullu stüdyo kayıtlarında çok işinize yarar. Evdeyken de amplitube kullanıyormuşsunuz, oradan kayıt almanız gerekiyor.

Bu tip videoları yine müzisyenler izleyeceği ve internette çok güzel kayıt alan internet gitaristleri olduğu için, böyle bir amacınız varsa görüntüden çok sese önem vermenizi öneririm. Yoksa evet, kızlar bendlerin doğru notaya ulaşıp ulaşmadığına pek takılmayacaktır. Hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor.
Haklısınız. Bazı videolardaki, hatta çoğu videodaki gitar tonu benim de tam olarak içime sinmiyordu. Kimi videolarda dijital kaydın üzerine room reverb ekleyerek odada kaydedilmiş hissi vermeye çalıştım, kimi videolarda gerçekten odada kayıt aldım, bazılarında ise doğrudan ve efektsiz kayıt kullandım. Bu yüzden fark ederseniz neredeyse her videoda farklı bir sound var.

Hem agresif hem de glassy karaktere sahip bir ton arayışıyla çıktığım bu yolda, sonunda kafamdaki tona oldukça yakın bir sonuç elde ettiğimi düşünüyorum. O da en son paylaştığım videodaki ton oldu. Bu hesap benim için biraz emekleme ve öğrenme süreci gibi ilerledi.

Stüdyo konusunda ise ekipman yetersizliğinden dolayı kayıtlar amatör seviyenin çok ötesine geçemedi. Zaten bu süreç benim için biraz deneysel bir süreçti. Sürekli yeni şeyler denemeye ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Şu an eksiklerimiz biraz daha büyük bir hoparlör ve dediğiniz gibi iyi bir mikrofon. Önerdiğiniz mikrofonu not aldım. Zamanında Zoom modellerine de bakmıştım fakat bütçemi biraz aşıyordu.

Ayrıca evet, hedefim müzisyenlere ulaşmak; benim gibi Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix ve Matt Schofield dinleyen, çalan insanlarla bir araya gelebilmek. Hesabın biraz arşiv, biraz paylaşım, biraz da benzer müzik zevkine sahip insanların denk gelebileceği bir yer olmasını istiyorum. Amacım hiçbir zaman gösteriş yapmak ya da damarlı ele hallenen ergen bir kitle oluşturmak olmadı. Zaten öyle bir hedefim olsaydı, şu an çaldığım tarz muhtemelen seçilecek son türlerden biri olurdu.

Yorumunuz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Geri