Hadiseyi elimden geldiğince ve bilgim elverdiğince açayım o zaman. Ama öncelikle bu işin zor bir iş olduğunu belirteyim.
Ben de şu an klavyeme inlay yapmakla uğraşıyorum. Henüz tasarıma karar verdim denemez. Zaten gereken malzemeyi bulmak da kolay değil. Ben hazır inlayler yerine kendi tasarımımı yapmak istediğimden öncelikle inlayin çıkarılacağı bir plak bulmak gerekti. Sedef bulmak hem kolaydır hem de ucuzdur ama ben fildişi yanlısıyım. Çünkü hem kararma-sararma olmayacak hem de daha değerli bir iş çıkacak 😀 (panter emel duymasın) Fakat gerçek fildişi bulmak çok zor. Endüstriyel tasarımcıların bir mail grubu var onlara mail attım cevap bekliyorum halen. Ayrıca plağınızın kalın gelmesi durumunda sedefi zımparalayarak inceltmek kolay ama fildişi çok zor aşınır ve şekil vermek de çok zordur. Bu yüzden eğer fildişi kullanacaksanız çok yüksek devirli ve hassas bir motora ihtiyacınız var. Çok titrememesi gerektiğinden şu an için sadece diş hekimlerinin kullandığı aeretörlerden başka birşey gelmiyor aklıma. Dişhekimi arkadaşlar halledecekler sağolsunlar 😀 Bir de ince numara frez. Mikro frez de denir bunlara. 0.5 ve 0.8 ler işinizi görür. Dediğim gibi dişdepolarında bulabilirsiniz.
100cm boyunda, 10cm eninde ve 2-3mm kalınlığında bir sedef plak lazım. Kaliteli olsun derim. Fosfor içeriği fazla olsun 😀 Birkaç gün içinde nerden bulabileceğinizi de yazarım.
Sonra; eğer kesintisiz devam edecek bir inlay yapacaksanız (mesela Ibanez'in tree of life'ı gibi) perdeleri sökmeniz gerekli. Bu iş de gayet zordur. Perdelerin içindeki çentiklere dikkat! Yoksa klavyenizi harcarsınız. İşin bu kısmı ve perdeleri tekrar takma kısmı gerçekten tecrübe istiyor.
Perdeler de çıktıktan sonra plağınızı elinize alın ve tasarımınızı ince uçlu cd kalemiyle çizin. Sonra bahsettiğim frezle şekli kesin ve çıkarın. Eğer kalın gelirse de tesfiye işlemine başlayacaksınız demektir 😀 Bu zımparalama işlemi de zor. Sedefin parlaklığını kaybetmemesi için büyük numaradan küçük numaraya doğru zımparalamanız gerekir.
Ardından klavyenizin üzerine plağı koyun ve kurşun kalemle hassas bir şekilde klavyeyi çizin. Burda dikkat etmeniz gereken nokta cizgilerin iç kısmından 0.1 mm ara bırakarak klavyeyi oymanız. Dar gelsin ama geniş olmasın mantığı yani. Yavaş yavaş genişletirsiniz sonra. Klavyeyi de sapa kadar oymayın derim. Gülağacı ise mesela, kahverengi yer bitmesin bence. Eğer abanozsa zaten işiniz çok kolay. Kolay işleniyor abanoz.
Neyse, klavye oyma işiniz de bittiğinde (uygun kalınlık-derinlik kısmı size kalmış. 2 mm'yi geçmeyin derim. Hatta 1 mm de kalın.) hafif bir tutkal yardımıyla sedefinizi klavyenize takın. Ama tutkalı kesinlikle azıcık sürün yoksa taşar. Sonra klavyeyi çok küçük bir zımpara ile zımparalayın, deep conditionerla cilalayın (tutkal kurusun ama). Perdelerin takılacağı kısımlardaki inlayleri frezinizle alın ve perdelerinizi tekrar takın. (Muhtemelen ilk bir ay düzgün takamazsınız 😀)
Umarım yazdıklarımdan bir fikir edinebilmişsinizdir. İsteyen olursa daha spesifik soruları da cevaplamaya çalışırım. Ama tekrar belirteyim bu "riskli" bir iştir. 😀