slave demiş ki:
Bu aralar gitar çalışmamı sistematik hale getirmek için kafa yoruyorum ve bu sistemi kurarken yanlış birşeyler yapıp vakit harcamamak için sizlere kafama takılan bu soruyu soruyorum.İlgilenirseniz çok sevinirim benim için gerçekten önemli. Sorum kabaca başlıkta da belirtiğim gibi şu:
Gitara klasik ile başlayıp elektroya geçtim. Başlarda tellere hep ıkınarak basarken çaldıkça daha az çaba harcar oldum tellere basabilmek için. Bunun sebebini öğrenip iyice yoğunlaşmak, izlediğim büyük gitaristler gibi sanki fretboard a hiç dokunmuyormuş gibi rahat çalabilmek istiyorum.
Bu çaldıkça rahatlaşma parmakların giderek güçlenmesinden midir? Yoksa beynimizin tele basma sırasındaki kas hareketlerine alışmasından mıdır? Eğer parmak gücünden ise parmak alıştırmalarımı telleri daha zor basıldığı için çoğunlukla klasik gitarda yapıcam. Ama eğer beyin esnekliğindense elektroya devam edicem. Yardımcı olursanız başta da dediğim gibi vaktimi yanlış çalışmalarla boşa harcamış olmam. Yani bana büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Şimdiden çok sağolun, her zaman sağolun
SOru: Bu çaldıkça rahatlaşma parmakların giderek güçlenmesinden midir? Yoksa beynimizin tele basma sırasındaki kas hareketlerine alışmasından mıdır?
Bu parmakların güçlenmesi bir nevi alışması ,beyin de şurda devreye girer bak özel bri alıştırmadır bu parmak hakimeyeti için: misal parmaklarını msial atıyorum sırasıyla aynı tel üzerinde, sol teli olsun misal, üzerinde yan yana sırasıyla misal ;4,5,6 ve 7 inci perdeye koy,parmakların hiç kaldırma ve şey de msial düşün iki paröağı aynı anda basılı çekilde kaldırıp oynatıcan ,msail seçeyle ,sihirli parmağı aynı anda kaldır indir ,hızlı bir şekilde ,ama dieğr parmaklar sabit sadece bu iki parmak sora bu tarz kombinasyonu diğer parmaklarda dene.
Aslında soru gzüel bir soru
🙂 :yani sorunun cevabı ikiside,akustik gitarla başlamış olsan ,parmakların daha beter olur heleki boktan yüksek telli bir akustik ise parmakların da acaip nasır olur bu şu demek işte,parmakların alışıyor ,yeni bbaşlarken misal nasır oluyro işte bir nevi alışıyuor ellerin .
İki giatara da devam et.Klasik gitarda da solo daha esnek atılır aslında ,çok farketmez sonuçta misine 3 tel ve yağ gibi kayar klasik de..
Aalında sadece akustik de bir tok ses ve ayrı bir parmak hareketine iten tel yapısı vardır akustik de ..
Ynai sonuç olarak akustik gitar da da solo at ,klasik de de at ekeltroda da.
peki peki parmaklarını zora alıştırman bri avataj mı kesinkile evet.Heleki akustik de.
Akustik de gayate hızlı parmakalra ve esnek çalabilme becerisine sahipsen y ada alışmışsan ,elektroda parçmakların müthiş hareket sağlar.
Bir de şunu sölemnek de yarar görüyrom sen bunu çok takıntı yapma ,müzik kulağın varsa bak keyfine slash modunda takıl yani serseri ruhllu gitarist hesabı ama serseri derken iyi anlamda...
Bri de ,soft çalışcam diye kasma pratik yap ama kafanı yorma müziğin akışına bırak kendini ,bak bu esneklik sorununu doğaşlamanı geliştirerek atlatıcaksın sana sölim tabi doğaçlama herkes yapamaz,ama dene zamanla belki olur senin yeteneğine bağlı..Tek düze gitaristlere de bağlı kalma çetiş gitaristler dinle bu çok önemli senin doğacını besler bu çeşitlilik.
Son olarak hızlı çalmak marifet değil yani akışına bırak parmaklarını solo atarlken kasamadan ,serçe parmağı geliştir ,o çok önemli bu da mekanik hadise alıştırmana bağlı beyin esnekliğiyle ilgi yok serçe parmağın tamamen mekanik pratik sonuuu olan bir şey bu.
Yani parömaklarını zorluğa alışttırmak bak türkyede seçr parmağını verimli kulnana fazla gitarist yok.Bu çok önemi.Tabi uzun parmaklı gitaristlerin avantağı olunca üşeniyrlar ehehe
🙂 fazla iplemiyorlar serçeyi kulanmış olsalarda.
Neyse umarım yardımcı olabilmişimdir ,kişisel şahsi düşünceleirm böle ,tabi bunlar benim kendi deneyimlerim sonucu vardığım düşünceler ,ama sana tavsiyem solo ataken kasmadan içinden geldiği gibi takıl,aalıştırma yap ama hızlı solo atıcam diye kasma hiç önemli değil,parmakların amanla alışır zaten ,aheste aheste takıl hadi kolay gele ...