Evet gitarı bırakma noktasına herkes gelmiştir başlangıçta. Ama mesela atıyorum, üçlü alternate picking egzersizlerinde saatlerce aralıksız çalışıp, tekrar tekrar deneyip belli bir bpm nin üzerine çıkamadığını görünce insan yeter artık diyebiliyor. Motivasyon konusu gerçekten önemli ama bunun açık ve kesin bir çözümü yok sanırım.
Motivasyon konusunda yapılabilecek pek çok şey var, ama pek çoğumuz bundan haberdar değiliz. Neden ? Çünkü müzisyenler kendilerine sadece müzisyenleri örnek alıyor da ondan
🙂 İş dünyası, spor ve kişisel gelişim gibi alanlarda motivasyon gitardan çok daha önemli ve bu konularda son derece etkili biçimde kullanılan bir yığın teknik var. Mesela NLP (nöro linguistik programlama) olarak bilinen uygulamalı psikoloji sahası, insanların duyularını keskinleştirmesini, hayalgücünü ve yaratcılığını kullanmasını, gerçekçi ve spesifik hedefler doğrultusunda sonuç almasını sağlıyor. Bunlar klasik eğitimlerde hep ihmal edilen şeyler, kitabın başına gitarla oturup çalışmanın yeterli olduğu sanılıyor. Oysa başarılı pek çok insan bundan çok daha fazlasını yapıyor. Gitarist ve eğitimci Tom Hess mesela, hem gitar tekniklerini anlatmak ve analiz etmek, hem de kendi işini geliştirip pazarlamak için sürekli bu tip tekniklerden yararlanıyor.
Burada detaylara girmem mümkün değil, zaten ben de NLP gibi yaklaşımlar konusunda yeni yeni bir şeyler öğrenip kendimi geliştirme aşamasındayım. 25 yıl gitar çaldıktan sonra gitara ilişkin motivasyonumu diri tutabilmek için başladım. Genel anlamda kişisel ve profesyonel gelişimime çok yardımcı olacağını da anlamış bulunuyorum, keşke daha önce başlasaymışım. Sezgisel olarak kullandığım pek çok yaklaşımın da zaten aslında bir tür NLP tekniği olduğunu fark ettim. Size basitçe şunları önerebilirim:
1)Hedefinizi spesifik olarak belirleyin ve ardından ulaştığınızı hayal edin. Bu hayali görüntü, ses ve benzeri her türlü duyu ile destekleyin. Kafanızda kusurusuz olarak icra ettiğinizi, edebildiğinizi ve bunun nasıl hissettireceğini düşünün.
2)Gitarı sadece fiziksel (dokunma duyusu) ile değil, görsel ve işitsel olarak da çalışın. Örneğin, seyahat ederken, gitar klavyesini gözünüzde canlandırarak çalıştığınız parçayı prova edebilirsiniz. 20. yüzyılın en önemli gitar pedagoglarından Howard Roberts (Ünlü gitar okulu GIT'nin kurucusudur...) "gitardan uzakta" çalışmaktan da bahseder. Muhtemelen o da farkından olmadan böyle bir tekniği kullanıyordu.
Yardımcı olması açısından yanınızda bir gitar klavyesi resmi taşıyabilirsiniz. Ama bunun için dijital cihazlara ve onların uygulamalarına güvenmeyin, bence onlar bu işi köreltiyor çünkü
🙂