Gitardan Net Sound Alabilme?!

Evet gitarı bırakma noktasına herkes gelmiştir başlangıçta. Ama mesela atıyorum, üçlü alternate picking egzersizlerinde saatlerce aralıksız çalışıp, tekrar tekrar deneyip belli bir bpm nin üzerine çıkamadığını görünce insan yeter artık diyebiliyor. Motivasyon konusu gerçekten önemli ama bunun açık ve kesin bir çözümü yok sanırım.
Bu ekipmanla ilgili bir sorun değil yalnız, ama doğru motivasyon önemli. Modellemeli amfi almayın denildiği gibi pod uygundur sizin için.
 
Tuşeden vs herkes bahsetmiş zaten. Palm mute'lere özellikle çalışmalısın. Akordun çok fena gitmiş durumda.
Gain aşırı yüksek. Herkes low gain / crunch ton ile çalmak zorunda değildir tabii ki. Ama burada ki gain seviyesi yüksek gain seven birisinin isteyeceğinden daha çok. Çünkü çamurlaşmaya birbirine girmeye başlamış artık ton. Noise gate 'e falan kesinlikle ihtiyacın yok. Kafanı bulandırma.
Bu konuyu çözmek istiyorsan amfini değiştirmekten başlamalısın.
 
Noise gate mucizevi bir cozum degil hatta bir cozum degil, cok ozel durumlarda hayvani volume ile calma geregi yoksa gurultuden cok tonunu kirpacak bir mel'un icat. Dunyanin en iyi ekipmani da olsa akordunda ceyrek nota kayma olsa bile bastigin akorlar camur gibi cikar hic kacari yok senin akordundaki bozulma bence bundan daha fazla once onu duzeltiver. Ki senin durumunda onceki mesajlarda tuse diye ozetlenmis ama daha detayli aciklanmasi icap eden problemler var. Ritme veya zamana riayet etmemissin ama zaten master of puppets i bunlara dikkat ederek calma ihtimalin su an yok. Kolay kisimlarinda hizlica iyi kotu calip pozisyon degisimlerine ise ayak uyduramiyorsun. Cok eglenceli olmadigi asikar ama egzersiz den baska yol yok hicbirimiz icin yoktu ve hicbirimiz icin yok. Ve de boyunu asan sarkilara hazirliksiz dalip hayal kirikligi yasamaman zaten imkansiz seek and destroy cok daha yerinde bir tercih olur senin icin. Ekipman cok sonra tartisilacak bir konu. Bir de herkes icin kendim dahil bir genel uyari: ritim calarken reverb ve delay genelde caiz degildir thrash muzikte hic olmaz. Sololarda da once kuru calip/calisip sonra oturtunca tonu islatmak icap eder. Soloyu calabilmek icin efekte ihtiyaci olan adam en bastan calamiyordur zaten. Ve de amplifikatorun gainini sonuna kadar koklemedigin gibi gitarin volume potunu da biraz kismak lazim Master of Puppets da sadece gitarlari ayirsan tahmin ettiginden cok daha dusuk bir drive oldugunu goreceksin.
 
Son düzenleme:
Bence ton normal ama akort -öyle böyle değil, baya- bozuk. Gerisi çalışmayla çözülür.
8 inçlik spider büyük abisinden daha iyi ton veriyor bence. Her ikisini de denedim. Hiç de kötü bir amfi değil. Hele bizim zamanında çaldığımız amfilere ve prosesörlere göre kral gibi bir amfi </dede mode off>

Distorşın sesi bozmak içindir, tuşe ise düzeltmek...
(Sinan Güngörer 2014 Florya)

More practice and keep rocking! \m/
 
Herkese değerlendirmeler için teşekkür ederim. Tüm yorumlardan daha çok amfinin değişmesi, tuşe ve yüksek gain öne çıkmış;

Herhangi bir parçayı coverlarken genelde bilinçli olarak gain ve bass'ı yüksek tutuyorum. Bu şekilde benim için daha keyifli oluyor. Ama sorunlardan biri olduğunu düşünmemiştim.

Gitara daha çok vakit ayıracağım şu dönemde amfi değiştirmeyi düşünüyorum. Yalnız şöyle bir ikilemdeyim; Pod Hd500 gibi bir pro alıp yanına hoparlörü daha büyük ama aynı özelliklerde bir amfii veya kanal çeşitliliği olan sağlam bir lambalı kombo. Tabi lambalıyı uygun bir mekanda kullanacağım için düşünüyorum.
 
Yalnız şöyle bir ikilemdeyim; Pod Hd500 gibi bir pro alıp yanına hoparlörü daha büyük ama aynı özelliklerde bir amfii veya kanal çeşitliliği olan sağlam bir lambalı kombo. Tabi lambalıyı uygun bir mekanda kullanacağım için düşünüyorum.

Modelleyici prosesörü modelleyici amfi ile kullanmak çakışma yüzünden kötü sonuç veriyor genelde. Transistörlü veya lambalı amfide POD gibi aletleri clean kanalda kullanman en ideali. Drive tarafında kullandığında ton yine verimsiz oluyor.
 
Evet gitarı bırakma noktasına herkes gelmiştir başlangıçta. Ama mesela atıyorum, üçlü alternate picking egzersizlerinde saatlerce aralıksız çalışıp, tekrar tekrar deneyip belli bir bpm nin üzerine çıkamadığını görünce insan yeter artık diyebiliyor. Motivasyon konusu gerçekten önemli ama bunun açık ve kesin bir çözümü yok sanırım.
Motivasyon konusunda yapılabilecek pek çok şey var, ama pek çoğumuz bundan haberdar değiliz. Neden ? Çünkü müzisyenler kendilerine sadece müzisyenleri örnek alıyor da ondan🙂 İş dünyası, spor ve kişisel gelişim gibi alanlarda motivasyon gitardan çok daha önemli ve bu konularda son derece etkili biçimde kullanılan bir yığın teknik var. Mesela NLP (nöro linguistik programlama) olarak bilinen uygulamalı psikoloji sahası, insanların duyularını keskinleştirmesini, hayalgücünü ve yaratcılığını kullanmasını, gerçekçi ve spesifik hedefler doğrultusunda sonuç almasını sağlıyor. Bunlar klasik eğitimlerde hep ihmal edilen şeyler, kitabın başına gitarla oturup çalışmanın yeterli olduğu sanılıyor. Oysa başarılı pek çok insan bundan çok daha fazlasını yapıyor. Gitarist ve eğitimci Tom Hess mesela, hem gitar tekniklerini anlatmak ve analiz etmek, hem de kendi işini geliştirip pazarlamak için sürekli bu tip tekniklerden yararlanıyor.
Burada detaylara girmem mümkün değil, zaten ben de NLP gibi yaklaşımlar konusunda yeni yeni bir şeyler öğrenip kendimi geliştirme aşamasındayım. 25 yıl gitar çaldıktan sonra gitara ilişkin motivasyonumu diri tutabilmek için başladım. Genel anlamda kişisel ve profesyonel gelişimime çok yardımcı olacağını da anlamış bulunuyorum, keşke daha önce başlasaymışım. Sezgisel olarak kullandığım pek çok yaklaşımın da zaten aslında bir tür NLP tekniği olduğunu fark ettim. Size basitçe şunları önerebilirim:
1)Hedefinizi spesifik olarak belirleyin ve ardından ulaştığınızı hayal edin. Bu hayali görüntü, ses ve benzeri her türlü duyu ile destekleyin. Kafanızda kusurusuz olarak icra ettiğinizi, edebildiğinizi ve bunun nasıl hissettireceğini düşünün.
2)Gitarı sadece fiziksel (dokunma duyusu) ile değil, görsel ve işitsel olarak da çalışın. Örneğin, seyahat ederken, gitar klavyesini gözünüzde canlandırarak çalıştığınız parçayı prova edebilirsiniz. 20. yüzyılın en önemli gitar pedagoglarından Howard Roberts (Ünlü gitar okulu GIT'nin kurucusudur...) "gitardan uzakta" çalışmaktan da bahseder. Muhtemelen o da farkından olmadan böyle bir tekniği kullanıyordu.
Yardımcı olması açısından yanınızda bir gitar klavyesi resmi taşıyabilirsiniz. Ama bunun için dijital cihazlara ve onların uygulamalarına güvenmeyin, bence onlar bu işi köreltiyor çünkü🙂
 
Çağımızın en büyük sorunlarından biri "instant gratification" = derhal hedefe ulaşıp tatmin olma arzusu. Oysa gitara başlayan hiç kimse için Master of Puppets rifflerini çalmak kolay değildir. Sizin de bunu anlamanız lazım. Tonunuzda noise gate kullanmayı gerektirecek hiç bir şey yok şu an için. Mesele bütünüyle (%80-90 filan değil, BÜTÜNÜYLE) sizin becerilerinizle ilgili.
Gitardan temiz tını çıkarabilmek ile ilgili herşeye "tuşe" sorunu denmesini son derece yanlış ve kafa karıştırıcı buluyorum. "Tuşe", "dokunmak"tan gelir ("touch") ve kişinin kendi özgün tınısını anlatır. Türkçe'de herşeye tuşe deniyor ne yazık ki🙂 Oysa pek çok unsur var temiz çalmak ile ilişkili ve insanın hemen kendi tınısını yakalaması mümkün olmasa da temiz çalabilir.

İki temel şey var özellikle üzerinden duracağım:

1)"Ritmik keskinlik" anlamında temiz çalmak (articulation): Tane tane, ritmik olarak belli bir anlam içerecek şekilde notaları çalabilmek. Bunu yapamayan kişinin çalımı "sloppy" (özensiz ya da karambol) olarak tanımlanır. Kontrolsüzlük göstergesidir, ama sadece acemilerde değil, yıllardır çalan adamlarda bile ne yazık ki olur.
Çaresi: ayağını yere vurarak, ritm tutarak, metronom veya davul üzerine çalarak pratik yapmak. Elbette bunu yapabilmek için bir taraftan tekniğizi de (özellikle pena tutan eli) geliştirmek gerekir.

2) Boşta kalan veya çalınmayan diğer teller nedeniyle ortaya çıkan gürültünün kesilmesi (damping): Önce şunu anlamanız gerekir: Çaldığınız teller dışındaki hiç bir telin titrememesi gerekir, yoksa gürültü olur. Bunu yapmak için kullanılan pek çok farklı yaklaşım vardır. Farklı gitaristler farklı teknikler kullanır. Kimileri sağ elin iç kısmının kenarını, kimileri de sağ el başparmağının içe bakan kısmını kullanır. Çalmakta olduğunuz telin üzerinde kalan boş telleri kapatmak için baş parmağın iç kısmı uygundur. Ama sağ elin iç kısmının kenarı pek çok kişiye daha rahat gelir.
Sol eli de aynı amaçla kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Sol elin işaret parmağı, bir üstteki tele ya da tellere hafifçe dokunarak tellerin titremesini engelleyebilir. Bazı durumlarda bu faydalıdır. Ayrıca, sol elin işaret parmağının perdeye basan ucu dışındaki diğer kısımları ile çaldığınız telin altında kalan telleri tutmaya alışmanız gerekir.

Distortion ile temiz çalmanın prensipleri kabaca bunlardır. Noise gate filan temiz çalmak için kullanılmaz, elleriniz ile kontrol edemediğiniz gürültüler için gereklidir bu tip cihazlar.
Bir diğer önerim de şu: Önce temiz ton ile çalmayı öğrenin, hatta mümkünse akustik gitar alın bir tane. Distortiona geçmek için bence işin çok başındasınız.
 
Yukardaki görüşlere katılıyorum ben de. Kısaca gitar konusunda daha çok eğitime - pratiğe ihtiyacınız var. Gitarınızı sürekli akordlu tutmalısınız. Benim görüşüm, amfinizi değiştirmenize hiç gerek olmadığı, çünkü dip gürültüsü dediğimiz şeye rastlayamadım, herhangi bir ötme sesi - veya trafoların yanından geçtiğinizde çıkan gürültüye benzer birşey olur dip gürültüsü. Elinizi gitara koyduğunuzda bile devam eder.

Kolay gelsin
 
Bu ekıpmandan bu tonu alabılmen bıle bence mucıze.
insalar yıllarca setupu tamamlamak ıcın çırpınıyor.
Adam gıbı ton almak ıcın ne ezıyetler cektık hepımız.
Hersey güzel ekipmana bakar.
Videonu dinlerken sinirlerim gerildi🙂 sen nasıl dayanıyorsun su gıtarı bı akort et arkadasım. O hoparlorude o yukseklıkte yuzune dogru tutma
1 yıldır gitar çalıyorum ama amfi ve gitardan istediğim temiz sesi alamadığım için neredeyse bırakma noktasına geldim. Amfiyle adamakıllı cover çalmaya kalkışmak tam bir eziyet; sürekli bir dip gürültüsü, eller serbest bırakıldığında tellerden gelen saçma sustainvari gürültü, çalarken bütün seslerin birbirine girmesi... Amfisiz çalmak daha zevkli geliyor artık.

Tüm bunlardan kurtulmak için neler yapmam gerekiyorsa çabalamaya hazırım. Dip gürültüsü için manyetik mi değiştirmek gerek? Veya bir pedal? Yada sağlam pahalı bir jak kablo? Priz topraklamasında bir sorun yok. Durumu biraz daha anlatabilmek amacıyla saçmasapan bir video çektim, zor ama umarım birşeyler anlatabilir.
 

Geri
Üst