Gitardaki bahsettiğiniz problemde izlenmesi gereken çözüm sırasıyla ve bence;
1) Teller değiştirilecek
2) Sap, köprü, entonasyon ayarı yapılacak
3) Fretlerden arada diğerlerinden çok az daha yüksek bölümü olan tespit edilirse aynı düzeye gelmesi, ucu frete zarar vermeyecek bir çekiç ile sağlanacak.
4) Tesviye yapılacak (50-70 Tl)
5) Fretler değiştirilecek (Kaliteli fret ile (150-200 TL)
Not: Gitar temiz bir ikinci el ise ilk 3 madde güzel uygulanırsa muhtemelen sorun çözülecektir.
1.' yi yaptım olmadı dersek 2. maddeyi uyguluyoruz gibi bir algoritmayla düşünebiliriz. İşlerin hepsinin layıkıyla yapıldığını farzediyoruz.
Fretleri tesviye ettirdikten sonra neden fret değişeceğini anlamadım? Düpe düz en salakça hamle olur. Gitar tesviyeyle kurtarılabilir durumdaysa yapılır, yoksa fret değişimi yapılır.
Kurtarılamazsa diye bir ibare arıyorum. YOK.Kurtarilamazsa demis zaten.
Algı problemleri
dün onun yazısını okudum bayada beğendim bugün arayacağımFatih Yılmaz'a gidebilirsin.
ap ayarımı kendim yaptım ama bayda özenerek yaptım yaparken su terasisi bile kullandım.sapım dümdüz.ama fretlerde erime.Sap ve köprü ayarlarını doğru yapmak çok önemli. Ayrıca tel yüksekliği sana kalmış. Sıfırında teller çok yakın diye seninki de çok yakın olacak diye bişey yok. Çalma stiline göre nası rahatsa öyle ayarla.Ama gerçekten en iyisi önce bi luthiere götürmen. Fretler aşınmışsa önce onların üzerinde durulması lazım. Kolay gelsin. 🙂