Gitar deneme aslında çok uzun ve meşakatli bir iş. Tona etkiyen çok hadise ve çok fazla değişken var. Birinci olarak kullanacağın gitar profilini veyahut profillerini kafanda oluşturmalısın. Birden fazla gitar modeli de seçebilirsin ama işte her model için değişkenlere karar verip sabit hale getirmelisin.
Seçime gitarın kasasının cinsinden başlayabilirsin, buradan köprü çeşidi, üst eşik, olacaksa kapak ağacı, klavye ağacı, gövde ile birleştirme şekli gibi uzar gider.
Tabi birde değiştiremeyeceğin gerçekler var, maunun ve cevizin ağırlıkları, ağırlık sorun olmasada cevizin boyanamaması gibi.
Gitardaki en önemli kısım ki çoğu zamanda göz ardı edilir manyetik yükseklikleri ve manyetik cinsidir. Buda dipsiz kuyu. Yani her halukarda aslında deneyime, tecrübeye ve ne istediğini bilmeye ihtiyacın var.
İstediğin o ipucunu ancak LP kasa gitarlar için verebilirim. Ve vereceğim ipucuda '' bana göre '' doğru olandır.
Öncelikle LP kasa bir gitarda ( gövdenin maun üzeri maple kapak ayrıca chambered veyahut weight relief olmadığını düşünerek, yani tam dolu bir gövde için yazıyorum.. ) en önemli etken ağırlık. Benim idealim 4,1 - 4,3 kg arası. Ağırlığın çalım rahatından öte tona etkisi de büyük. Ağır maunların benim gözlemlediğim sap tonu genellikle çok boğuk bulamaç gibi oluyor. Bir kaç tane bu şekilde BB deneme fırsatı buldum ağırlıkları 9,8 - 10 lbs gibiydi ve gayet rezonant gitarlar olmasına rağmen sırf bu sap tonu muhabbetine manyetikleri yükseltince sustain leri beklediğimin altında kaldı.
Yani gövde ne kadar rezonant olursa olsun, gitar çok ağır olduğunda sap tonu boğuk oluyor. Elbette manyetik yükseklik ayarı ve manyetik değişimi ile bir noktaya geliyor ama bu seferde sustain ve tondan kayıplar oluyor.
Şöyle bir deneme yapabilirsin, sap ve köprü manyetikleri birbirine yakın şiddette ve aynı mıknatıslı ise aynı yüksekliğe getirip ( yükseklik olarak ortalayıp, ne en dipte ne en tepede ) verdikleri tonlara bakabilirsin. Benim için ne kadar birbirine yakın ton çıkarsa o gitar o derecede idealdir. Buradaki sustain de senin için belirleyici olabilir. Daha sonra sapta tonu koyulaştırmak için manyetik ile telin arasındaki mesafeyi arttıracağından sustain artacak, aynı şekilde köprüde yakınlaştıracağından ton tizleşecek ama sustain azalacaktır.
Benim için bir gitarın karakteristik tonu ve sustaini tam olarak bu nokta. Bunuda her müzik markette kolay kolay denetmeyeceklerinden 4 kg ile 4,3 kg ( 8,8 - 9,5 lbs ) arası lp ler seçersen bu durumu sağlayabilecek daha fazla gitarla karşılaşırsın.
Sonrası tabiki rezonans, gitarın askıda dengede durması, kafandaki manyetik modifikasyonları ve amfi eşleşmeleri sonucu oluşacak ton. Bunun dışında rezonant bir yapıda ise gider, gövdenin kaç parça olduğuna vs hiç takılma.
Biraz uzun oldu ama, sap tonu boğuk olmayan bir LP için dolu gövdenin ağırlığı 4,3 kg ı geçmesin..
🙂 Gerisi tamamen senin ne istediğine bağlı olarak şekillenir.
Şu linkten de bakarsan genellikle Collector Choice seçimlerde bu yöndedir;
Gibson Custom Shop Collector's Choice Guitars | Electrics - Gibson Custom Shop | Wildwood Guitars
Lp gitarlardada aslında en bilinen yanlış budur, ne kadar ağır o kadar iyi değildir.
🙂 Gerçi benim denediğim en hafif gövde non chambered olarak 8,9 - 9,0 lbs civarıydı daha hafiflediğinde gövde neler olur orasını bilemiyorum. Ama deneyimlerin sonucu ton da incelecektir, beklediğim bu.