Gitaristin Çalış Tekniği

Daha önce yazdığım şu gitar çalma olayına gelince Düşünüyorumda ben bu gitarı eğlenmek için aldım.
Boş vakitlerimde çalarım diye. Pop tarzı çalanlar veya kumsal gitaristleri diye tabir ettiğimiz kişilerde zevk için çalıyorlar. Yani burda insanın yaptığından mutlu olması önemli Herkes nasıl mutlu oluyorsa öyle çalsın gitarını Sonuçta müzik bu eğlenmek için değil mi ?
 
Beyler "HEAD-MUNKY"'nin kendi çalış teknikleri ile ilgili bişeyler var mı piyasada?(VCD,DVD,KİTAP vb.)Cevaplarsanız sevinirim.Bende kendi öğrenmek isteyenlerdenim.saygılar 🙂
 
MAZUT demiş ki:
Beyler "HEAD-MUNKY"'nin kendi çalış teknikleri ile ilgili bişeyler var mı piyasada?(VCD,DVD,KİTAP vb.)Cevaplarsanız sevinirim.Bende kendi öğrenmek isteyenlerdenim.saygılar 🙂

Başlarkenki temel hata head munky gibi çalıcam diyerek başlama.Sen o tarz müzik yapacaksın ama önce senin gitar çalmak için bilmen gereken temel bilgileri öğrenmen lazım.Yoksa ilerde korn çalarsın ama gitar çalamazsın.Ben bu hatayı yaptım ordan biliyorum.
 
konuyu çok sonra farkeden biri olarak eziklik duyuyorum 🙂 :roll: kendimden biraz bahsetmek istedim.Kişilik sorunları çekmekteyim.Nasıl yani derseniz Pentagram dinlediğimde işte ben bundan zevk alıyorum diyorum ama şöyle bir yanımda var.Deftones tarzı diyorum çünkü bu adamların belli bi kalıpta olduğu düşünmüyorum neyse buda başka bi konu ama bu adamları çaldığımdada bundanda zevk aldığımı farkediyorum aynı zamanda başka türler içinde bu geçerli.Zakk Wylde da apayrı birşey benim için onun içinde bi kalıp bulamıyorum.Sizce bi dikiş tutturmalımıyım yoksa zamanla bu işin oturacağına mı inanmalıyım veya bu şekilde ilerleyip ufkumun genişlediğini mi düşünmeliyim?
 
Aynı ezikliği bende yaşadım şimdi 😆

Solo gitar - ritim gitar tartışması ilk sayfalarda geçmiş ama ben tekrar o konuyla ilgili birşey dile getireceğim 😀

2,5-3 seneden beri gitar çalıyorum bunun ilk 2 senesi falan öyle klasikler geçti ama belli birşeyler çalmıyordum (kolay ritimli pop parçaları çalıyordum aslında).
Elektro gitar öğrenmeye başlayınca acayip bir solo hastalığı başlamıştı ne kadar kötü çalsamda solo çalmaya uğraşırdım. sonra kurs falan derken biraz kavramaya başladım işi.
Teknik, gam, armoni falan vs.

geleyim asıl konuya 😀
benim kuzenim de gitar çalıyor. Brigün beraber çalarken niye hep ritim çalıyorsun falan dedim yanlış anladı galiba ve bana "ben insanları saatlerce bu şekilde eğlendirebilirim ama sen yapamassın! " demişti.

Bu lafı duyduğum anda beynimden aşağıya kaynar sular döküldü neye uğradığımı şaşırdım.

İşte böyle bir olay geçti başımdan bayağı uzun zaman oldu ama bu laf benim içimi sürekli kemirdi en sonunda yazdım buraya 😀

biraz uzun oldu özür dilerim 😆
 
Aynı olay bende de var aslında.
3 akorlu şarkıları çalarak milleti eğlendiren ( hiçbir şekilde bir küçümsemem yok bu konuda!) adamların yanında bişey yapamıyormuşum gibi duruyorum arkadaşlar arasında.Galiba herşeyden bi parça bilmek lazım gitar konusunda.
 
Bende öyleyim.Bu tür yerlerde, pek bilmiyorum çalmayı diye geçiştiriyorum artık. 🙂 Herşeyden bilmek gerekir mi orasını bilmiyorum ama.
 
AllexStone demiş ki:
3-Ne amaçla müzik yaptığını bilmeyen. Öyle rüzgarına akışını doğru yol alan, kendilerine amaç ve ideal oluşturmak için müzikten medet umanlar

işte benim dahil olduğum grup. Benim durum ise şöyle,

yaklaşık 4 sene önce kuzenimden klasik gitarını ödünç olarak aldım, bir iki akor öğrenip boş zamanlarımda kendi kendimi tatmin etmekti amacım, ne teknik çalıştım ne başka bir şey sadece şarkı ezberlemeye çalışıyordum, sonra ne mi oldu?

Kuzen evlendi, enişteye başından beri kıl oldum nedense, o da bunun farkına vardı ve "saz çalıyorum ben versene şu gitarı bakayım çalabilecem mi" dedi ve aldı gitarımı. Bir daha geri vermemek üzere...

Bu durum acayip canımı sıktı, buna bir karşılık vermem gerekiyodu, hemen gittigidiyor.com a girip gitarlara baktım, amacım yine klasik gitar almaktı ama kırmızı bir elektro gitar görüp atladım (200 ytl 🙂, sadece rengine hasta oldum çünkü orada yazan özelliklerden hiçbişey anlamıştım, amacım enişteme gösterip aha sen benden o klasiği aldın bak ben altta kalmadım en yaptım demek.

Sonra bu saçma tutumu bir kenara koyup elektro gitar nedir, nasıl çalınır diye yoğunlaşmaya başladım, bu sürede ne istediğimi farkettim, müzikle uğraşmak, hep bir hobim olsun istemiştim ve sonunda oldu işte. Ama benim hobim müzik ile ilgili forumları dolaşmak bol bol okumak, elektro gitar ve ekipmanı hakkında bilgi almak.

Konuya dönersek, evet ben akışına bırakanlardanım, ne amaçla müzik yaptığımı artık biliyorum, amacım amatör olarak bir ekipman çalabilmek, sevdiğim grupların parçalarını kendime göre yorumlayıp acaba böyle çalarsam nasıl bişey ortaya çıkar demek. Çünkü müzik dinlemek ne kadar rahatlatıyorsa çalmak da o kadar rahatlatıyor. Enstrüman çalabilmek, iyi veya kötü bambaşka bir his bence.

Yetenek konusunda özürlü olduğumu düşünüyorum. Buna karar vermem çok kolay oldu. Bir arkadaşım yıllar önce dinlediği bir şarkının kime hangi albümüne ait olduğu hemen söyler, adam 6 aydır elektro çalmasına rağmen tekniği çok kötü olsa bile şarkıları kulaktan kolayca çıkarabiliyor, hatta ve hatta adam solak ama benim sağ gitarımla yapıyor bunu. İşte o zaman anladım eğer müzik kulağın varsa müziğe yeteneklisin demektir. Yoksa kasla, parmak uzunluğuyla yetenekli olunmaz. Çünkü müzik kulağı olan bir insan ha şurasını şöyle çalarsak şöyle ses çıkar gibi alt yapıya sahiptir, veya şurda hammer on yapıp bend uygularsak daha tatlı bi ses ortaya çıkar diyip kolayca üretebiliyor. Ben yetenek açığımı teknikle kapatmaya, ünlü gitaristleri izleye izleye kapatmaya çalışıyorum. Pek başarılı olacağımı sanmıyorum ama başka seçenek yok.

Sahneye çıkmak gibi amacım yok olsa süper olur tabi ama gerçekçi bakmaya çalışıyorum, tek istediğim sevdiğim grupların parçalarını temiz ve o duyguyu ucundan da olsa verebilmek.

okuyanlara teşekkürler. 🙂
 
kumsal gitarını gitar çalmaktan saymıyorum kim ne derse desin evet tabiki çalabilir tabiki eğlenebilirler buna karışamayız ama gitar çalmanında am em basmak olduğunu zannetmiyorum gitar çalmak ayrı bi olay , bu kadar ayaklar altına alınmamalı.....
 
eniştene teşekkür et bence böyle bir alete başlamana sebep olmuş 🙂 benim durumda pek farklı değil aslında sırf kız arkadaşımın yanında ezilmemek için başlamaya karar verdim (oda çalıyordu çünkü) ama elime aldıktan bi saat sonra içimden geçen bu alet öyle birşey ki insanın çalmak için kendinden başka sebebi olamaz. Benim kişilik sorunlarım hala sürüyor bu arada 😀
 
yanı teknık ne olursa olsun bence sen o anda ıcınden gecenlerı sert yumusak ritmli sololu hızlı yavas bı sekılde ifade edebılıosan notalara dokup ınsanlarla paylasabılıosan o zaman gıtar calıyorsun demektır ancak bence ii bir gitarist olmak sadece catır catır solo calmak teknıklerı yalayıp yutmak degıldır yaratıcılıgın yoksa kendıne ozgu bırseyler uretemıyorsan at gıtsın hıc ugrasma.
 
2 sayfa güzel gidiyordu, sonra olay çığrından çıktı zor katlandım okumaya sonra ki sayfaları .. Birşeyler yazmayı düşünüyorum bende, konu tekrar akışında devam ederse ..
 
AllexStone demiş ki:
"Bu forumda inanıyorumki hem speed solo hemde eric clapton gibi yavaş ama armonik ve zor stilleri aynı anda çalıp içlerinden eric clapton tarzı sevdiği için o tarz çalmayı seçmiş"
Ne güzel tarif etmişsin abi eline sağlık... İşte ben bu durumdayım, etrafımda benim istedigim türden insanlar olsa birlikte çalabilecegim keske diyorum her zaman... Eric Clapton , Jimi Hendrix... Benim için herşey mesela.. Ama ben şu an ne yapıyorum, eline gitarı alanın metallica çalmaya calıstıgı toplumun içinde oldugumdan biraz da, metal yapıyorum grupla... Tamam yapabiliyorum, hız vs.. alıstım zamanla, ama önemli olan bunu içinden gelerek yapman... Ben gitar mağazasına gidip jazz kasa bir gitar ya da fender alacakken, aklıma metal çaldıgım grubun gelmesini ve bu seçimden vazgecmek istemiyorum.. İşte bu da etkilerden biridir , benim 2 gitar almaya durumum yokken ben deli gibi jazz, blues yapmak isterken... Ciddi düşünülen bir metal grubunun içindeyken buna göre gitar seçimi yapıyorum..

Bunun dışında insanın gitar çalmasını etkileyen seylerin en basında maddiyat ve zaman geliyor bence... 12 senedir enstruman çalıyorum... Ama ben gitarı müzik setine baglayıp çalıyorum.. Ne kadar zevk alırsınız? Ne kadar yaptıgınız şeyden zevk alır ve istekli olursunuz? İşte bazen emeğin önüne geçen o kadar çok sey var ki... Anlata anlata bitmez bunlar...

Teknik ise bence de her insan cover vs çaldıgı sarkılarla zamanla kendi teknigini oturtur... Eğer eğitimini de almışsa bu teknik olumlu şekilde sonuç verir, yoksa kimse öyle gitarı alıp tabdan çalarak teknik falan kazanamaz... Onun yaptıgı sadece sesleri vermektir , hissettirmek yoktur işin içinde... Ben de Satriani'nin Crying'ini çalıyorum, ama ben Satriani değilim, ben sadece onun notalarını aktarırım... Kendi tekniğimle, hissettirebildigimce... Ama her 5 kişinin grup olduğu şu zamanda, tabın aynısını çalan adam, Kirk , James , Dave , Janick oluyor... İşte öyle tiplere gerçekten gıcık oluyorum 🙂

Kafam bayagı karıstı toparlayamıyorum ama içimdeki herşeyi yazdım yani 🙂 Sevgiler.
 
Benim düşüncem önce bu aleti eline aldığın zaman ben bu aletle ne yapmak istiyorum ilerde durumum ne olacak diye düşünmek gerekiyor.Arkadaşın dediği gibi çevremdede görüyorum bu tip insanları eline gitarı kapıp " abi biz grup kurduk " diyenleri ve son zamanlardada baya bi artış var bu tip insanlarda.Bu tip insanların konu başlığındada olan o "Gitaristin Çalış Tekniği" olayıla yakından uzaktan bir alakası olmadı mutlak birşey.Ne olurum naparım diye düşünmeden eline alıp 3 5 kişiye kendini gösterip kanıtlama,sosyel bi nitelik kazanma arzusuyla yaptıkları saçmalıklar.

Konuya atılan ilk mesajlar hakkındada birşey söylemek isterim.Tarz belirlemede insanın kapasiteside önemli gerçekten içinden geçeni yapmasıda önemli yani heavy metal rifflerine o niteliği kazandıramayn bi insanın hardcore yönelmesi doğal birşey.Önümüzde garanti 2 şık var ve bu bana göre cevabı bulunabilecek bir soru değil genelleme kesinlikle yapılamaz.Kişiye kalmış birşey sonuçta biinsan çıkıpta evet ben çalamıyorum o yüzden bu tarz şeylere yöneliyorum demiyeceğinden bi kanıtlama şansıda yok 🙂
 
Başlığın tekrar canlanmasına çok sevindim. Aslında bu başlığın belirli tek bir amacı yok. Amaç paylaşım ve bu işle uğraşan insanların bu işe nasıl yöneldikleri, varsa amaç ve sonuç arasındaki neticelerin nasıl bir hal aldığı, kişinin gitar çalarken ileride geleceği noktadaki stillerinin belirlenmesinde kronolojik olarak neyin/nelerin rol oynadığı gibi bir çok merakı barındıran bir başlık.

İçeriği ne olursa olsun kim kaç yıldır çalıyor olursa olsun; bu başlıkta bir çok kişi geçmişini ve bugününü ve hedeflerini ve olduğu veya olacağı müzisyenin farklı farklı renklerini ortaya koyarak yeni başlayacaklara, yeni başlamışlara ve yolunu bulmak isteyenlere kendi kararlarını vermeleri için örnek teşkil ediyor ki bu da beni çok mutlu etti. İyi kötü yazan herkese deneyimlerini paylaştığı için teşekkürler. Ben bu yaşımda (37) burdan kendime bir çok ders çıkarabildim. Olduğum veya olamadığım olmak istediğim bir çok şeyi görüp kendimi yargıladım. Yazanlara tekrar teşekkürler elleriniz dert görmesin.


Müzikle kalın...
 
benim katılmadığım bir nokta var, iki riff çalanın grup kuralım isteğini yersiz bulmuşsunuz, ben hoş karşılarım bu çabayı, sonuçta grup olarak bişeyler yapınca müziğe duyduğu sevgi de artar. Gitar çalmak için bahane olur en azından, ama tabi o seviyede birinin grubum var süperim triplerine girmesi gerçekten can sıkıcı ve saçma ama bir süre sonra onlar da bu durumun farkına varacaktır.

Önemli olan herhangi bi sebeple enstrümanını sevmek.
 
İlk başlangıçta oluşan ve ömür boyu parmak izi gibi adama has olan bir şey çalış tekniği. Sonrada değiştirmek çok çok zor olur. O yüzden en rahat şekli ve stili bulmak lazım ilk başlarda.

Müzik güzel birşey. Bence tarz ne olursa olsun bir şey üretmek, eğlenmek, gurup halinde güzel zaman geçirmek herkesin yaşaması gereken birşey. İsterse bir günlük gitarist olsun. Bence uğraşan didinen herkes saygıyı hakkeder.
 
bir zamanlar jason becker de malmsteen çalarmış🙂 youtube da bir videosu vardı sanırım lisede okulda black star çalıyordu j.becker. jason becker malmsteen den teknik kapasite olarak çok üstün olmasına rağmen(kime göre bana göre🙂) sonuçta o da malmsteen gibi neoklasik rock çalıyordu. yani cover yapmak kötü değildir.

sevdiğin müziği dinlersin, sevdiğin müziği coverlarsın, sevdiğin müziği üretirsin...
 
SiLeNoZ demiş ki:
İlk başlangıçta oluşan ve ömür boyu parmak izi gibi adama has olan bir şey çalış tekniği. Sonrada değiştirmek çok çok zor olur. O yüzden en rahat şekli ve stili bulmak lazım ilk başlarda.

Müzik güzel birşey. Bence tarz ne olursa olsun bir şey üretmek, eğlenmek, gurup halinde güzel zaman geçirmek herkesin yaşaması gereken birşey. İsterse bir günlük gitarist olsun. Bence uğraşan didinen herkes saygıyı hakkeder.
Bencede kesinlikle öyle, ilk başta gitar işine bilinçli başlamak lazım.. Yanlıs teknikle gelişirse insan, tekniğinin yanlış oldugunu ögrenince, doğru teknige alışması cok uzun zaman alacaktır. Yani " ileriye ket vurma " olayı ..
 

Geri
Üst