izzzyy nin dedikleri doğru.
Döngü şöyle oluşur, toprak potansiyelleri farklı olduğu için ekipmanlarının, bu potansiyel farkından dolayı haliyle akım oluşur trafolara yönlenir.Bbu da "cızz bıızz" olarak sana geri döner. Ama tabi bunun için ekipmanların şöyle bir döngü oluşturması lazım :
Ekipman --Ses kablosu--> Ampli
| |
elektrik -----aynı hat ------elektrik
Pedal-Ampli Toprak Döngüsünü Kesmek için: direk Voodoo Lab PP2+ gibi bir "Power Supply" al gitsin. İçinde "toroidal isolation transformer" ı bulunup izole çıkış veryor yani senin aletlerinin çektiği akımı amplinin çektiği akımdan ayırıyor, dolayısıyla döngüyü kırmış oluyorsun.
Ampli-Ampli Döngüsünü Kesmek için : Yine basit A/B kutularının, yani içinde izolasyon trafosu olmayan, işini görmesi için senin amplilerinin elektrik girişlerinin aynı hatta olmaması lazım ama evdekiler hatta türkiyede komple binanın çıkışı genelde aynı olduğu için sonunda fakrlı duvara da girsen yakalanabiliyorsun. bunu çözmek için
1 - Trafosuz A/B kutusu varsa ---> amplilerin hattını ayır, 220v->220v izolasyon trafosu mesela, ama onlar endüstriyel olup kendileri başka türlü noise generate edebilir. zole çıkış veren power conditoner daha iyi çözümdür.
2 - Trafolu A/B kutusu ----> "Radial JX-2 Switchbone" gibi yüksek kaliteli kutular.
Ben de iki ampli kullanıyorum. "Radial Jx-2" var, efektler için "Voodoo Lab PP2+" var. Radial JX-2 dan önce ben de bilmeyerek yıllar önce trafosuz A/B kutusu aldım. Çalarken ampli değiştirince çalmadığım ampli bildiğin (mayasırlı g.tün s.çması gibi ) çıldırıyordu gürültüden. Toprak döngüsü şu an mevcut değil sistemimde.
Bu döngü gürültünün bir tanesi, onun dışında döngüye girmeyip birbirini etkileme durumları da var. Mesela eskiden evde yüksek güç çeken (elektrik süpürgesi gibi) bişi çalıştığında analog tv de dalgalanma olurdu. Bu da gelen AC sinyalin, bir anda yüksek güç çektiği için, bozulmasına sebep verip (asimteriye sebep olup) tv de gürültüye sebep oluyordu. Şu an sende de aynı problem mevcut olabilir (eğer ki aynı hattan gidiyorsa evdeki cihazlar, farklı duvar prizi olması farketmeyebilir).
Maalesef kafa karışıklığı yaratacak şeyler söylemişsin ve sebebi pedallarda ki ground loop ile amfilerdeki ground loopun farklı olması sanıyorum.
Mesela Ampli-Ampli döngüsünü kesmek için söylediğin amplilerin aynı hatta olması, olmaması birşeyi değiştirmez. Zaten bir evde iki ayrı hat olmaz. Hatta aynı odadaki prizlerin sigortası bile aynı olur. Fakat hatla alakalı değil sorunumuz, toprak ile alakalı. Amaç iki farklı ground olmasını engellemek bu sebeple farklı duvarı bırak aynı prizden bile farklı toprak geldiği için amplilerden birinin toprak bağlantısını kesmek sorunu giderir. Aman diyeyim izolasyon trafosu falan hiç alakası yok burda çok yanlış öneri. Amplinin içinde zaten trafo var yani ampli zaten izole durumda.