- Konu Sahibi Konu Sahibi
şimdi bir ses sisteme kurduğumuzu düşünelim. içinde preamp, power amp, equaliser, subwoofer için low pass filtre falan olduğunu düşünelim. bunların hepsi aynı kutuda. burda gürültü oluşmaması için bütün şase uçlarını ortak bir noktada toplamamız lazım. yani yıldız şase yapmamız lazım. tüm devrelerin şase uçları o ortak noktaya direk gitmeli. mesela bütün devreleri oraya direk götürüp, tek bir devreyi o ortak noktaya direk değilde başka bir devrenin hemen şase girişine bağlasak gürültü oluşur değil mi ? veya hem o ortak noktaya hemde başka bir yerdeki şaseye bağlasak yine gürültü oluşur.Ayrı pedallarin birleşimi olarak düşünme onu, tek devre. Öyle olsa bile topraklar arasında fark olmaz ki, arada ne kablo var ne direnç oluşturabilecek birşey. İşte gereksiz bilgi verilince birde hata varsa içinde, mevzu dallanıp budaklanıyor.
bu multi effects pedallardada aynı şekilde değil mi ? 2 devre var. bunlar şase uçları ortak bir noktada birleşiyor. birinci devreyi 2. devreye bağlayan baglantıda sadece canlı uç var. orada şase bağlantsı yok zaten pedallların şaseleri ortak.
benim önerdiğim sistemde bunun gibi. daisy chain ile beslediğimizde zaten bütün pedalların şase ucu ortak bir noktada birleşiyor. biz daha sonra pedallardaki şaseleri aradaki jaklar vasıtasıyla tekrar birbirine bağlıyoruz. gürültüde burada başlıyor benim anladığım kadarıyla. daisy chain sayesinde zaten şase uçları ortakken bir daha iki pedalın şasesini birbirine bağlamak gereksiz ve zararlı. tek iyi yani canlı sinyali taşıyan kablonun etrafını sararak dışardan gürültü almasını engellemek.
bende diyorum iki jaklardan birinin şase baglantısını keselim. bu sayede kablonun etrafındaki gürültüyü engelleyen kaplama şaseye bağlı olur fakat iki pedalın şaseleri birbirine tekrar bağlanmamış olur.