wxzise: işine geldiğinde genel, işine geldiğinde ise burda daha önce verdiğin alıştırma hakkında konuşman sana baya rahatlık sağlıyor olmalı? gitarla ilgili egzersizlerde elzem olan metronomun kullanımından bihaber olup da(o büyük yaşar kurt ustamızın metronomu yoktu di mi? vah diyorum, evet), kırk yıllık gitar hocası gibi parmak alıştırmaları konusunda desteksiz atıp tutabilmek ise apayrı bir yetenek istiyor, saygı duyuyorum.
parmak alıştırmaları, alıştırmayı yapan kişiyi zorlamalıdır. zorlanmadan bahsedilen şey ise kasların zorlanmasıdır. bu düşük metronomda başlayıp giderek hızlanacak(her aşama için 8bpm falan arttırarak mesela, veya yuvarlak bpmler ile çalışıyorsanız 10ar 10ar) şekilde yapılır. bu zorlanma esnasında kişinin kendine zarar verip vermeyeceğini her zaman kestiremesi çok mümkün değil. ama belli bir aşamayı geçen gitarist bunu gayet rahat hissedebilir, çünkü kendi elini bileğini kolunu tanır duruma gelir.
farkındaysan bu egzersizlerin yararı da yine o bahsettiğin "alıştırmayı yapan kişi" ye oluyor. yani, penaya zarar/yarar getirecek değil bunlar tabi ki yararı da zararı da kişiye. bunları "bu dediklerin zaten o kişinin sorunu" olarak ayırmak biraz mantıksız. zira tabi ki sorun onunla ilgili olacak, zaten onu konuşuyoruz.
ağzına sakız ettiğin "yeni başlayan" güruha gelince. bu kişiler her zaman kendilerine neyin yararlı ve zararlı olduğunu kestirmeyebilirler(mesela metronomsuz çalışmak zararlıdır, çünkü bir aşamadan sonra hiç bir getirisi yoktur, zaman kaybıdır). bir egzersizin sana göre olup olmadığını anlaman için ise en azından bu konuda destekli atıp tutabilecek kadar ilerlemiş olman gerekir. yanlış egzersizden başlayan kişinin şevki kırılır ki bu da çok önemli bir hadisedir. neyse senin derdin başka zaten daha uzatmayayım.
genel konulara dönersek, hangi egzersizin hangi kas grubunu(en azından hangi parmakların hangi hareketlerini) çalıştırdığını egzersizi yaparken de düşünüyor olmak önemlidir. bu meseleye speed mechanics for lead guitar kitabında da çokça değinilmiştir. eğer bir hoca ile çalışılmıyorsa kişi kendi eksiklerini başka gitaristlere bakarak kestirmeye çalışmalıdır.
özellikle yeni başlayanlarda sol elin yüzük ve serçe parmakları güçsüz kalır. baqzı kişiler ise serçe parmağını kullanmaz bile.. bu iki pamağın diğer iki parmağa göre zamanlamasını metronom kullanıp hızlanarak, kuvvetini ise legato egzersizleri ile(tabi ki tekrar metronom ile, yaşar kurt değilseniz 😉 ) düzeltmek olasıdır. genelde bu iki parmağı kotarmak için hocaların bir kaç güzel egzersizi ceplerinde bulunur.
parmakları çalıştırırken önem verilmesi gereken bir nokta da sapın kavranışıdır. bend egzersizlerinde ve gerçek hayatta çalarken sapın üst kısmını başparmak ile tutup destek alarak çalmak, bunun dışındaki alternate picking vs. türevi alıştırmalarda ise başparmağın ilk boğumu ile sapın arka kısmında dayanmak, parmakların uzanmaya başladığı noktayı havada bırakmak gerekmektedir. o bölgeyi sapa yapıştırırsanız edineceğiniz alışkanlığı düzeltmesi çok çok zordur. hele ki amacınız hızlı da çalabilmek ise pek çok şeyi baştan çalışmak durumunda kalıp hayıflanabilirsiniz.
gitarda teknik ve kulağa hoş gelen doğaçlamalar yapabilmek için gerçekten klavye başında ömrünüzün bir kısmını kimlerinin tabiri ile "çürütmek" gerekmektedir. amacı hız olan kesimin özellikle kulağa hoş gelebilen hızlı pasajlar geçişler ve hatta ana sololar çalabilmeleri için gerçekten reflekslerini çok sağlam bir şekilde eğitmeleri gerekmektedir ki bu yıllar alan bir süreç. kendi adıma ben anca ayaklarımı suya yeni soktuğumu söyleyebilirim bu konuda. ancak forumda anladığım kadarıyla sağlam gitaristler mevcut onların da tavsiyeleri varsa kulak kabartmak gerekir.