Bunun net bir cevabı olamaz ki 🙂
-Kalın tellerde daha dolgun, daha low end'i sağlam sesler alıyoruz. Rezonans da artıyor, sustain açısından da artış oluyor. Gel gelelim daha gergin olan tellerde bend yapmak için daha fazla kuvvet gerekiyor. Altları ince, üstleri kalın yapmak (hibrit) da başka bir seçenek. 9-46 gibi. Bunun tam tersi de yapılabilir. Sebebini de diğer senaryoda açıklayalım.
-Daha ince tellerde ise benim adıma avantaj olan en önemli şey, tonun daha parlak ve harmoniklerin daha net gelmesi. Daha dolu dolu ve rezonanslı gelmese de, parlaklık artıyor ve hem doğal (sesin kendisinde var olan) hem yapay harmonikler daha çok ve bana göre güzel duyuluyor. Amfi karakteri vs. hepsi bir etken olduğu gibi bunlar da mühim faktörler. Bendlerin daha kolay yapılması da bonus tabii ki. Ancak alışma meselesi bu, istenirse 11 numara tellerde dahi her türlü cambazlık yapılabilir. Eğer üst tellerde daha parlak sesleri, alt tellerde daha dolgun sesleri tercih ederseniz de, diğer hibrit seçeneğini seçebilirsiniz (11-42 vs.)
Akort pesleştikçe, tellerin minimum miktarda gerginliğini koruması için numara yükseltmek şart. Telden tele de değişen bir şey bu. Elixir kullanıyorsanız 1 numara küçük öneririm ben mesela. Normal tellerle 10 numara (10-46) standart akort için en sık kullanılanlardan. Ben Elixir için 9-42 tercih ediyorum. Les Paul gibi skalası daha düşük bir gitarınız varsa bir numara büyük takabilirsiniz, ben öyle yapıyorum. Gerginlik daha az oluyor çünkü skala azaldıkça.
D# için ben normal tellerde 11 numaradan aşağısını istemem şahsen. En azından üst tellerde, daha tight, ok gibi soundlar istiyorsanız telin gergin olması da önemli. Bazısı için de önemli değildir bu. Onun için net cevap yok. Gitara, tele göre değişebildiği gibi; insandan insana değişiyor öncelikler yüzünden.
D Drop gibi yalnızca üst teli pesleştirecekseniz, üst teller daha kalın olsun (zaten 9-46, 10-52 gibi setler bunun için var) derim.