Hava limaninda takilmaz dediğim şartlar dışında almazsan. Sadece havalimanındaki yogunluktan dolayı gecikmeler olur. Ben alisverislerimin cogunu Thomanndan yaptim.
Benim dediğim ile mevzuat arasında bir fark göremedim siz gördünüz mü? Aynı şeylerden bahsedip farklı isim vermeniz yanlış neyse ki arkadaş gereken linkleri paylaşmış.
Bir dış ticaret uzmanı olarak belirtmek isterim yanlışınız var. 75euro ile 1500euro arası (30kg altı için) KDV ödersiniz. 1500euronun üstünde +gümrük vergisi ödersiniz. Gümrük vergisi ise her GTIP kodlu ürün için farklıdır. AB yada diger ülkeler olarak ayıramazsınız. Sadece ülke bazında bir Anti-Damping varsa o gümrük vergisi oranına eklemeler yada çıkarmalar yapılır.Bir dış ticaret uzmanının önermesine bir dış ticaret uzmanı olarak karşılık vereyim madem. : )
Şimdi mevzu şu. Hızlı kargo yoluyla yurtdışından aldığınız ürün, bireysel tüketime yönelik kabul edilir. Buna da devlet 75 Euro sınırı koyuyor, 2011 Mayıs ayından beri. Daha önce meblağ 100 Euro idi vs. o kısmı geçiyorum. 75 Euro'nun üstündeki gönderilen 1500 Euro'ya kadarki ürün "gümrüğe tabi" olarak kabul edilir ve meblağ üzerinden bir vergi ödenir. 1500 Euro'ya kadar olan kısmı Devlet "ticari faaliyet" olarak görmüyor. Dolayısıyla tek tip vergi uygulamasına gidiyor. Ama 1500 Euro'nun üzerine gelindi mi "hop!" diyor, sen ticaret yapıyorsun, ürünü ülkeye sokmak istiyorsan standart gümrük mevzuatını uygulamak durumundasın diyor. Yani nedir o; yetkili bir gümrük müşaviri aracılığıyla, ürünün tarife istatistik pozisyon numarasına göre CIF fiyat üzerinden gümrük vergisinin ödenmesi, +KDV, +Ardiye vs. gibi diğer bedeller. Bu kısım şu an bizim alanımıza girmiyor, bilmemiz gereken sadece bireysel olarak 1500 Euro'nun üzerinde ürün getirtirseniz cebinizden ekstra sağlam bir meblağın çıkacağını bilmek.
Linki inceleyin:
http://www.gumrukticaret.gov.tr/icerik/82/179/posta-hizli-kargo-esyasi-muafiyeti.html
Ne diyor:
Vergileri ödenmek suretiyle posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşya nedir?Yani ürünün ne olduğuna bakılmaksızın, sadece geldiği ülkeye bakılarak sabit vergi uygulanmakta
Her bir sevkiyat için kıymeti 1500 Avro'yu aşmayan eşyaya geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanacaktır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;
- AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
- Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
olarak uygulanmaktadır.
Söz konusu eşyanın,
- Yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
- Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
- Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması,
- Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi,
gerekmektedir.
Söz konusu eşyanın vergilendirilmesinde, eşya kıymetinden önemli değeri olmayan eşyaya ilişkin olan 75 Avro mahsup edilmeyecektir.
Bir de KDV mevzuatına bakalım: http://www.gib.gov.tr/index.php?id=830
Ne diyor:
MADDE 1 – (1) Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları;Sizce bu ülkede herhangi bir üründen %20 KDV alınması gibi bir olay söz konusu mu? Değil.
a) Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, % 18
b) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1
c) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8
olarak tespit edilmiştir.
Benim dediğim ile mevzuat arasında bir fark göremedim siz gördünüz mü? Aynı şeylerden bahsedip farklı isim vermeniz yanlış neyse ki arkadaş gereken linkleri paylaşmış.