Seni harbiden kızdırmışız biz Batuhan
😀
Açık sözlü ve çok sağlam temellere dayanan bu güzel ve detaylı eleştirinin bize ne kadar çok şey kazandırdığını söylemek isterim ama.
Şimdi izninle eleştirilere elimden geldiğince cevap vereyim.
pyramind demiş ki:
Her şeyden önce, ilk play'e bastığım anda kayıt kalitesinden etkilendiğimi söylemek istiyorum. Yani tipik bir demoda bulunacak sönük mixler bekliyordu kulaklarım, ama böyle net bir demo kulağıma gelince bir an afallamadım desem yalan olur.
Aslında çoğu insan albüm kalitesinde bir kayıt bekliyor bu tip demoları dinlerken. Ama bu yarı-profesyonel bir demo ve Detay'dan Volkan'ın muhteşem becerisi sayesinde kaliteli bir demo kaydı oldu. Sadece biraz boğukluk var gibi. Yüksek volümlerde daha belirgin bu.
pyramind demiş ki:
Bu konudaki yorumlarımla pek ilgileniyor musunuz bilmiyorum, ama mixte kulağıma batan bir iki şey oldu tabi ki. Öncelikle kickler çok etli, ve bas gitarla birleşmiyor. Basın önüne çıkıyor. Buna bir çözüm bulunabilir. Ayrıca snare özellikle hayalci'de biraz (daha) compressor ister.
Kesinlikle haklısın! Hatta iyimser yazmışsın bile diyebilirim
😀
pyramind demiş ki:
Vokallerini genel anlamda beğendim. Ancak "Vaktin Yok" 'un nakaratlarında "Vaktin yooook" diye çığırdığın bütün bölümlerde sektirmeden detone olmuşsun. Yani, ben vokal yapabilen bir insan değilim, mutlaka zordur, ama en belirgin olarak kulağa batan sorunlar orada.
😀 Solist ben değilim. Sadece "Hayalci"de geri vokal yaptım. Ama "Vaktin Yok"daki detonasyonlar hakkında da ne yazık ki haklısın! Kayıt esnasında ortaya böyle bir problem çıktı. Daha önce böyle bir problem kulağımızı tırmalayacak kadar öne çıkmamıştı. Kayıttaki konsantrasyonla aşacağımızı düşündüğümüz küçük problemlerden biriydi. Ama bu problem o kadar büyüdü ki solist pes majör 3'lü bir aralıkla kendine geri vokal yapmak zorunda kaldı, ki bu bile yeterli olmadı. Bizim de moralimizi bozdu bu tabii
😀
pyramind demiş ki:
Davulcu arkadaş temiz ve kararlı çalıyor, davulcu sallanıyor olsa zaten kayıtlar çok çok amatö tınlardı, güzel iş çıkarmış. Bası pek duyamıyorum(bir parçada biraz solosu vardı gerçi) ama, forumdan KorayE arkadaşımız çaldı ise, kendisine saygım sonsuzdur. Duymama gerek yoktur.
Bak işte, ben seni eleştirecem bu sefer
😀 Davulcumuz çok sağlam bir müzisyendir ama kayıtlarda "click" sorunu var bariz bir şekilde! Bir daha dinlemeni tavsiye ederim bir metronom eşliğinde. Bu da özeleştiri olsun benden
😀
KorayE hocam sadece "Vaktin Yok"da çaldı. Ne yazık ki bu parçanın mixiyle sırf basları tonal olarak belirgin hale getirmek için özel olarak uğraştıysak da sanırım kickten kaynaklanan bir ton karakteri yüzünden (senin de belirttiğin üzere) basları bu şarkıda birazcık duyabilsek bile diğer şarkılarda hiç duyamıyoruz. Ama Koray hocamı çalarken izledim gözlerim yerinden fırlayacaktı valla
😀
pyramind demiş ki:
Gitarlara biraz laf edeceğim. Tonlar güzel, ritmler stabil, sallanmıyor çok, ama o soloları biraz daha hisli çalmaya çalışmanızı tavsiye ederim. Yani gitar ifadeye çok çok açık bir enstruman, bir notayı binbir farklı şekilde çalabilirsiniz, bir piyano gibi değil. Bu yüzden biraz vibrato, biraz bendler, yani daha ifadeli bir solo çalımı gerek, böyle sadece notaları yan yana koyunca insanı pek etkilemiyor. Belki biraz daha moda girip öyle çalmak lazım, belki kayıt stresi, bilemiyorum. Ama dediğim gibi biraz daha ifade istiyor.
Şimdi geldik banaaa
😀 Aslında sololardan çok ritm gitarları sevdim ben, ki yıllarca sadece thrash çalmış biri olarak bunu söylüyorum. Şarkının akor düzeni ya da armonik yapısından bahsetmiyorum ama. Sadece "Picking"den ve "Vocal leading"den bahsediyorum. Özellikle "Hayalci"nin ritm gitarları bence gayet kaliteli oldu. Tek sorun ilk defa bu kadar yüksek sustain veren bir ekipmanla çaldığım için tecrübesizliğimden, senkoplarda gitarın sesi devam etti ve ilk dinleyişte ritmlerde bir "click" hatası var gibi geliyor kulağa
😀
Sololar için aslında verebileceğim bir cevap yok. Senin de bildiğin gibi kayıt ortamında hissiyat vermek her ne kadar zor olsa da ben yine de hissiz sololar olmadığını düşünüyorum çaldıklarımın. Ama bu bence bir zevk ve beklenti meselesi. Bu soloları dinlerken gözleri dolanlar var bak
😀 Şimdi, iki meslektaşın böylesi hassas bir konuda anlaşması her zaman zordur ama emin ol söylediklerini anladım ve neden daha iyi olmasın sorusunu sordum kendi kendime senin bu eleştirini okuduktan sonra. Ben henüz çaylak bir gitaristim
😀
pyramind demiş ki:
Ayrıca kızar mısın bilmiyorum, ama vokalinde, hatta vokali geçtim parçaların tümünde genel bir "Haluk Levent" tadı var. (Haluk Levent'ten hiç hoşlanmadığımı söylemiş miydim? )
...
Bestelere dğeindik, hemen onu da aradan çıkartayım, besteler kötü değil kesinlikle. Ama aynı kesinlikle konuşursak, hiç bir özellikleri de yok. Yani bugüne kadar milyon kere dinlediğimiz yapılara yeni bir şey getirmemiş, açıkçası bir kere dinlemiş olsam bile milyonuncu kez dinliyormuş havası aldım diyebilirim.
...
AMA, ticari bir açılım, bir kitlelere yayılma kaygısı varsa içinizde, EN İYİ İHTİMALLE bir haluk levent kitlesinin ötesine geçebilir mi parçalar, bu konuda şüpheliyim. Beklentinizin de ne olduğunu bilmiyorum tabi ki.
...
Bu kadar uzun zırvadan aslında özet olarak diyebileceğim en önemli şey "özgünlük" olur yine. Yani yaptığınız işten keyif alıyorsanız eyvallah, ama biraz daha özgün bir şeyler çıkabilir belki aranırsa. Yani en basitinden bin kere duyulmuş akor yürüyüşleri değil de, ne bileyim... Sadece akor yürüyüşleri de değil... Çaldığımız tarza yeni daha önce duyulmadık ne katabiliriz diye düşünülmeli bence.
En hassas ve önemli konuya geldik şimdi. Aslında biz de hep bundan korkuyorduk Batuhan. Haluk Levent ya da Kıraç gibi AnadoluRock kokan bir müzik yapmaktan... Ama bizim amacımız Kramp gibi Türkiyeli HardRock gruplarının açtığı yoldan gitmekti. Bu tarzı biraz daha modernize edip daha genel geçer bir sound ve düzenlemeyle bir iş çıkarmak için çok çalıştık diyebilirim. Ayrıca bestelerin çoğunluğunun 1992 ile 1998 arasında yapıldığını da belirteyim. Fakat düzenlemeler yeni.
Peki ortaya çıkan iş mi? İşte orasını senin gibi iyi müzisyenler ve dinleyicilerle konuşarak ve sizlerden bu tip "harika" eleştiriler alarak anlayacaz umuyorum ki. Bu ilk denemeydi. Aldığımız eleştiriler sayesinde nasıl bir iş çıkardığımız şekilleniyor artık kafamızda. Bundan sonraki kayıtlarda daha tatmin edici işler çıkaracağımıza emin olabilirsin ama
😀
pyramind demiş ki:
Yolunuz açık olsun! İStemeden üzdüm, kırdımsa affola.
Son olarak diyeceğim şudur ki Batuhan; bırak bizi kırmayı, sen bizi sevindirdin! Bu şekilde bizi ciddiye alıp bu kadar spesifik eleştiriler yapman emin ol bize çok şey kazandırdı. Bu sefer yapamadık belki ama bir dahakine seni de mest edecez emin ol
😀
Bu güzel kritiklerin ve yorumların için grubum adına tekrar teşekkür ederim sana Batuhan.