Fıratcım parçalarınızı sürekli ve sindire sindire dinledim. Ama yapacağım eleştiriler ilk dinlediğimde edindiğim izlenimlere göre olacak. Defalarca dinlemelerimde bazı ufacık sorunların kaynağını bulmaya çalıştım.
Öncelikle parçaların çok iyi altyapıları olduğunu söylemek isterim. Bu tarzda yapılabilecek ideal düzenlemeler yapılmış bence. Akılda kalıcı nakaratlar, melodiler, kafayı yormayan gitar süslemeleri, (bir tek sen,bir tek ben) alta çok güzel yedirilmiş piyano partisyonları, ne abartı ne de sönük olan gitar soloları parçaları rahatlıkla dinlenebilir hale getirmiş.
Kulağıma çarpan bazı "rahatsızlıklar" hissettim. Genelde çoğu ya kayıttan ya da performanstan kaynaklanıyor. Kayıdın geneli bana çok kapalı geldi, özellikle vokaller. Mesela windows media playerda dinlerken ekolayzırın 4hz ve 16 hz sini çok az(çeyrek), 8 hz sini baya(orta) açıp bi dinlesene vokaller biraz daha net ve parlak gelecektir. Tabi bunu yapınca altyapıdaki enstrumanların tonu kayıyo🙂 Bence zillerin de vokal kadar olmasa da biraz parlaklaşması gerekiyo. Kick ve bas ile ilgili yorumlara katılıyorum, sorunlu. Sanki bana bas gitara biraz daha dolgun bi ton çekilmesi gerekiyomuş gibi geldi. Biraz ekolayzırından bas eksik gibi, ama emin değilim. Özetle kayıtla ilgili parçaların biraz boğuk olan havası alınsa genelde biraz parlaklaştırılsa mükemmel bi kayıt olacak. Zaten kayıt kalitesine hiç lafım olamaz🙂
Son olarak performansa gelirsek. Parçaların genelinde vokal sanki çekinik söylemiş gibi (demin bahsettiğim sorundan da olabilir) Kimi yerlerde daha çok bağırması(bakkal deyimiyle) ve kulağımızın içine girmesi gerekiyomuş gibi geldi bana. Yani müzik vokali eziyor gibi. Kayıtta kendini biraz daha yırtsa ve daha rahat söylese vokalin gerçek yüzünü görebilirdik sanırım. Batuhan'ın söylediği detone sorunu da var gibi ama sen bunu zaten açıklamışsın. Vokalin ses rengi bence gayet güzel ve yapılan müziğe çok güzel oturuyor.
Sıra sende fıratcım🙂 Gitarlar özellikle sololar bizim kayıttakine benzemiş.( Aman yanlış anlaşılmasın) Çalış bakımından biraz duygusuz havası veriyor. Kayıt heyecanı vs temiz çalcam derdi falan tabi seni gayet iyi anlıyorum. Bendlerde biraz sorun var gibi hissettim. Ama Hayalci soloya giriş diyorum çok güzel yazmışsın ve de o soloyu duygulu çalmışsın🙂 Sololarla ilgili tavsiyem, abi daha böyle değişik teknikleri kullanmaktan çekinme (ben öyle yapcam bundan sonra) harmonize yap ne biliim öttür, kolla oyna , bendlerde 1/4 ü de kullan, 1.5 da sweep zaten kullanmışın. Böyle çok akıl veriyomuş gibi oldu da ben yapamadım içimde kalmıştı. Bi dahakine yapmayı düşünüyorum.
Abi çok uzattım kusura bakmayın. Yukarıyı özetlersek abi grupca elinize sağlık çok güzel olmuş, en azından ne yapmak istediğinizi biliyosunuz ve bunu yapabilecek müzik bilgisine sahipsiniz.