Hesaplı efekt pedalları/setup öneri başlığı

Radarımda epeydir bu başlığa yönelik olarak düşünülebilecek pedallar var.
Artık herkesin bildiği Nux Cerberus ve Mooer Red Truck gibi multi efekt konseptini bir kenara koyarsak, özellikle de az sayıda ve hesaplı bir pedal setup için dikkate alınabilecek alternatfileri burada bir başlık altına toplayabiliriz diye düşündüm.
Ör: Kompresor-boost, OD-Distortion; Modülasyon, Delay-Reverb, belki hesaplı pitch efektleri gibi...

OD için benim önerim Nux Queen of Tone ve Nux Ace of Tone.
İsminden de belli olduğu üzere açıkça King of Tone göndermeli klonlar bunlar. Ancak Nux kullanışlılık açısından çıtayı çok yukarı koymuş.
Her iki pedalında içindeki ikişer pedal aslında tek tek de mevcut.
Şu anda sıfırları 4500 TL civarı; ikinci elde daha da hesaplıları var.

Queen of Tone: Sağda Morning Glory klonu Morning Star (Bluesbreaker tabanlı pedallar...); solda Klon Centaur Klonu Horsemen.
Benim en çok ilgimi çeken, her iki pedalın da footswitche ikinci kez basıldığından aktive olan iki modu bulunması.
Ayrıca bir FET modu konmuş. Bir tür sinyal boost gibi duydum etkisini?
Pedallar birbirini boost edebiliyor; yönü seçmek için de küçük bir switch var.

Ace of Tone: Aynı konsept. Ancak bu kez 18 volt modu var. Sağdaki Morning Star (Bluesbreaker), soldaki Tubeman (Tube Screamer muadili).

Not:Burada çok sayıda paylaşım yapılacaktır diye umuyorum. Ben sadece olumlu gözüken ve yakın zamanda gördüğim iki ürünü paylaşmak istedim. Bir de, Ali Express üzerinden artık gelemeyen ürünler elimde olmakla birlikte artık bunları sadece sarı siteye düştüğünde alabileceğimiz için henüz o toplara girmedim🙂

Her hesaplı ürün de ne yazık ki performans vermiyor. Örneğin, çok konuşulan ve hesaplı gözüken Mooer Green Mile, benim için hayal kırıklığı oldu. Geçmişte gerçek bir TS kullanmış birisi olarak bu pedalın TS ile pek bir ilgisini göremedim. Ayrıca, potanslar doğru düzgün tepki vermiyor ve ekstrem ayarlar yapmak gerekiyor (pek çok Mooer cihazında gördüğüm bir sorun).

Joyo JF02 Ultimate Drive Efekt Pedalı Fulltone OCD taklidi, epey memnunum

Mooer MNR1 Micro Series Noise Killer Pedalı ISP Decimator klonu olması lazım, bundan da memnunum

Ammoon AP-09 Nano Loop Elektrische Gitaar Effect Pedaal Looper True Bypass Onbeperkte Overdubs 10 Minuten Opname Met Usb-Kabel - AliExpress 18 Tc Electronic Ditto Looper taklidi, işimi görüyor

Mosky Black Rat Distortion Mini Gitaar Effect Pedaal - AliExpress 18 Proco Rat taklidi, hem turbo hem klasik rat seçeneği var, fakat iki mod arasında ciddi volume farkı oluyor bir de üstündeki led aşırı parlak, ama herhalde bu fiyat aralığında alabileceğiniz en iyi distortion pedalı diyebilirim.

Bendeki ucuz yoldu taklit pedallar bunlar...

Reverb-Delay-Delay, (istenilen sırada seri ya da paralel) basitçe 3 pedal + 5 band EQ + mini looper (44sn) gibi de düşünebilirsiniz
Bu pedallar (Flashback 4x filan da öyle galiba...) bana sanki spesifik olarak ambience tayfasına hitap edermiş gibi geliyor hep. Biraz fazla detaylı ve pahalı gibi. Yanlış düşünüyor da olabilirim tabii.
Delay artı reverb için benim gördüğüm görece hesaplı alternatiflerden biri şu; ikinci elde çok daha uygun tabii:

Bir de Valeton Coral MDR var ama, ne kadar kullanışlı bilemiyorum:

Açıkçası tap tempolu bir delay bu devirde lüks olmamalı ama, bu konuda halen seçenekler yetersiz geliyor bana. Tap tempolu olanlarda her zaman noktalı 8lik opsiyonu içeriyor mu emin değilim ve bazen de düğmeyi basılı tutup geçmek ... filan gibi şeyler lazım. Bu biraz can sıkıcı gerçekten.

Selamlar;
Konuya son kısımdan dahil olup Mooer Ocean Machine hakkında yorum belirtmek isterim. Uzun süre kullanıp sonrasında zorunlu bir setup değişikliği nedeniyle yollarımı ayırdım. Hala zaman zaman özlediğim bir pedaldır. Bence en temel özelliği delay ve reverb bir arada olması.

Delay A, Delay B ve Reverb mevcut.

Kendi arkadaş ortamında "kabaca" geyiğini yaptığımız haliyle açıklayayım. Clean tonda reverb ve delay A'yı ayarlıyoruz. Delay B'yi de "bir derdim var delay'i" olarak ayarlıyoruz. Güzel güzel çalıyoruz. Delayin ayarlarını arttırmak istediğimizde delay B'ye geçiriyoruz. (ben hiç bir zaman bu şekilde kullanmadım)

Bu pedalın MIDI seçeneği var. MIDI üzerinden önceden kaydedilmiş presetler çağırılabiliyor. Ben yine Mooer'in Preamp Live modeline send/return ve MIDI'den bağlamıştım. Preamp Live'daki presetlere göre önceden ayarladığım delay ve reveb tonundaki presetlere otomatik geçiyordu. Clean veya düşük gainli presetlerde daha düşük delay ve ortalama bir reverb ayarlıyordum. Yüksek gain veya boost kısımlarında ise daha belirgin bir delay ayarlıyordum. Bence şahane bir kullanımdı.

Ben biraz eski kafayım. Basit bi reverb ve analog delay tarzı efekler tercih ediyorum (şu an ki TC Electronic Flashback 2 & Hall Of Fame 2 den oluşan setup'ımda da durum böyle)

Ancak çok anlamadığım ve tercih etmediğim reverb ve delay özellikleri var. Çok fazla özelliği var.

TC Electronic Flashback X4 ile kıyaslamak gerekirse Ocean Machine'de reverb var X4'de yok. Ocean'ın loop'u biraz daha kısıtlı X4'ün loop'u daha gelişmiş.

Sadece delay & reverb bir arada bir alet ihtiyacı varsa bence de hem pahalı hem de çok yer kaplıyor. MIDI gibi kullanımlarla delay parametrelerini değiştirme ihtiyacı olunca daha mantıklı bir hal alıyor.

NOT: Ocean Machine II modeli çıkmış. Bunu hiç görmedim daha önce.

Caline Pure Sky (Timmy klonundan çok jan ray klonu gibi)

Bu arada ikinci elde uygun fiyata bulabilirseniz Tonex One. Zamanında sultans of stomp nickli bir arkadaş aşağıdaki listedeki pedalların capture ını almış ama böyle 3-5 tane değil, tone potanslarının 20-30 ayrı seviyede capture ı var. Bendeki blues driver ve ts 808 ile karşılaştırıyorum gerçekten çok yakın tonlar. Arkadaşta Earthquaker devices acapulco gold fuzz pedalı var, onla karşılaştırdık neredeyse aynı.

Screenshot 2025-02-04 at 09.57.39.webp

Screenshot 2025-02-04 at 09.58.05.webp

Bu arada ikinci elde uygun fiyata bulabilirseniz Tonex One. Zamanında sultans of stomp nickli bir arkadaş aşağıdaki listedeki pedalların capture ını almış ama böyle 3-5 tane değil, tone potanslarının 20-30 ayrı seviyede capture ı var. Bendeki blues driver ve ts 808 ile karşılaştırıyorum gerçekten çok yakın tonlar. Arkadaşta Earthquaker devices acapulco gold fuzz pedalı var, onla karşılaştırdık neredeyse aynı.

176526 eklentisini görüntüle
176527 eklentisini görüntüle
Acapulco zaten taklit etmesi çok kolay pedal. Devresi basit. Hatta modellemeye gerek kalmadan makaleler ve YouTube videoları ile evde bile klonlanabilir

176526 eklentisini görüntüle
176527 eklentisini görüntüle
Harika ama.. Bunlardan iki tanesini bile yanyana koydurmuyor cihaz, değil mi?
Tonex One'da olmasın hadi, o zaten çok kompakt bir cihaz ve zaten öyle bir cihazdan beklenebilecek şeyler sınırlı olmalı.
Ama adamlar Tonex pedalın kendisinde bile bunu yaptırmıyor diye biliyorum. Hatta effects loop bile koymamışlar cihaza, dışarıdan bir şey entegre etmek de mümkün değil.
Şu cinlikler bitse artık diyorum. Bir işi tam yapsınlar.

Harika ama.. Bunlardan iki tanesini bile yanyana koydurmuyor cihaz, değil mi?
Tonex One'da olmasın hadi, o zaten çok kompakt bir cihaz ve zaten öyle bir cihazdan beklenebilecek şeyler sınırlı olmalı.
Ama adamlar Tonex pedalın kendisinde bile bunu yaptırmıyor diye biliyorum. Hatta effects loop bile koymamışlar cihaza, dışarıdan bir şey entegre etmek de mümkün değil.
Şu cinlikler bitse artık diyorum. Bir işi tam yapsınlar.
EVet sadece 1 pedal olarak kullanabiliyorsunuz overdrive/fuzz/distortion hangi capture ı atarsanız. Yani 2 pedalı stack kullanayım derseniz iki tonex lazım ama tek pedal 10 larca farklı pedal olabiliyor, öyle bir güzelliği var.

Effects loop yok ancak overdrive pedalı olarak kullanacaksanız pedalboardunuzda effects loop ihtiyaç olmayacaktır.

Konuyu dağıtmayım, sadece tavsiye olarak yazdım 🙂

EVet sadece 1 pedal olarak kullanabiliyorsunuz overdrive/fuzz/distortion hangi capture ı atarsanız. Yani 2 pedalı stack kullanayım derseniz iki tonex lazım ama tek pedal 10 larca farklı pedal olabiliyor, öyle bir güzelliği var.

Effects loop yok ancak overdrive pedalı olarak kullanacaksanız pedalboardunuzda effects loop ihtiyaç olmayacaktır.

Konuyu dağıtmayım, sadece tavsiye olarak yazdım 🙂
Yok, dağıtmak olarak görmedim ben. Aslında bir anlamda çok pratik bir pedal ama aynı zamanda da tuhaf.
Yanyana iki pedal koymak pratikte mümkünmüş bile gözükse de, bu aslında sinyalin iki kere analog-dijital çevrime girmesi ve hoşaf olması demek. Bu devirde böyle tuhaflıklar olmamalı. Parası neyse talep etsin, ama IK de insanlara bu tip sınırlamaların olmadığı 10-15 slotluk bir efekt zinciri sunsun. Yani 21. yy'da artık bir tane boost, bir tane modülasyon, bir tane delay saçmalığı bitsin. Trajikomik birşey bu; doğru düzgün ürün tasarlamak için uğraşmıyorlar gibi geliyor bana. Sen profilleme gibi devrimci bir teknoloji kullan, ama efekt zinciri anlayışın 40-50 sene geriden gelsin... Anlamak güç...

Yok, dağıtmak olarak görmedim ben. Aslında bir anlamda çok pratik bir pedal ama aynı zamanda da tuhaf.
Yanyana iki pedal koymak pratikte mümkünmüş bile gözükse de, bu aslında sinyalin iki kere analog-dijital çevrime girmesi ve hoşaf olması demek. Bu devirde böyle tuhaflıklar olmamalı. Parası neyse talep etsin, ama IK de insanlara bu tip sınırlamaların olmadığı 10-15 slotluk bir efekt zinciri sunsun. Yani 21. yy'da artık bir tane boost, bir tane modülasyon, bir tane delay saçmalığı bitsin. Trajikomik birşey bu; doğru düzgün ürün tasarlamak için uğraşmıyorlar gibi geliyor bana. Sen profilleme gibi devrimci bir teknoloji kullan, ama efekt zinciri anlayışın 40-50 sene geriden gelsin... Anlamak güç...
Amaç insanlar tonex alsın, yanına drive koyacaksa ikinci bir tonex one alsın, yoksa yapmayacaklarından değil 🙂 Benim setup'ta iki tane tonex one var bu arada birisi amp, diğeri boost/drive vs.

Amaç insanlar tonex alsın, yanına drive koyacaksa ikinci bir tonex one alsın, yoksa yapmayacaklarından değil 🙂 Benim setup'ta iki tane tonex one var bu arada birisi amp, diğeri boost/drive vs.
Tabii; zaten ona deli oluyorum🙂 İstese yapamayacağından değil; o profillere erişimi sağlayan bir tür tekel oluyor marka işte...
Sonra "Çinliler tasarımımızı çaldı". Ama bu kadar sineğin yağını çıkartmaya kalkarsanız, kimse sizden çalan hırsızı da umursamıyor işte... Nitekim, bu başlıkta paylaşılması söz konusu olacak ürünler de muhtemelen Çin ağırlıklı olacaktır.

Demon fx keeley tube screamer önerebilirim keeley modu klon centaur gibi daha saydam fiyatına göre epey kaliteli parametreler iyi cevap veriyor birde nux aslında şu ace of tone queen of tone dışında aynı mantık centaur ve screamerın bir arada olduğu bir model çıkartsa ne güzel olur bende de cerberus var malum oda blues breaker tabanlı en azından iki pedalda olan bluesbreaker kısmını gereksiz olmaz

Demon fx keeley tube screamer önerebilirim keeley modu klon centaur gibi daha saydam fiyatına göre epey kaliteli parametreler iyi cevap veriyor birde nux aslında şu ace of tone queen of tone dışında aynı mantık centaur ve screamerın bir arada olduğu bir model çıkartsa ne güzel olur bende de cerberus var malum oda blues breaker tabanlı en azından iki pedalda olan bluesbreaker kısmını gereksiz olmaz
Pratikte mümkün aslında. İki pedalı analog olarak siz yanyana koyarsanız sıfırı üzerinden hesapladığımızda 4200 TL gibi birşey oluyor sanırım.

Pratikte mümkün aslında. İki pedalı analog olarak siz yanyana koyarsanız sıfırı üzerinden hesapladığımızda 4200 TL gibi birşey oluyor sanırım.

Ya bunuda düşündüm ama niyeyse tek kutu insana cazip geliyor ya tube man mk2 kullanan oldu mu acaba tube screamera kıyasla nasıl

Geri